Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sad owocowy blisko lasu

Recommended Posts

W moim ogródku jest jeszcze jeden problem związany z bliskim sąsiedztwem lasu-otóż trudno zebrać dojrzałe owoce wiśni czy czereśni-ponieważ ptaki zawsze będą pierwsze i niewiele zostanie dla nas :( .

W zeszłym roku już myślałam,że tym razem się uda,bo czerwone owoce wiśni ciągle były na drzewie.Pomyślałam-jeszcze tylko kilka dni,żeby czerwień pociemniała-i nagle sfrunęło stado ptaków i nie zostało nic....

Witam,

mam kilka wiśni i czereśni w ogrodzie i już widze jak szpaki obczajaja :evil:

Zamierzam z nimi walczyć , ale nie mam jeszcze strategii. :wink:

Strach na wróble chyba ich nie wystraszy a może cos elektronicznego np , straszacz z głosem jastrzębia :D ? Wiem że można zakryć drzewka siatka ale u mnie to odpada (za duże za wysokie drzewa).

Sąsiad ma wiatrówke mógłbym pożyczyć i strzelać(pewnie i tak żadnego bym nie trafił ) ale co z czasem jak nie ma mnie w domu.

Aa kolega mówi że gdybym powiesił na drzewie takiego zastrzelonego szpaka to jego widok odstraszy inne ale to raczej głupi pomysł , gdzie to taki trup na drzewie :wink: :o

pozdr

Może ma ktoś jakiś ciekawy patent na odstraszenie ptaków.

Mój dziadek opowiadał, ze kiedyś przed wojną, było bardzo dużo drzew owocowych na obrzeżach lasów i przy drogach. Polnych drogach też. Były to słabsze klasą drzewa owocowe, niż te w ogrodach, ale ptaszyska się nimi zadowalały i nie tak bardzo plądrowały te w ogrodach. Na ile się to pokrywa z rzeczywistością, trudno mi ocenić, ale faktem jest, że teraz w naszych czasach jakoś przydrożnych drzew owocowych się nie widzi za wiele :roll:

Mimo wszystko do ptaków w życiu bym nie strzelała!!:-?

W końcu oprócz tego,że podjedzą nam owoce są pożyteczne,no i umilają nam życie swoim śpiewem,czyż nie?!

Jeżeli chodzi o siatkę-to nie zawsze zda egzamin.Moja znajoma okryła nią drzewo i okazało się,że ptaki zrobiły sobie od dołu niewielki otwór.którego nie zauważyła i wyjadły wszystkie owoce!

Zaznaczam,że ja powiesiłam na wiśni kawałki błyszczącej folii i białe ,fruwające szmatki ale nic to nie dało.

Może jednak ktoś wypraktykował inny sposób?

Z tym strzelaniem to żartowałem :wink:

Gdyby ptaki ziadały owoce na górze a ja ziadłbym te z dołu to było by OK ale chyba nie da sie z nimi dogadać . Wpadna wymiota i poleca a ja zostane z gołymi drzewami ehhh . :-?

U mnie własnie tak sie dzieje . Mam dużą czereśnię . Z dołu ja zjadam z rodziną owoce a z góry zjadają szpaki . Tylko że ja mieszkam w mieście i szpaków jest mało . Na szpaki pomaga wypchany jastrząb lub inny drapieżca wysoko zamontowany oraz jego głos odtwarzany z głosnika . A tak w ogole to co roku z utęsknieniem czekam na przylot moich skrzydlatych przyjaciół . Właśnie zadomowiły mi się w budkach lęgowych pleszki , sikorki , dzwońce oraz bez budek wróble i para gołąbków sierpówek . Są też inne chociaż nie gniazdują u mnie : szpaki , grubodzioby , drozdy , paszkot , kos , gile , czasami poluje na nie piekny sokół pustułka , który mieszka na wieży kościoła . O kawkach i srokach nie wspominam .

• 2 weeks później...

Kuna

Na szpaki pomaga wypchany jastrząb lub inny drapieżca wysoko zamontowany oraz jego głos odtwarzany z głosnika
-no i Ty taki wielbiciel ptaków mówisz o wypchanym jastrzębiu?

A swoją drogą to skąd go wziąć?Podobno w/g unijnych przepisów jak nie masz dokumentu o legalnym zakupie tegoż wypchanego ptaka to możesz zapłacić potężna karę!!

Ale wiecie co?Sezon na czereśnie i wiśnie się zbliża i ostatnio usłyszałam inny pomysł,by odstraszyć ptaki z czereśni czy wiśni.

Podobno wystarczy powiesić na drzewie......tranzystor!! :D :D :D

Dźwięki płynące z radia podobno odstraszają ptaki!

Ciekawe.Swoją drogą dobrego radyjka szkoda wieszać na drzewie a tanie nie wiadomo jak długo wytrzyma...Ale spróbować można :wink:

Kuna
Na szpaki pomaga wypchany jastrząb lub inny drapieżca wysoko zamontowany oraz jego głos odtwarzany z głosnika
-no i Ty taki wielbiciel ptaków mówisz o wypchanym jastrzębiu?

A swoją drogą to skąd go wziąć?Podobno w/g unijnych przepisów jak nie masz dokumentu o legalnym zakupie tegoż wypchanego ptaka to możesz zapłacić potężna karę!!

Walia , żeby wypchać ptaka nie trzeba go zabijać . Ptaki padają z różnych przyczyn np. samochod , choroby , głód , mróz itp . I nikt mi nie powie , że niemoralne jest wypchanie takiego ptaka . Jak myślisz skąd muzea biorą wypchane ptaki - zabijają je po to by wypchać ? Oczywiście w przypadku zwierząt chronionych potrzebna jest zgoda konserwatora przyrody aby zwierzę wypchać .