o-j-k 12.05.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witam chciałem prosić o radę, stary dom - chałupa na mazurach zbudowana chyba z gliny i kamienia ( albo coś takiego bo jak podkuwałem ściany żeby zobaczyc co to jest sypał sie brunatny piasek i kamyki ) dom w kształcie prostokąta z jednej strony od szczytu pękają ściany ( wzdłóż od góry do dolu a oprócz tego oddziela się sciana działaowa od szczytowej dzieląca pomieszczenie na pokoje), miejscowi mówią że aby to poprawić należy podkopać narożniki domu na głębokość ok 1m wykop 1m x 1m i wylac betonem to zapobiegnie dalszemu osadzaniu się budynku i pękaniu ścian... czy to na prawde pomoże czy może trzeba zrobić coś jescze ?? czy może macie jakieś inne rozwiązania ?? proszę o podpowiedź pozdrawiam Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.05.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witam chciałem prosić o radę, stary dom - chałupa na mazurach zbudowana chyba z gliny i kamienia ( albo coś takiego bo jak podkuwałem ściany żeby zobaczyc co to jest sypał sie brunatny piasek i kamyki ) dom w kształcie prostokąta z jednej strony od szczytu pękają ściany ( wzdłóż od góry do dolu a oprócz tego oddziela się sciana działaowa od szczytowej dzieląca pomieszczenie na pokoje), miejscowi mówią że aby to poprawić należy podkopać narożniki domu na głębokość ok 1m wykop 1m x 1m i wylac betonem to zapobiegnie dalszemu osadzaniu się budynku i pękaniu ścian... czy to na prawde pomoże czy może trzeba zrobić coś jescze ?? czy może macie jakieś inne rozwiązania ?? proszę o podpowiedź pozdrawiam Nie wiem skąd pomysł, że to pękanie spowodowane jest osiadaniu budynku. Może to i prawda, ale z jakiegoś powodu musiał zacząć osiadać po takim długim czasie. Bez poznania tej przyczyny sugerowane działanie może jeszcze zaszkodzić. Nie sposób określić czegokolwiek na podstawie opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o-j-k 13.05.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 hm... teoretycznie tak się wydaję z roku na kok te pęknięcia sie powiększaja ... jeśłi nie osiadanie budynku to co może to powodować ?? Dach jest szczelny nie zalewa budynku w czasie deszczu... W jaki sposób najlepiej było by nareperowac te pęknięcia i czy w jakiś sposób można stwierdzić co może być przyczyną ?? Czy takie ( jak mi zasugerowano ) podkopanie i podlanie narożników domu nie ustabilizuje go bardziej, jestem laikiem w tych sprawach stąd być może mało fachowo opisuje temat. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.05.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 hm... teoretycznie tak się wydaję z roku na kok te pęknięcia sie powiększaja ... jeśłi nie osiadanie budynku to co może to powodować ?? Dach jest szczelny nie zalewa budynku w czasie deszczu... W jaki sposób najlepiej było by nareperowac te pęknięcia i czy w jakiś sposób można stwierdzić co może być przyczyną ?? Czy takie ( jak mi zasugerowano ) podkopanie i podlanie narożników domu nie ustabilizuje go bardziej, jestem laikiem w tych sprawach stąd być może mało fachowo opisuje temat. Jaro Powodem pęknięć może być też sama ściana. Nic nie jest wieczne i erozja postępuje we wszystkim. Podkopanie i zalanie betonem na pewno ustabilizuje dom bardziej, ale czy ktoś ci zagwarantuje, że po podkopaniu sciana ci się nie zawali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.05.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Albo zostaw to wszystko w diabli, albo dobrze się w to zagłęb.Wiedza o porotermach jest Ci tu na nic... kop za wszelkimi wiadomościami o domach z gliny. Sieć jest spora.Bardzo dokładnie rozeznaj co się dzieje.Wcale nie musi być tak, ze ściana straciła podparcie ( a ma sporą masę!).Może po prostu się zestarzała? Rozeschła? Może dach ją odpycha?Konstruktor jaki by to obejrzał... Wiele da się zrobić gliną i... wodą...Są stare receptury na zaprawy glinowo-cementowe... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o-j-k 19.05.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 hm.. w sumie racja, dzięki za porady - sciągne kogoś kto bedzie sie "znał" żeby tak na prawde dokładnie obejżał co z czego jest zrobione itd. no i wtedy się odezwę znowu w temacie z wiekszymi informacjami.. pzdrjaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts