bobiczek 12.05.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 U mnie tak!Inwentaryzacja zgłoszona po budowie.I słuchajcie.Grill, ścieżki, bruk, podjazdy, ujete do płacenia jako cvzęści - no jakie?Nierozerwalnie z gruntem?Trwałe?Znacie przepisy?Przecież to chyba nie jest trwale z gruntem bo w każdej chwili mozna rozebrac, nie ma fundamentu,Więc jak?Robią mnie w bambuko?Albo to trwale "nierozerwalne z gruntem?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Jeśli nie prowadzisz działalnosci gospodarczej to sprawa prosta.Grunty pozostałe.Najlepiej będzie jak masz już zgłoszone zmiany w ewidencji gruntów, wziąść wypis z ewidencji. Płacisz za budynek mieszkalny - powierzchnia użytkowa w metrach kwadratowych liczona po wewnętrznych ścianach na wszystkich kondygnacjach.I za grunty tak jak masz w ewidencji za rolne osobno, a za grunty budowlane stawka jak dla gruntów pozostałych. Uwaga powierzchni zabudowy domu nie odlicza się od powierzchni gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 13.05.2009 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 No ale u mnie wpisali do płacenia wszystko co nie jest zielone.Cała działka była kiedyś rolna, u nas gmina liczy tak, że odrolniła to co pod budynki i garaż.I tu nie ma problemu.Ale po inwentaryzacji powykonawczej okazało sie że powierzcnie tzw "niezielone" czyli tam gdzie ścieżki trwałe, kostka, grill zostały policzone do podatku od nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 To dobrze płacisz. Za grunty rolne jak za rolne a za odrolnione (wyłączone z produkcji rolnej ) jak za pozostałe. Płacisz zgodnie z ewidencją gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 13.05.2009 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Tyle że ostatnio budują u mnie autostradę i liczą mi metry od krawędzi budynku a nie od reszty.I dlatego zastanawiam sie że jak do podatku to mniam,mniam, ale jak do liczenia odległości minimalnych to już be,be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.05.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Sorry ale co ma piernik do wiatraka. Dwa różne pojęcia, dwie rózne ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts