Piskoor 12.05.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Po pierwsze o trawniku Wątek pt Piskorowy Bliźniak w dziale chwalenia się środkiem już gdzieś przepadł więc czas rozpocząć coś o ogródku... Trawnik:założony w lecie 2006... generalnie wygląda OK. Co więcej większość ludzi mówi ze to jeden z najładniejszych trawników jakie widzieli ale ja wpadłem w jakąś fobię : 1. ) PO pierwsze ..trawnik ma jakieś 250 m2. Czy warto zainwestować w kosiarkę bębnową ? elektryczną. Mam już tak rozpracowane ułożenie kabla że w trakcie koszenia robię tylko jedna przekładkę kabla i absolutnie mi to nie przeszkadza.Kwestia tylko czy warto kupic dobrą kosiarkę bębnową i czy widać róznicę. 2.) drugie.. Podlewanie. Już wiem że należy to robić na zasadzie rzadko ale dużo. Pobiegałem dziś po ogrodzie z talerzami i wyszło że średnio na powierzchnię 1 mkw spada w ciągu 3 minut - około 0,7l wody ( są miejca gdzie spada 1/2 tego ) oznacza to że chcąc wlać "przepisowe" 5 l na m2 dziennie zraszacze powinny działać około 21 minut dziennie ( rotacyjne które dają mniej wody 40 minut.... Czy te 5 l to norma ? Mam ziemię cieżką.. gliniastą... woda po ulewnych opadach stoi... trudno mi sobie wyobrazić bym raz na tydzień włączał podlewanie na 140 minut i 280 minut... Jakieś sugestie ???? 3. ) Po trzecie.... czy ktoś zna stronę gdzie mniej więcej podane są wymagania roślin co do wody ?Mam linie kroplującą wokół płotu ale posadzone są tam w kolejności....5 Thuj Kórnik3 Cyprysy ) nie wiem jakie )7 Wierzb2 Thuje na pniu4 Szmaragdy5 Jałowców Blue ArrowKosodrzewina Nie mam pojęcia jak ustawić linie kroplujace ?Na razie mój pomysł jest taki by większość linii kroplujących zastąpić zwykła rurką i powpinać kroplowniki regulowane i inne ustrojstwa z serii Micro Drip...Ale też nie mam pojęcia ile np wody potrzebują wszystkie Jałowce płożące i np wrzosy... Woda wszędzie już jest. Ale jakoś nie potrafię tego ogarnąć..Linia kroplująca jest podwójna więc koncepcja jest też taka by jedną z nich na początku zamknąć zaworem ( tą od iglaków )a na pozostałą podpiąć wszystko co drobne.. I tą drugą odpalać ręcznie np raz na tydzień... Ale ile wtedy powinna chodzić ?2 godziny ? 3 ?? Dziękuję dobrzy ludzie za pomoc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts