Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trzeba będzie chyba.Miałem nadzieję ,że któryś z doświadczonych forumowiczów coś od razu wprawnym okiem zobaczy.Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł na jakiś fajny projekcik ?

Myślałem,żeby całość zrobił mi np Pref-bud(fundament Legalett+ ściany praefa) , ale u nich wychodzi 2600netto za metr za stan deweloperski.To znaczy wszystko oprócz drzwi wewn.paneli,kafelek,wanien,zlewozmywaków,wyposażenia kuchni,malowania wewnątrz i tarasów na zewnątrz.Reszta tzn ogrzewanie,instalacje,wylewki,tynki są.Jak myślicie jaka to cena.Tak myślę czy 100tys wystarczy (standard średni-bez kafelek z marketu po 20zł ,ale też bez takich po 300zł),żeby to dokończyć - pomalować , wykafelkować, wypanelować,założyć kibel wannę ,wyposażenie kuchni,zrobić tarasy zewnętrzne,drzwi wewnętrzne?Na zewnątrz oprócz tarasów jest wszystko,dachy,tynki,ocieplenia podbitki itp.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeanalizuj sobie poszczególne pozycje w kosztorysie i zobaczysz co jest niedoszacowane w obu projektach, cena 3500 za instalację elektryczną jest nierealna, 27000 za sanitarne trudna do uzyskania. Zauwaz że żaden z kosztorysów nie zawiera tynków wewnętrznych.

Ja zbudowałam dom podobny do M036a czyli z dwustanowiskowym garażem, z poddaszem do późniejszej adaptacji (strop gęstożebrowy i miejsce na schody), powierzchnia uzytkowa 130m2 + 36m2 garaż (+ w przyszlości 40m2 na poddaszu)

Poszczególne etapy kosztowały:

stan 0 41000

Parter, strop, kominy 75500

Dach 71000

Stolarka zewnętrzna (okna i drzwi) 30000

Tynki, wylewki 22000

elewacja, podbitka 33000

Instalacje sanitarne, szambo, elektryczne, gaz, alarm 55000

Ocieplenie stropu nad parterem 7500

Papierologia 8000

Zagospodarowanie placu budowy 5000

Razem stan deweloperski 350000. Daje to ok 2100zł/m2

Budowaliśmy systemem gospodarczym. SSO w szalonym roku 2007, teraz napewno byloby taniej. Materiały ze średniej półki, ale napewno lepszej jakości niż u przeciętnego dewelopera.

Do tego ok. 60000 na wykończenie, gładzie, malowanie, podlogi, kafle w łazienkach, drzwi wewnętrzne (wszystko ze średniej półki)

Drugie tyle na wyposażenie: biały montaż, wyposażenie kuchni, kominek, lampy, trochę mebli, karnisze, firanki. Kwiatków wciąż nie ma ani w oknach ani w ogrodzie ale to nie szkodzi, mogą poczekać.

Zostają podjazdy, ogrodzenie, ogród, sama nie wiem ile to wyniesie ale 50000 może nie wystarczyć.

Dzięki za konkretny post.Bardzo pomocny.To mówisz 2100 za stan deweloperski w 2007roku,czyli teraz pewnie ciut mniej , niech będzie 2000(a pewnie byłoby mniej)rozumiem,że brutto.Pref-bud chce 2600 netto ! czyli 2782 brutto.Niech coś utarguje na 2700 brutto.Czyli minimum 700zł na metrze chcą zarobić, czyli na 130 metrowym domu 91 tys zł.Do tego garaż 20m kolejne 14 tys w sumie ponad 100tys zł na jednym małym domku wynika ,że Pref-bud chce zarobić :o A przyjąłem ,że prawie nie spadły ceny materiałów od 2007 roku i ,że utarguje ich ponad 10tys na całości.

Chyba muszę pomyśleć o zostaniu deweloperem

Dzięki za konkretny post.Bardzo pomocny.To mówisz 2100 za stan deweloperski w 2007roku,czyli teraz pewnie ciut mniej , niech będzie 2000(a pewnie byłoby mniej)rozumiem,że brutto.Pref-bud chce 2600 netto ! czyli 2782 brutto.Niech coś utarguje na 2700 brutto.Czyli minimum 700zł na metrze chcą zarobić, czyli na 130 metrowym domu 91 tys zł.Do tego garaż 20m kolejne 14 tys w sumie ponad 100tys zł na jednym małym domku wynika ,że Pref-bud chce zarobić :o A przyjąłem ,że prawie nie spadły ceny materiałów od 2007 roku i ,że utarguje ich ponad 10tys na całości.

Chyba muszę pomyśleć o zostaniu deweloperem

Tomek131 wydaje mi się, że Allanh budował swój dom systemem gospodarczym, stąd ta różnica w cenie. Budując w ten sposób trzeba się nastawić, że budowa to drugi etat i będziesz poświęcał minimum 20-30 godzin tygodniowo na wszelkie aspekty budowy. Musisz zajmować się każdą pierdółką i kombinować by nie wyszło za drogo. Dodatkowo dużo robót wykonujesz sam, nie mówimy tu o jakiś pracach murarskich, ale setkach szczególików. Chociażby podlewanie stropu. Dając dom do zbudowania firmie, pozbywasz się 90% problemów. Ale te problemy nie znikają - zajmuję się nimi po prostu ktoś inny. On nie będzie robił wszystkiego co możliwe, żeby nie przepłacać, zrobi tak by było łatwo. Często najlepszym rozwiązaniem jest połączenie tych 2 systemów. Tzn. budujesz systemem gospodarczym, ale znajdujesz sobie firmę (naprawdę porządną), która zbuduje dom od ściągnięcia humusu po założenie płytek. Wyniesie to trochę więcej, ale zaoszczędzi Ci wielu kłopotów. Jeśli jakaś firma wykonuje całość robót to zajmuję się też pierdółkami którymi normalnie Ty musiałbyś się zająć. 2782 zł brutto za stan deweloperski to nie jest tak źle. Jeśli chcesz zastosować materiały dobrej jakości to ciężko jest w okolicy dużego miasta zejść poniżej 2200. Ale to chyba mieści się w Twoim budżecie. Stan deweloperski - 300k i 150 na wykończenie (+50k na nadspodziewane wydatki, które zawsze się pojawiają... niestety :) )

Jak utarguje na 2700 (to w ogóle cena najprostszych projektów) to wyjdzie za 130m domek plus 20-25m garaż co najmniej 400 tys za stan deweloperski.Do tego 150tys wykończenie z kwiatkami to już 550tys.Ponad pół miliona za mały domek.O 50tys więcej niż budżet.A ma nie przekroczyć 0.5mln bo tak się uparłem.Można z garażu zrezygnować bo go z 50tys policzą wtedy się zamknę.Ale kiedyś go trzeba zbudować (jeden spory to mus, zamiast drugiego może być wiata).Liczę ,że może paru murarzy ze wsi to wyjdzie taniej niż 50tys za garaż.

Tak w ogóle do tego działka z uzbrojeniem ładna ze 100tys plus ogrodzenie i ogród, podjazdy, kostki itp następne 100 tys i mamy 750 tys za 130m domek.

Tomek131 wydaje mi się, że Allanh budował swój dom systemem gospodarczym, stąd ta różnica w cenie.

Napewno tak jest, dochodzi jeszcze jeden czynnik - technologia, nie znam szczegółów ale wydaje mi się że ten legalett i praefa to może być coś droższego nież tradycyjna technologia.

Prawdą jest, że takie budowanie to prawie dodatkowy etat, szczególnie w przypadku, jak każdy gwóźdź trzeba kupic samemu. Moja ekipa od SSO bardzo szanowała swój czas, wszystko chcieli mieć dostarczone na budowę. Miałam możliwość zatrudnienia człowieka który organizowałby wszystko za mnie, zakupy, koparki, zagęszczarki, beton itp, chciał za to 10000.

Tak sobie wymyśliłem ostatnio ,że gdybym miał robić w Legalett + praefa z Pref-bud czy Abakon to przy takim zarobku jaki oni sobie liczą za wybudowanie małego domku, zrobiłbym z nimi tylko dom do stanu deweloperskiego.Garaż zrobią mi chłopaki na miejscu (najtańszy pustak plus ładny tynk taki jak na na domu plus daszek taki jak na domu -chyba 50tys to nie będzie kosztować).

Wykończenie wewnętrzne-instalacje już będą.Panele,kafelki,malowanie,montaż drzwi wewn, wanna, kibel,kuchnia i AGD itp to też mam ekipe na miejscu.Gdybym wszystko chciał zlecić im to nie wiem jaka by cena z tego wyszła

Nie ma okien na południe....tzn kuchnia jest od południa.Wejście jest od południa, garaż jest od południa,pom.gosp jest od południa :lol:

Salon to północny-zachód,taras północny zachód , sypialnie dwie na północ jedna na wschód.No chyba że odbicie lustrzane to wtedy jeszcze gorzej chyba bo salon na północny-wschód,również taras na północny wschód, sypialnia jedna na zachód , dwie na północ.

Czemu skomplikowany jest?????

No ta łazienka kurde to jest problem,chociaż ja to prysznic golenie i wypadam nie zastanawiam się czy jest tam okno czy go nie ma.ALe nawet w bloku (co prawda nowe budownictwo) mam okno w łazience,ale w kiblu już nie.

To wypada ,że projekt ,który mi najbardziej przypadł do gustu muszę odrzucić przez łazienkę.

No chyba żeby taki , ale chyba mniej ciekawy (pasuje mi że garażu nie ma)

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-486,537,64,opis.html

tomek!

ja

na początku tej, jakże trudnej, drogi wyboru projektu, przejrzeniu netu i milionadwustu katalogów (mam ich kilkadziesiąt teraz :wink: ) też chciałem "ładny domek"... nie znałem się za bardzo na tym wszystkim...górę brały "emocje"

ale ładny!

rozpiętość była zaj.sta! od "dorotki", "lawendy" i tym podobnych...

to było dawno temu

ALE! lektura tego szacownego forum i przede wszystkim rozmowy z moim teściem (murarz od 50 - lat,... i tu są zgrzyty :wink: ) szybciutko zweryfikowały moje poglądy nt. koncepcji domu

chciałem "piętro", bo schody są takie ładne w domu...

teraz chcę parter, bo....

właśnie działka!!!

nie napisałeś jaki "masz mieć dach" (tu ukłony urzędnikom wydającym WZ :evil: ) , to determinuje wybór, bo wyobrażasz sobie parter z dachem 40 st.?

są, są oczywiście, ale to kwestia gustu, przecież

:roll:

Generalnie:

- masz kasę - nie szczyp się - walnij se, to co Ci się podoba

- budżet ograniczony, w jakiś tam sposób, zastanów się

na południe powinno być jak najwięcej okien, od północy powinny być pom. gosp., łazienki, kuchnie, garderoby, kotłownie

ciepło ze słońca powinnyśmy łapać, ile tylko się da... :wink:

a Twój 36 jakoś tak :roll:

ale, ja się nie znam

uderz do Prostasia

a jak z Atrium to popatrz, np. na to:

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-441,477,61,parter.html

a tak w ogóle, dla nas jedna z najpiękniejszych parterówek to Mila:

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=122&sid=5

skomplikowany dość dach, ale tu tkwi "diabeł"...

no ładny, no, kurde ładny

To będzie pierwszy dom w całej linii mam zamiar i nadzieję załatwić takie nachylenie jakie będę chciał.

Ten pierwszy - troszkę małe pokoje tzn ten 10 m szczególnie.

Ten drugi miałbym salon na północ całkowicie i tam też taras, oraz sypialnie na wschód.

W związku z faktem ,że działka ma wjazd od południa a ja nie chcę mieć tarasu i ogrodu przed domem (działka 55na 56około, dzielę na pół i będzie jakieś 25-27m szerokości i w głąb około 56,pozostała połowka zostanie żeby nie mieć sąsiada) to szukam tak żeby salon był na północny wschód a sypialnie na północ.(na południe to chyba nie bardzo?)Kuchnia chyba zawsze wyjdzie niestety na południe.

I w związku z faktem istnienia prawdopodobieństwa że będę budował z Praefy+fundament Legalett (jeśli spuszczą z cen) co jest wygodnym ale drogim systemem zaczynam coraz bardziej szukać domów bez garażu żeby nie płacić za garaż w tym drogim systemie

Ja to mam wrażenie, że autor to sam nie wie, czego chce. Nic zdrożnego, każdy tak ma albo prawie każdy.

Zbuduj dom parterowy, o ile akceptujesz ta koncepcję, jako taką.

Jest naprawdę szybki w budowie.

Ja zacząłem 05 sierpnia 2008 r., przez zima sezonowanie, start wiosenny 19.03.2009 r. We wtorek kończą gładzie. Po przykręceniu grzejników, zamianie drzwi tymczasowych na docelowe, położeniu tynku na ociepleniu, montażu szamba i zamontowaniu bramy garażowej, mam stan developerski. Przy mocnym zacięciu (u mnie takiej presji nie ma) w ciągu roku bym skończył.

Mam znajomego, zaczął pod koniec maja 2008 r., podobny dom ale z poddaszem (Retro z Krajobrazów), ta sama ekipa co u mnie (bardzo szybka i sprawna)....chce się wprowadzić na wiosnę, ale przyszłego roku.

Coś tańszego niż mój Orzech, równie dobre, może jedynie przysunąłbym łazienkę do pomieszczenia gosp.

http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=32&more=widoki&nazwa_projektu=ANETA&autor=Robert%20Sobiepanek

Pozdrawiam.

Pewnie trochę tak jest Prostaś.Wybór utrudnia działka w wjazdem od południa.Taras nie wiadomo gdzie dać-od północy non stop ciemny , od zachodu latem po południu gorąc, to może od wschodu?Teraz mam w mieszkaniu dwa balkony - jeden na wschód drugi na zachód i szczerze mówiąc korzysta się z tego na wschód bo kiedy chłodno jest tam słońce a kiedy gorąc jest tam cień.I tak w zasadzie od maja do września.

Ten Groszek jest nawet nie głupi.Ale mnie non-stop teraz chodzi po głowie to Colorado z Atrium,choć mówią niektórzy ,że nie za ładny to mnie się podoba.Żona twierdzi,że mnie się wszystko podoba co ma dwie kolumny z przodu :lol: Pasowałby do mojej koncepcji Praefy+Legalett - nie duży metraż, bez garażu.Duże pokoje ,pom gosp.Nie ma wąskich korytarzyków,łazienka ma okno.Niech ktoś coś powie o wadach,uwzględnaijąc powierzchnię tego domku - 120m

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-486,537,64,opis.html

Siódmy cud atrakcyjności to to nie jest , ale prosty ładny niewielki domek.Chociaż może za prosty?

Ciekawy,muszę sie bliżej przyjrzeć.

Ale....ten groszek o którym arturo pisał ,że łyknie jest bardzo fajny,aż dziw bierze co można wycisnąć ze 109metrów

http://www.extradom.pl/projekt-domu-GROSZEK%20wersja%20z%20gara%C5%BCem-ID-3758.html?typ=&powierzchnia=&garaz=&strona=11#zdjecia

Jakby mu tak zlikwidować lub zmniejszyć pom.gosp (zmniejszyć i zrobić z niego spiżarnię?) i tym sposobem powiększyć salon (bo jakoś słabo ustawny,gdzie telewizor dać?)to byłoby fajno.Powiększyć garaż - dodać metr z przodu i metr z tyłu i tak zrobić prawie 8metrowe pom.gosp.

Poddasza to chyba nie ma sensu w nim adoptować bo tyle roboty,docipleń ,regipsów itp żeby 30-parę metrów zrobić to chyba bez sensu

Ale....ten groszek o którym arturo pisał ,że łyknie jest bardzo fajny,aż dziw bierze co można wycisnąć ze 109metrów

http://www.extradom.pl/projekt-domu-GROSZEK%20wersja%20z%20gara%C5%BCem-ID-3758.html?typ=&powierzchnia=&garaz=&strona=11#zdjecia

Jakby mu tak zlikwidować lub zmniejszyć pom.gosp (zmniejszyć i zrobić z niego spiżarnię?) i tym sposobem powiększyć salon (bo jakoś słabo ustawny,gdzie telewizor dać?)to byłoby fajno.

pokoj jest ustawny- i do tego duzy- ponad 30 metrow, tylko nie przy takim zaplanowaniu komina- wrzucilem inny wariant:

http://luczak.info/bungalow/groszek.jpg

groszek jest podobny do projektu lapis z pracowni krajobrazy: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/lapis

dzieki przesunieciu komina znajdzie sie teraz miejsce na tv,pokoj moze wygladac jak z wizualizacji lapisa:

http://www.krajobrazy.com.pl/domki/lapis/lapis_wnetrza.jpg

dolaczam pozdrowienia,

szymon