KiZ 13.05.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Brak mi słow . Najlepszy i najbardziej charakterny stadion w PL, symbol. Gigantyczna rzesza ludzi i system komunikacji przy którym Wawka to prymitywna pipidówka. Śląsk chyba płaci za brak wyrazistych i wpływowych polityków. No i niektórzy sobie leczą kompleksy jego kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 13.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Mało znaczymy w polityce i tyle . Mimo że to z naszego regionu jest druga pod wzgledem liczby posłow i senatorów reprezentacja do parlamentu , jakoś tak mamy mizerną siłę przebicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 13.05.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Los Chorzowa podzielił Kraków - jest za mało atrakcyjny turystycznie !?!? Mnie na samym EURO w Krakowie średnio zależy, szkoda tylko możliwości [inwestycje na pewno nie będą realizowane w takim tempie bo nie ma się do czego spieszyć]. Acha, i podobno baza hotelowa jest w Krakowie za skromna! Śmiać się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 13.05.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Bo to od początku były decyzje czysto polityczne . Wiadomo było że będzie Wa-wa + jedno miasto na północy kraju ( Gdańsk sie sam narzuca , zresztą wiadomo kto stamtąd pochodzi) + jedno miasto na południu a na te pozostałe miejsce , kto miał większą siłę przebicia to wskoczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 13.05.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Zapomniałem o trzecim koronnym argumencie zasłyszanym w radio: Kraków nie ma tradycji organizacji imprez masowych [w podtekscie Chorzów również]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 13.05.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Zapomniałem o trzecim koronnym argumencie zasłyszanym w radio: Kraków nie ma tradycji organizacji imprez masowych [w podtekscie Chorzów również]. No własnie - to kolejny kwiatek i chyba bład samego Slaska Ciekawe jakie doswiadczenie, baze, renome itp mają Praga, Stogi czy Wilda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 13.05.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Szkoda Slaska i Krakowa. Juz dzisiaj mialam pytania w pracy jak doleciec. Wiadomo: Krakow, Katowice, Wroclaw to lotniska dobrze skomunikowane....ale Gdansk czy Poznan to male lotniska i na dodatek daleko od siebie...z ciupenkim lotniskiem w Bydgoszczy posrodku...malo alternatyw transoprtowych dla kibicow z zagranicy... Nie jestem ze Slaska czy Malopolski....ale obiektywnie uwazam, ze szkoda...takze na Ukraine daleko z takiego Poznania czy Gdanska...a to przeciez ma byc wspolna impreza...jak oni sobie wyobrazaja przemieszczanie sie kibicow z jednego meczu na drugi?Katorga logistyczna.... Pozdrawiam, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sheenaz 13.05.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 A mi jest bardzo przykro jak ktoś pisze o moim rodzinnym mieście (czy jakimkolwiek innym) per : prymitywna pipidówka . Leczenie swoich kompleksów kosztem wyzywania innych? Wstyd. Jeśli tacy ludzie mieszkają w Chorzowie (mam nadzieje że to jednostki) to uważam że nie dorośli do organizowania czegokolwiek. A w sprawie samego Euro - od początku było wiadomo że Kraków i Chorzów były miastami zastępczymi i branymi pod uwagę w przypadku gdyby Gdańsku, Wrocławiowi czy Poznaniowi podwinęła się noga i mieli by straszne braki. Nie było ewidentnych braków, nie podwinęła się noga - więc nie rozumiem dziś tego zamieszania i płaczu. Nikt Krakowa czy Chorzowa nie "oszukał", miały szanse tylko w przypadku kardynalnego zaniedbania i nieprzygotowania pozostałych miast. I to nie moje wymysły tylko mówią to osoby zajmujące się organizacją euro - można poczytać, posłuchać w tv czy radiu. Chyba jedynie Poznań nie był tym pierwszego wyboru (z Wrocławiem czy Gdańskiem nie było co konkurować bo umowy były zawarte wcześniej) Inna rzecz że przy pierwotnym wyborze może należało by je uwzględnić jako pierwszoplanowe a nie zastępcze - nie pisze ze nie. Tylko czas na reakcje i płacze i protesty był dużo wcześniej a nie teraz rozdzieranie szat i histerie. Tak samo za obrzydliwe uważam próby cwaniackiego wyrolowania Ukrainy - bez której byśmy w ogóle nie mogli co marzyć o Euro i która na początku nas zmobilizowała do starania się. A teraz jeden z drugim prezio z pzpn mówi ze już Ukrainy nie potrzebujemy i chcemy wyrwać dla siebie jak najwięcej jej kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 13.05.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Czytałaś w ogóle post KIZ-a ? Bo mam takie niejasne przeczucie , że nie bardzo . Pisał o systemie komunikacyjnym w Wa-wie . Rozumiem że według ciebie to szczyt funkcjonalności . A co do wyboru miast (poza stolicą oczywiście) była to decyzja stricte polityczna od samego początku do smutnego końca . Nie miała nic wspólnego z merytorycznym podejściem do sprawy . Howgh p.s. pyskówki z wyrywaniem pojedyńczych słówek z kontekstu mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 13.05.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Na Śląsku A4, A1 w budowie, DTŚ-ka, mało który region ma tak rozwiązaną komunikację, aglomeracja 2-ga co do wielkości w Europie z milionami mieszkańców, lotniska Balice, Pyrzowice, Ostrawa.......I najgorsze że ani Kraków ani Chorzów, więc wszyscy z południa muszą niestety jechać dość daleko.jeden choć mógł być.Polityka Panie, Polityka............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 13.05.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Brak mi słow . Najlepszy i najbardziej charakterny stadion w PL, symbol. Gigantyczna rzesza ludzi i system komunikacji przy którym Wawka to prymitywna pipidówka. Śląsk chyba płaci za brak wyrazistych i wpływowych polityków. No i niektórzy sobie leczą kompleksy jego kosztem najbrzydszy, najbardziej zaniedbany obiekt sportowy obecnych czasow w polsce. prosze pamietac ze na ME przyjada ludzie z innych krajow europy gdzie sa inne standarty komunikacji miejskiej i miedzymiastowej czy chcecie zeby zobaczyli dworce w chorzowie lub katowicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 13.05.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 najbrzydszy, najbardziej zaniedbany obiekt sportowy obecnych czasow w polsce. a kiedy tam ostatnio byłeś , 10 lat temu , jeszcze dawniej ? Za to dworce w pozostałych miastach to prima sort co nie ?! Eh punkt siedzenia widzę poważnie rzutuje na punkt widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 13.05.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 W niedziele Antoni Piechniczek mówił o tym ,że Chorzów mimo,ze jest kolebką polskiej piłki nożnej został zbyt póżno wziety pod uwagę A dziś wypowiadał się prezydent Krakowa rozgoryczony tym,że Kraków w ocenie UEFa był miastem najwyzej ocenianym w postępie przygotowań. I trochę gorzko brzmiały zapewnienia,że nadal pozostaje miastem rezerwowym-czytaj-w innym mieście nastąpi pomorek lub wykorzystamy brak gotowości Ukrainy.Jak się okazuje pamięć jest krótka -jeśli się nie mylę-to także dzięki wstawiennictwu przedstawiciela Ukrainy jesteśmy współgospodarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 13.05.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 A mi jest bardzo przykro jak ktoś pisze o moim rodzinnym mieście (czy jakimkolwiek innym) per : prymitywna pipidówka . Leczenie swoich kompleksów kosztem wyzywania innych? Wstyd. Jeśli tacy ludzie mieszkają w Chorzowie (mam nadzieje że to jednostki) to uważam że nie dorośli do organizowania czegokolwiek. (...) Nie zrozumiałaś sensu wypowiedzi, szkoda. Odniosłem sie do wybranych aspektów i skali dysonansu. Jest sporo kwestii, w których z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Śląsk to prymitywna pipidówka - np. siedziby znaczących firm itp. Chorzów nie dorósł piszesz (choc upieram się przy Śląsku). No może i nie. Jakoś mnie jednak dziwi, że normalny biznes i logika nie ukierunkowały głupiej Metallicy czy U2 na Wrocław czy Poznań. No ale Tusk i Schetyna nie są rockandrollowcami... A w sprawie samego Euro - od początku było wiadomo że Kraków i Chorzów były miastami zastępczymi i branymi pod uwagę w przypadku gdyby Gdańsku, Wrocławiowi czy Poznaniowi podwinęła się noga i mieli by straszne braki. Nie było ewidentnych braków, nie podwinęła się noga - więc nie rozumiem dziś tego zamieszania i płaczu. Nikt Krakowa czy Chorzowa nie "oszukał", miały szanse tylko w przypadku kardynalnego zaniedbania i nieprzygotowania pozostałych miast. (...) A nieprawda Sam Drzewiecki dziesiątki razy głosił, że nie ma rankingów, wszyscy pracuja równo i mają równe szanse. Poczytaj jego wypowiedzi. Podobnie inni kolesie, np z PZPN. Kraków zaś dostał totalnego kopa w jaja, bo ostatni raport po wizycie UEFA niemal ich bałgochwalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 13.05.2009 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Brak mi słow . Najlepszy i najbardziej charakterny stadion w PL, symbol. Gigantyczna rzesza ludzi i system komunikacji przy którym Wawka to prymitywna pipidówka. Śląsk chyba płaci za brak wyrazistych i wpływowych polityków. No i niektórzy sobie leczą kompleksy jego kosztem najbrzydszy, najbardziej zaniedbany obiekt sportowy obecnych czasow w polsce. prosze pamietac ze na ME przyjada ludzie z innych krajow europy gdzie sa inne standarty komunikacji miejskiej i miedzymiastowej czy chcecie zeby zobaczyli dworce w chorzowie lub katowicach? Odległość chyba ci nieco zakrzywiła perspektywę. Na dodatek w dziwnym kierunku skoro chcesz ludziom z Europy pokazywać Dworzec Centralny i krzyżówkę w Jankach Co do samego stadionu - nie jest szczytem hightech ale ma tę zaletę, że w ogóle jest (sic!), a poza tym od kilku lat jest systematycznie modernizowany i jego stan znacząco się poprawił, a do Euro pewnie by zrobili z niego prawie nówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 13.05.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 ......Co do samego stadionu - nie jest szczytem hightech ale ma tę zaletę, że w ogóle jest (sic!), a poza tym od kilku lat jest systematycznie modernizowany i jego stan znacząco się poprawił, a do Euro pewnie by zrobili z niego prawie nówkę ten stadion to świątynia polskiego futbolu, wie o tym każdy kto chociaż raz doświadczył atmosfery tam panującej. ale UEFA nie ma żadnych sentymentów, ten stadion nijak nie ma się do obecnych standardów w Europie i uczciwie trzeba przyznać, że z górnych rzędów to najlepiej z lornetką w reku oglądać to co się dzieje na płycie. Polska dostała Euro, oczywiście nie wszyscy zadowoleni, bo taka mamy naturę a poziom sporów niekiedy bardzo żenujący....ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 14.05.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 KiZStaram się jakoś zrozumieć Twój żal a zwłaszcza rozgoryczenie jakie wylewa się z Twoich wypowiedzi ale przecież : 1. Sytuacja nie zmieniła się od czasu zgłoszenia Polski do Euro.Decydenci od ministra Lipca zaproponowali 4 miasta zanim wygraliśmy konkurs z Ukrainą i tak też zostało.Decyzje podejmuje UEFA - zmienia lub nie. 2. Nikt nie obiecywał ,że Chorzów i Kraków,od samego początku to była rezerwa na wypadek gdyby coś sie wydarzyło.Tak jest nadal. 