Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkowanie - opłata przez SMS ?

Czy płacisz za parkowanie za pomocą telefonu komórkowego?  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy płacisz za parkowanie za pomocą telefonu komórkowego?

• Nie
    • Tak, SMS Parking
      0
    • Tak, mPay
    • Tak, moBILET
      0
    • Tak, inna metoda
      0

Recommended Posts

Moje pytanie dotyczy Warszawy, ale systemy identycznie dzialają w róznych miastach (róznią się tylko stawkami za samo parkowanie).

Otóż czesto nie wiem, na ile zostawiam samochód i nadpłacam - i to jest główny powód moich poszukiwań metod alternatywnych. Karta miejska ulatwia sprawę (nie trezba szukac drobnych), ale i tak trzeba z gory zadeklarować czas parkowania :-(

Na razie zidentyfikowałam 3 mozliwości płacenia za rzeczywisty czas parkowania za pomocą komórki. Każdy z tych systemów, poza rzeczywistą opłata parkingową, ma dodatkowe koszty związane z aktywacją i dezaktywacją parkowania.

Pogrzebałam więc trochę w internecie i podzwoniłam na infolinie w kwestii płacenia przez telefon komórkowy.

Macie jakieś doświadczenia z taką płatnością? Koszty, jakies dodatkowe kruczki, awaryjność?

Jak na razie najwygodniejszy wydaje mi się SMS Parking, ale sama nie wiem.

Ja na razie znalazłam:

1. SMS Parking (W-wa, Włocławek) - aktywacja i dezaktywacja pobierania opłaty przez SMS, dodatkowy koszt to 0, 24 zł za SMS-y aktywujące i dezaktywujące (czyli do każdego postoju dochodzi 48 groszy).

2. mPay (nie wiem w jakich miastach, w W-wie na pewno i nie trezba miec konta w CityBanku) - aktywacja i dezaktywacja przez połaczenie telefoniczne. Opłata wg cennika operatora (ja mam akurat Erę) do Play, ale ile trwaja srednio takie połaczenia to nie mam pojęcia, podobno to kwestia sekund (połaczenie z automatem, mozna sobie od razu wpisac w "kontakty" po numerze telefonu kombinację komend wtedy podobno szybciej). Przy naliczaniu sekundowym ma szanse wyjść taniej niz za dwa SMS-y? Aha, trezba na dzień dobry z 5 zł kupic Karte Parkingową, przy SMS Parking jest identyfikator za darmo.

3. moBILET (całkiem sporo miast) - ściaga się na telefon aplikację w Javie i za pomocą tej aplikacji przez internet aktywuje i dezaktywuje. Ale ile "waży" (bo z Internetem połączenia to wg kB chyba, nie czasu) takie połaczenie dla jednego parkownia pojęcia nie mam, pani w Infolinii tez nie wiedziała.

Te informacje co powyżej to z www i z infolinii, czysta teoria, stąd moje pytanie o Wasze doświadczenia w tym względzie.

A może jeszcze jakieś są systemy, tylko nie znalazłam?

Matko, tyle sie napisalam, mam nadzieję że się ktos odezwie :-)

fakt ze rzadko jestem w centrum, ale nie wiedzialam, ze sa takie mozliwosci :oops: :lol:

Krótko jak wprowadzili parkometry, to w Idei mozna było SMS-ami płacic, ale zrezygnowano z tego. Mnie się obiło o uszy, że w zeszłym roku cos podobnego testowali dla wszytkich sieci, pogrzebałam w sieci i proszę, tyle mozliwości :-)

Tylko nie wiem, jak to w praniu wychodzi, co tak na prawde jest najwygodniejsze, najbardziej niezawodne, no i kwestia ceny tez się liczy w przypadku zwłaszcza niektórych, krótkich postojow.

Ja akurat ostatnio dość regularnie bywam w centrum, więc nadpłacanie mi się przestało usmiechać.

Ale jak rzadko jesteś, to Warszawska Karta Miejska jest wygodna, nie trzeba drobnych szukac, wyatarczy za 20 zł zaladowac (minimum). No tyle że wtedy problem z nadpłatami (niedopłatami) pozostaje.