Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy dwufunkcyjny - jaki typ pieca i moc

Recommended Posts

Planuję wymianę ogrzewania elektrycznego na gazowe. Nasuwają mi się następujące pytania:

Chciałbym zainstalować ten piec w piwnicy - gdzie wysokość pomieszczenia jest 2.00 - właśnie przeczytałem, że dla pieca dwufunkcyjnego ma być 2,20 - pytanie czy to woógle przejdzie - może chodzi o pomieszcznie mieszkalne, a gospodarcze nie?

Przeczytałem garść informacji o używaniu zasobnika zewnętrznego - są w piecach również małe zasobniki wewnętrzne - jak to działa, jaka jest ich rola, czy taki zasobnik i tak nie wymaga ciągłego jego wygrzewania? Cyrkulację C.W.U. odpuściłem.

Mam zamontowaną bardzo fajną deszczownicę 19l/min - jaką moc pieca powinienem wybrać, przy założeniu że będzie to ogrzewane przepływowo?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc.

1. Co do wysokści pomieszczenia, to te 2,20m dodtyczy nowo budowanych domów, w już istniejących to nie problem (ja np. mam 1,9m i dostałem wszelkie zezwolenia).

2. Dlaczego wybrałeś piec dwufunkcyjny? eksploatacja takiego jest droższa (przy każdym odkręceniu kurka odpala się kocioł, poza tym problemy z deszczownicą - trudno to dopasować, trzeba jakieś redukcje zakładać itp.). Proponuję Ci piec jednofunkcyjny z zasobnikiem - uważam to za o wiele korzystniejsze rozwiązanie.

Pozdro

Wydaje mi się, że jest to tak, że temperatura wody w zasobniku jest cały czas utrzymywana, co w miarę wychałdzania się wody w zasobniku wymaga okresowego włączania się pieca. Więc teoretycznie : wodę C.w.u. i tak i tak trzeba ogrzać, a dodatkowo zużywana jest eneragia na spadek temperatury w zasobniku.

Pytanie jak to wygląda w praktyce?

Teoretycznie skokowa regulacja mocy pieca gazowego może rzeczywiście powodować w takich okolicznościach większe zużycia. Ale to bardzo teoretycznie...