3. Koncerty Metaliki w Chorzowie , to nie zasługa magicznego miejsca czy lubienia rocka lub nie przez władzę, tylko wielkości obiektu i stosunkowo "łatwa" akustyka.To najlepszy taki obiekt w Polsce. 4. Argument , że "a my już mamy ..a mówił Drzewiecki" jest tak samo poważny jak słowa samego Drzewieckiego. Działacze i władza jak dzieci podniecają się i wygadują głupoty , które potem trzeba dementować.Nikt też nie próbował modernizować Wembley poprzez zabiegi kosmetyczne, tylko wyburzyli do zera i postawili na nowo. Akurat w przypadku obiektów sportowych to jest najlepsze rozwiązanie. Pogadaj z Wiedeńczykami na temat ostatniego Euro. Większość była szczęśliwa , że się skończyło i nigdy więcej. Pomijam fundusze centralne przeznaczone na ten cel i możliwość zarobku w tym czasie oraz poprawę tzw. infrastruktury. Jeśli to tylko żal kibica, to niepotrzebnie. Do Wrocławia, czy Warszawy nie jest aż tak daleko ze Śląska jak do Wiednia. I taka nieskromna uwaga.Widziałem jak Krakowianie płakali po decyzji Platiniego i gadali głupoty jak dzieci. Szkoda ,że bardziej obiektywnie nie patrzą na swój obiekt ( pomijam tu walory miasta)Nawet po rozbudowie stadion (sic -chyba boisko) "Wisły" będzie się prezentować niewiele lepiej od boiska zapasowego w Klagenfurcie. Pomijam klops urbanistyczny w jakim usytuowany jest ów obiekt na taką imprezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcow 14.05.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 UEFA podzieliła po równo. Było 6 miast, a trzeba było wybrać 4. Szkoda ale z dedycją UEFA musimy się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 ten stadion to świątynia polskiego futbolu, wie o tym każdy kto chociaż raz doświadczył atmosfery tam panującej. Stadion nie jest zły a bedzie jeszcze lepszy, ale to nie ma nic do rzeczy. Błędem Chorzowa była oferta WYŁĄCZNIE miasta, a nie sląskiej aglomeracji. Skąd niby działacze UEFY maja mieć pewność (a nawet wiedzieć) że do organizacji podłączą się Katowice, Zabrze itp. A nie da się ukryć, że sam Chorzów to pipidówka (bez hoteli i rozrywek) w stosunku do Wrocławia czy Poznania. Gdańsk był poza zasięgiem, bo i PiS i PO miałyby przej...ane gdyby było inaczej, znaczy nie było Gdańska w EURO. Gdyby ofertę złożyła cała śląska aglomeracja, to rozmowa byłaby inna. O tym też pisano. A Kraków został ukarany za Majchrowskiego. Polityka, panie, polityka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 14.05.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 KiZ Staram się jakoś zrozumieć Twój żal a zwłaszcza rozgoryczenie jakie wylewa się z Twoich wypowiedzi ale przecież (...) Mam inne zdanie, na przyklad co do słow rządzących - sorry, ale jak ktos wielokrotnie publicznie mówi, nie tylko Drzewiecki, że każde z 6 miast ma rowne szanse i nie ma rankingów, to chyba choć minimalna odpowiedzialność za słowa powinna być. Oczywiście wiem, że słowa polityka w PL mają trwałość bąbelków w otwartej coli, ale są granice (albo nie ma?) Wembley - racja, Anglicy zbudowali też kanał pod morzem, a my w kilkanaście lat parę nitek metra Mierzmy siły na zamiary. A te cudowne stadiony to jaką bedą mieć akustykę? Bo jakoś sobie nie wyobrażam żeby w Gdańsku ragularnie zapełniać trybuny na meczach kilkudziesięcioma tysiącami ludzi. Jak by na to nie patrzeć to działania naszego rządu ani nie są logiczne, ani nie ekonomiczne ani nawet nawiązujące do tradycji. To są wybitnie partykularne i polityczne zagrywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts