Lgrzechu 13.05.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witam. Czy ktoś w temacie może mi odpowiedzieć. Temat: czy wylanie ławy do gruntu wyłozonego zwykła czarną folią budowlaną moze pogorszyć parametry uziomu fundamentowego. Do uziomu z bednarki bedzie doprowadzona szyna pod elektryke i trzy wypusty pod odgromówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.05.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 1. Nie bardzo wiem po co ta folia.2. Oczywiście że pogorszy, co nie znaczy, że czyni go bezużytecznym3. Zadaniem uziomu fundamentowego jest wyrównanie potencjałów w całym obiekcie, więc pełni on swoją rolę niezależnie od folii (która w razie uderzenia pioruna i tak się sperforuje i będzie badziewna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 13.05.2009 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Folia ma za zadanie tylko zabezpieczyć aby przy zalewaniu zaczyn cementowy nie wyciekał do gruntu i obrywajaca glina nie mieszała się z betonem.Jezeli folia ma pogorszyć parametry uziomu to zrezygnuję, co radzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.05.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Ja bym radził zrezygnować. Przy spokojnym zalewaniu wykopu, nic złego się nie dzieje. Nawet w piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 13.05.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 nie pamiętam już w tej chwili jak było u mnie ale na 99% uziom został pod folią, czyli od dołu ziemia -> uziom -> folia -> beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.05.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 nie pamiętam już w tej chwili jak było u mnie ale na 99% uziom został pod folią, czyli od dołu ziemia -> uziom -> folia -> beton Niektórzy robią tylko folię na bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 14.05.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 poszło bez foli, teraz tylko zastanawiam się czy zrobiłem wystarczajace połaczenie bednarki. Wyprowadzenia tez z bednarki są przyspawane przy górnej krawędzi na długości 10-15cm. Nie skręcałem dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Tylko pamiętaj, że wyprowadzenia z bednarki do odgromu są na zewnątrz, a do głównej szyny uziemiającej - do wewnatrz. I nie mogą się łączyć w innym miejscu, tylko w fundamencie na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts