Miguś1719505032 14.05.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Też rozważalam ten projekt ale odpadł bo 1. wszystkie sypialnie obok siebie co jest wada. bardziej komfortowo jest gdy są od siebie oddzielone łazienka, garderobą. Zwłaszcza sypialnia rodziców powinna byc oddalona od sypialni dzieci.2. Obie łazienki bez okien- fatalnie. W łazience musowo okna , siedzisz w wannie i patrzysz na róze za oknem.Teraz mieszkam w szeregowcu, mam okno w łazience 140na 140 - nie wyobrażam sobie łazienki bez okna.3.brzydkie miejsce na stól. Pięknie byłoby gdyby był wykusz . przy obiedzie można popatrzec na ogród a nie w ścianę.Strasznie trudna sprawa wybór projektu, nie żałuj czasu na szukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.05.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Arturo ,właśnie dlatego odrzucam zdecydowanie poddasze na 4 spadzie-po podłodze 20m , powyżej 1.90m jakieś ......9m.Ale bardzo dzięki za propozycję.Po prostu nie lubię aż takich skosów. WojtekR- fajny projekt,podoba mi się.Tylko , ja nie chce tarasu przed domem od strony drogi.Akceptuje taras od północnego zachodu,byle z tyłu domu jak w M36 Muratora.Tam właśnie część tarasu jest z tyłu domu od północy a część od zachodu.W twoim projekcie ta duża sypialnia z garderobą (super) jest od południa.Chyba będzie tam gorąco, ale to podobnie jak w kuchni od południa w M36Muratora Ale jeśli gdzieś mam mieć dyskomfort to chyba lepiej w kuchni Powiedzcie coś o tej mojej koncepcji domu ogólnie i kosztach(poddasze na hobby,parterówka,poddasze na dwuspadzie) noi jak z tą kwotą 450-500tys? Na budownictwie się znam słabo więc wszystko firma-najchętniej jedna.Myślałem nawet o np Pref-bud lub Abakon czyli Legalett+praefa ,ale oni chcą za stan deweloperski 2600pln plus 7%vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.05.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Miguś, nie było twojego postu jak pisałem.Dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.05.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Arturo ,właśnie dlatego odrzucam zdecydowanie poddasze na 4 spadzie-po podłodze 20m , powyżej 1.90m jakieś ......9m.Ale bardzo dzięki za propozycję.Po prostu nie lubię aż takich skosów. WojtekR- fajny projekt,podoba mi się.Tylko , ja nie chce tarasu przed domem od strony drogi.Akceptuje taras od północnego zachodu,byle z tyłu domu jak w M36 Muratora.Tam właśnie część tarasu jest z tyłu domu od północy a część od zachodu.W twoim projekcie ta duża sypialnia z garderobą (super) jest od południa.Chyba będzie tam gorąco, ale to podobnie jak w kuchni od południa w M36Muratora Ale jeśli gdzieś mam mieć dyskomfort to chyba lepiej w kuchni Powiedzcie coś o tej mojej koncepcji domu ogólnie i kosztach(poddasze na hobby,parterówka,poddasze na dwuspadzie) noi jak z tą kwotą 450-500tys? Na budownictwie się znam słabo więc wszystko firma-najchętniej jedna.Myślałem nawet o np Pref-bud lub Abakon czyli Legalett+praefa ,ale oni chcą za stan deweloperski 2600pln plus 7%vat ten budżet 450-500 bez działki czy z zakupem działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.05.2009 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jak pisalem na poczatku 450 do 500maks ani zl wiecej.Tylko dom,ale na gotowo z meblami i kwiatkami w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.05.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jak pisalem na poczatku 450 do 500maks ani zl wiecej.Tylko dom,ale na gotowo z meblami i kwiatkami w oknach. Myślę , że przy odpowiednim doborze ekip dasz radę łączenie z zagospodarowaniem ogrodu i ogrodzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.05.2009 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Człowiek to jest czasem tępy, tydzień oglądam M36 Spokojną przystań i nie zwróciłem uwagi ,że łazienka bez okna.Dobrze ,że Miguś napisała.Ktoś może coś jeszcze doradzić czy moje koncepcje są słuszne-nie dla domu z poddaszem na czterospadowym dachu-za duży koszt parterówki z czterospadem na dole i jednej sypialni plus pokoju hobby na górzeWięc typowy parter lub parter plus poddasze ale na dwuspadowym dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.05.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Więc typowy parter lub parter plus poddasze ale na dwuspadowym dachu tylko to domy z całkowicie innej bajki , mi osobiście kurniki się nie podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.05.2009 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jeśli parterówka to czterospad (żeby nie by kurnik), jeśli poddasze to z dwuspadowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miguś1719505032 15.05.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Tomku myślę,że z dachem masz słuszną koncepcję.Myślę tak samo. Jak z podaszem to koniecznie dwuspadowy dach wtedy na górze masz przyzwoite dwa okna , które mozesz pociągnąć aż do podłogi i fajnie doświetlone pomieszczenia. Takie dachy fajnie wyglądaja, a duże okna na podaszu dodają domu szlachetności poz tym takie dachy są mniej narażone na przeciekanie dzięki prostej konstrukcji ( to wiem z e zbieranych przez mnie informacji choć czysto teoretycznych ).Z twoją córką się nie zgadza, schody w małych domach nie sa klimatyczne, z reguły są wąskie , ciasne i strome, dlatego jeżeli są to uważam,że lepiej aby nie wychodziły na salon. Też planuję budowę domu podobnego parametrami do Twojej koncepcji . Mam tylko max. 400tyś. i musi mi wystarczyc. Ty za taką kasę wybudujesz na pewno. Mam kilka projektów do rozważenia ale przeslę ci jak wrócę z wyjazdu. Z parterówek spójrz na Rufusa i Ramzesa, mozna poszerzyć aby pokoje były większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.05.2009 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Fajne domki Miguś.Na razie tylko rzuciłem okiem , wieczorem obejrzę dokładniej.W tym drugim chyba trzeba przejść przez garaż i wokół auta ,żeby wejść do pom gsop? Moje M36 z Muratora wygląda na skromniutki domek przy nich.Przy okazji jest wersja mojego M36 z Muratora z garażem podwójnym i oknem w łazience,ale ma mniejsze o połowe pom.gosp a to fatalnieTylko ten z podwójnym garażem ma za to dużą garderobę.W ogóle to ta wersja M36 z pojedyńczym garażem ma garaż 25m , to dość dużo chyba i tam też wychodzi spory schowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miguś1719505032 15.05.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Właśnie obejrzalam wersję z oknami w obu łazienkach, noooo jest supeer! widziałeś tę samą? http://www.fothost.pl/show.php/629701-dom5406p Widzę,że ci bardzo pasuje ten projekt. Jakbym miala tyle pieniedzy to budowałaby na dwustanowiskowy garaż, zawsze rezerwa powierzchni,wygoda , córka jak w gości przyjedzie w przyszłości to nie będzie skrobać samochodu. Chociaż 25 m to też OK. Może i ja jeszcze pomyśle o tym projekcie . A co myslisz o oknie dachowym w krytarzu w cześci nocnej i czy szerokość korytarza 120cm to nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i mat 15.05.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Co do wyboru: parterówka vs. poddasze to mam dwie wiadomości: zła wiadomość jest taka, że nie ma dobrego wyjścia, dobra - że nie ma złego. Sam co miesiąc zmieniam poglądy. Jakieś pół roku temu popadłem w depresję (powiedzmy) Myśli: "Mogłem jednak parterówkę" "Taka ładna i funkcjonalna" itp. potem jednak po rozmowie z ałaścicielem parterówki, który zarzekał się, że teraz to by budował tylko z poddaszem doszedłem do wniosku, że z domem jest jak z pracą - inni zawsze mają lepszą, łatwiejszą, przyjemniejszą. Widzimy wszystkie minusy naszego/naszej i absolutnie wszystkie plusy innych. Wg mnie jeśli lubisz mieć odgrodzoną przestrzeń goście/my to lepszy jest dom z poddaszem. Jest jeszcze jeden zasadniczy plus: Tak jak ja możesz urządzić tylko dół a górę w miarę potrzeby/możliwości. Plusów parterówki jest wiele, ale może o nich wspomni właściciel takowej. Dodam tylko, że koszt budowy jest bardzo porównywalny. W domku z poddaszem drogo wychodzi strop i jest kilka mniejszych ale kosztownych dodatków np. schody,a w parterówce drogo wychodzi fundament i ściany zewnętrzne. Jeżeli chodzi o koszty użytkowania to lepiej wychodzi "poddasze" głównie ze względu na zwartą bryłę, ale nie jest to duża różnica. Co do 2 vs. 4 spadowy to zdecydowanie 2. Wiem to z doświadczenia. Jedynym plusem dachu kopertowego jest wygląd zewnętrzny (jeśli komuś się bardziej takie podobają - mi np. tak) Lista minusów jest tak długa, że chyba nikt by przez nią nie przebrnął. Zaczynając od kosztów, poprzez większą lpowierzchnię podłóg do sprzątania (z utrudnionym sprzątaniem), aż po sprawę najistotniejszą prze którą nigdy, ale to nigdy w życiu nie wybudowałbym dachu 4-spadowego: OKNA POŁACIOWE!!! Co jest z nimi nie tak... ABSOLUTNIE WSZYSTKO!!! Chyba mają więcej minusów niż sam dach. Mi osobiście udało się ograniczyć ich liczbę do "prawie zera" (1 na strychu musi być dla kominiarza) Chyba muszę zacząć pisać zwięźlej bo pewnie już nikt tego nie czyta. Powierzchnie użytkową wybrałeś wg mnie idealnie: - parterówka - 130-140m (te metry są "większe" niż w wersji z poddaszem") - poddasze użytkowe: 100-110m + 40-50. Powierzchnie pokoi: - salon 30 - 40m większe wychodzą brzydkie i "halowate" - kuchnia 15 - 20m mniejsza traci na użytkowości, większa dużo kosztuje i jest niepotrzebna. Nie zapominajmy, że kuchnia jest miejscem w którym spędzamy zazwyczaj najwięcej czasu po salonie, sypialni nie liczę - bo tam czasu nie liczę... (15-20m to w wersji ze stolikiem śniadaniowym) - główna sypialnia - 15-16m w zupełności wystarczy. My mamy jedną 20 i jest za duża - sypialnia gościnna (jeśli w planach) - 12m - pokoje dzieci - 10-12m - łazienki - 3-5 i 7-10m Poza tym ważne pomieszczenia: - pralnio-suszarnio-schowek - ok 8m - kotłownia (z miejscem na odkurzacz centralny i np. hydrofor) - 3-4m Garaż polecam zdecydowanie 2-stanowiskowy. Powodów jest masa: - 2-gi samochód i tak zazwyczaj się pojawia - jest dodatkowe miejsce - swoboda - łatwiej trafić (w tym przypadku kobietom) - jeśli np. przyjadą goście z zachodu obawiający się o swoją drogocenna Skodę Oktavię (mam taki przypadek) :D to nie będziesz musiał wyprowadzać swojego auta. - nie wychodzi drogo Jeśli chodzi o to czy w bryle czy nie to wg mnie lepiej w bryle z oczywistych powodów, ale jak się ma dużą działkę to może lepiej osobno. Sam nie wiem. Co do kosztów to w 450-500k spokojnie się zmieścisz. Mam na myśli dobre materiały i dobrą ekipę. Z meblami, kwiatkami i firankami. Z najtańszych materiałów wybudujesz za 350k. Ogólnie wg mnie bardzo rozsądny i przemyślany budżet. Posty: "Czy wybuduje 200m dom za 220k" trochę mnie już irytują. Lukarny (np. jedna) i balkony wcale nie odpadają, skomplikowane projekty - zdecydowanie. Jedna ekipa na całą budowę to genialne rozwiązanie - wychodzi jakieś 10-15% drożej - teoretycznie. Jak się doliczy poprawki po poprawkach poprzedniej ekipy to wyjdzie tak samo. Ale są dwa ogromne plusy, które pieniędzy nie dają, ale zdrowie psychiczne i spokój ducha na pewno: 1) Nie musisz szukać i sprawdzać każdej ekipy! A potem za każdym razem przychodzić na budowę z myślą: "Czy ci nowi coś sknocili?" 2) The best of the best: unikniesz ulubionego tekstu każdego szanującego się polityka: "To wina poprzedników, gdybyśmy to my to robili to byłby: Raj, po prostu Raj, utopijna Atlantyda!!!" Tyle ode mnie. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru i spokojnej budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 15.05.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Przy parterówce weź pod uwagę wielkość działki i otaczające Cię obecne lub przyszłe domy sąsiadów - nic nie piszesz o działce. Dom parterowy zajmuje większą powierzchnię niż dom z użytkowym poddaszem i dachem dwuspadowym. Na mojej ulicy ktoś ma właśnie parterówkę z garażem i wyjściem z tyłu z salonu na ogród. Efekt tego jest taki, że garaż jest b. blisko płotu i gość nie może postawić samochodu przed garażem (musi myć auto na ulicy) a jak się wychodzi na ogród to zaraz jest ogrodzenie, około 4 metry. W ogóle dom parterowy właściwie się prezentuje na większej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.05.2009 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Krzychos-działka 3000m 55na56.Ale myślę podzielić na pół,bo nie chce mi sie tego obrabiać potem.Zostanie wtedy 24-25 m na 55 w głąb. Kasia i Mat - stary ,bardzo pomogłeś, dzięki.Utwierdziłeś mnie w przekonaniu ,że poddasze z dachem 4spad. odpada.Tak przy okazji pomysł z 110-115 na dole i 40-50 na górze na hobby i duży pokój chyba odpadnie bo z tego w sumie się zrobi ok 160m i dodatkowo trzeba będzie wykończyć drogie poddasze i mój budżet może nie styknąć.Poza tym 130-140 zaspokaja moje potrzeby.Nie chce ,choć pewnie bym mógł budować 200 czy więcej metrów przez parę lat zarzynać się , rezygnować z wakacji itp.Ma być szybko dom,ogródek , ogrodzenie i jadę pod palmę Miguś- czy w tym linku jest coś więcej niż rzut projektu?Bo tylko tyle mi się otwiera.Korytarz jakoś wymierzyłem na 1.50 , 1.20 może kurcze wąski ciut być.Trzeba by w rzeczywistości zobaczyć.Wkurza mnie to włażenie wprost na salon w 90%domów, w tym też.Ale podoba mi się w tym M36 wielkość pomieszczeń, oddzielenie stref,spiżarka, kuchnia w której można usiąść,wyjście na taras z kuchni salonu sypialni.Na pewno trzeba okna jak w tym linku w salonie dać większe i więcej jak w projekcie.Wejście natomiast w tym poprawionym projekcie do kibelka z wiatrołapu to w/g mnie nie cudowny pomysł, ale może w praktyce jest ok.I okna w kibelku mieć nie muszę A to okno w korytarzu to niby ,że jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 15.05.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 tomek131 nie dziel swojej działki na poł !!! Możesz potem mocno żałować !! Skąd wiesz co ktoś kiedyś postawi obok Ciebie. Działka 24-25 metrów nie jest aż taka szeroka. Jeżeli postawisz dom który ma 12-13 metrów szerokości to po bokach zostanie Tobie około 5 metrów. To mało. Pamiętaj, że ktoś na działce obok może kiedyś postawić dom w odległości 4 metrów od granicy działki do tego okna z tego domu mogą wychodzić naprzeciw twoich okien i sąsiad będzie widział co jesz na kolacje i co porabiasz w sypialni i będziesz miał gorzej jak w bloku.Nie skupiaj się tylko na samym domu, ale rozejrzyj się także w koło niego, w promieniu 20-30m.Ach jak mi się marzy działka 3000m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.05.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Dziele, ale pozostałą część zostawiam ,żeby nikt się tam nie wybudował Chyba ,że córka lub syn kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 16.05.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Dziele, ale pozostałą część zostawiam ,żeby nikt się tam nie wybudował Chyba ,że córka lub syn kiedyś i słuszna decyzja po pierwszym koszeniu trawy stwierdzisz mogłem podzielić na 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.05.2009 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 I tak bym zrobił, tylko na 12-13m szerokości niewiele bym zbudował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.05.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 A czy ktoś wie dlaczego mój faworyt (choć nie bez wad) M36Spokojna przystań(link powyżej) z muratora ma wycenę 287 tys ,a mniejszy dom o 10m i do tego bez garażu o nazwie Przytulny też z muratora http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=29ma wycenę 292 tys ?????Ja wiem ,że te kosztorysy to psu na budę ale przynajmniej jeśli są z jednej pracowni to powinny być na podobną psią budę liczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts