magangs 13.05.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Moja działka graniczy z lasem. Głównie rosną tam dąb, klon, jesion, gdzieniegdzie lipa, leszczyna itp. Czy robaki, które zwykle występują w takich lasach lubują się w drzewach owocowych? Czy ich sadzenie ma sens czy to będzie wieczna walka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 13.05.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Najbardziej lubują się zające i sarny. Wiem, bo walczę co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 13.05.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Najbardziej lubują się zające i sarny zgadzam sie w 100% ogrodzenie z siatki (moze byc lesna) to podstawa. co do robakow to nie zauwazylem zadnej roznicy pomiedzy "przy lesie" a "normalnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 14.05.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Najbardziej lubują się zające i sarny. Wiem, bo walczę co roku. U nas to samo :(nawet sosny i swierki podgryzaja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 14.05.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 W moim ogródku jest jeszcze jeden problem związany z bliskim sąsiedztwem lasu-otóż trudno zebrać dojrzałe owoce wiśni czy czereśni-ponieważ ptaki zawsze będą pierwsze i niewiele zostanie dla nas . W zeszłym roku już myślałam,że tym razem się uda,bo czerwone owoce wiśni ciągle były na drzewie.Pomyślałam-jeszcze tylko kilka dni,żeby czerwień pociemniała-i nagle sfrunęło stado ptaków i nie zostało nic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 16.05.2009 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam, mam kilka wiśni i czereśni w ogrodzie i już widze jak szpaki obczajaja Zamierzam z nimi walczyć , ale nie mam jeszcze strategii. Strach na wróble chyba ich nie wystraszy a może cos elektronicznego np , straszacz z głosem jastrzębia ? Wiem że można zakryć drzewka siatka ale u mnie to odpada (za duże za wysokie drzewa). Sąsiad ma wiatrówke mógłbym pożyczyć i strzelać(pewnie i tak żadnego bym nie trafił ) ale co z czasem jak nie ma mnie w domu. Aa kolega mówi że gdybym powiesił na drzewie takiego zastrzelonego szpaka to jego widok odstraszy inne ale to raczej głupi pomysł , gdzie to taki trup na drzewie pozdr Może ma ktoś jakiś ciekawy patent na odstraszenie ptaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 16.05.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Mój dziadek opowiadał, ze kiedyś przed wojną, było bardzo dużo drzew owocowych na obrzeżach lasów i przy drogach. Polnych drogach też. Były to słabsze klasą drzewa owocowe, niż te w ogrodach, ale ptaszyska się nimi zadowalały i nie tak bardzo plądrowały te w ogrodach. Na ile się to pokrywa z rzeczywistością, trudno mi ocenić, ale faktem jest, że teraz w naszych czasach jakoś przydrożnych drzew owocowych się nie widzi za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 16.05.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Mimo wszystko do ptaków w życiu bym nie strzelała!! W końcu oprócz tego,że podjedzą nam owoce są pożyteczne,no i umilają nam życie swoim śpiewem,czyż nie?! Jeżeli chodzi o siatkę-to nie zawsze zda egzamin.Moja znajoma okryła nią drzewo i okazało się,że ptaki zrobiły sobie od dołu niewielki otwór.którego nie zauważyła i wyjadły wszystkie owoce! Zaznaczam,że ja powiesiłam na wiśni kawałki błyszczącej folii i białe ,fruwające szmatki ale nic to nie dało. Może jednak ktoś wypraktykował inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 17.05.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Z tym strzelaniem to żartowałem Gdyby ptaki ziadały owoce na górze a ja ziadłbym te z dołu to było by OK ale chyba nie da sie z nimi dogadać . Wpadna wymiota i poleca a ja zostane z gołymi drzewami ehhh . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 17.05.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Z tym strzelaniem to żartowałem Gdyby ptaki ziadały owoce na górze a ja ziadłbym te z dołu to było by OK ale chyba nie da sie z nimi dogadać . Wpadna wymiota i poleca a ja zostane z gołymi drzewami ehhh . U mnie własnie tak sie dzieje . Mam dużą czereśnię . Z dołu ja zjadam z rodziną owoce a z góry zjadają szpaki . Tylko że ja mieszkam w mieście i szpaków jest mało . Na szpaki pomaga wypchany jastrząb lub inny drapieżca wysoko zamontowany oraz jego głos odtwarzany z głosnika . A tak w ogole to co roku z utęsknieniem czekam na przylot moich skrzydlatych przyjaciół . Właśnie zadomowiły mi się w budkach lęgowych pleszki , sikorki , dzwońce oraz bez budek wróble i para gołąbków sierpówek . Są też inne chociaż nie gniazdują u mnie : szpaki , grubodzioby , drozdy , paszkot , kos , gile , czasami poluje na nie piekny sokół pustułka , który mieszka na wieży kościoła . O kawkach i srokach nie wspominam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 30.05.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Kuna Na szpaki pomaga wypchany jastrząb lub inny drapieżca wysoko zamontowany oraz jego głos odtwarzany z głosnika -no i Ty taki wielbiciel ptaków mówisz o wypchanym jastrzębiu? A swoją drogą to skąd go wziąć?Podobno w/g unijnych przepisów jak nie masz dokumentu o legalnym zakupie tegoż wypchanego ptaka to możesz zapłacić potężna karę!! Ale wiecie co?Sezon na czereśnie i wiśnie się zbliża i ostatnio usłyszałam inny pomysł,by odstraszyć ptaki z czereśni czy wiśni. Podobno wystarczy powiesić na drzewie......tranzystor!! Dźwięki płynące z radia podobno odstraszają ptaki! Ciekawe.Swoją drogą dobrego radyjka szkoda wieszać na drzewie a tanie nie wiadomo jak długo wytrzyma...Ale spróbować można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 31.05.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Hehe ciekawe z tym radyjkiem na drzewie a jak sie ptaszki naucza i specialnie będą przylatywać posłuchac np Janusza W z radia Zet A na powaznie to jedna wiśnia mi choruje , oblepiona dosłownie wiśniami a liście jej brażowieja , co robic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 01.06.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Kuna Na szpaki pomaga wypchany jastrząb lub inny drapieżca wysoko zamontowany oraz jego głos odtwarzany z głosnika -no i Ty taki wielbiciel ptaków mówisz o wypchanym jastrzębiu? A swoją drogą to skąd go wziąć?Podobno w/g unijnych przepisów jak nie masz dokumentu o legalnym zakupie tegoż wypchanego ptaka to możesz zapłacić potężna karę!! Walia , żeby wypchać ptaka nie trzeba go zabijać . Ptaki padają z różnych przyczyn np. samochod , choroby , głód , mróz itp . I nikt mi nie powie , że niemoralne jest wypchanie takiego ptaka . Jak myślisz skąd muzea biorą wypchane ptaki - zabijają je po to by wypchać ? Oczywiście w przypadku zwierząt chronionych potrzebna jest zgoda konserwatora przyrody aby zwierzę wypchać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts