Mongo1 21.11.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Kilka lat temu Tato dał sąsiadowi zgodę na budowę na budowę w granicy umawiając się z nim, że ja budując się będę mógł liczyć na rewanż. Zastrzegł jednak że ściana ma być ślepa i ogniotrwała (obłożona klinkierem). Sąsiad obiekt postawił dokładnie zewnętrzną krawędzią ściany w granicy działek - po ociepleniu i położeniu elewacji zewnętrznej "wlazł mi w szkodę" na jakieś 15cm (Pawlak Kargula za 3 palce z kosą ganiał). Gość przekwalifikował teren na usługowy i w międzyczasie zmieniono ustawę wedle której mogę już chyba zapomnieć o przytuleniu domku plecami do płotu. Dodam że bardzo mi zależy na takiej lokalizacji bowiem rzeczonego sąsiada mam od północy, a dom w granicy północnej to więcej krzaczków na południu. Ech chyba zbyt długo kaskę zbierałem.Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Czy znane są przypadki wydawania zezwoleń (wg nowego prawa) na budowę bliżej granicy niż 3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 21.11.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 mogę już chyba zapomnieć o przytuleniu domku plecami do płotu Do płotu nie mozesz, ale do ściany sąsiada owszem, byle nie przekroczyć jego domu gabarytami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mongo1 21.11.2003 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Problem jest taki, że On postawił to coś w samym rogu działki 0m od granicy z ulicą i -0,15m od mojej a długość ściany tego czegoś to 7m. Qrcze musiałbym zamówić karkołomny projekt w kształcie litery L. I nie sądzę, że pozwolono by mi na taki manewr jak sąsiadowi (0m od granicy z ulicą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dąbrowa 21.11.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Ja też chciałam miec dom blisko granicy (1,5 m), więc we wniosku o wydanie decyzji w sprawie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu zaznaczyłam, żę chodzi mi o budowę 1,5 m od granicy działki. Wczesniej oczywiscie porozmawiałam z sąsiadami - przysługuje im bowiem prawo wniesienia protestu w ciagu 14 dni od wydania decyzji przez urząd. Aktualnie jestem w trakcie uzyskania pozwolenia na budowe - wiec nie ma tak źle trzeba tylko troche pokombinować - w przepisach znajdzie sie zawsze jakas luka. Tobie też radze to samo wystąp o wydanie decyzji zaznaczając, że chcesz sie budować w granicy - zobaczysz sam jak na to zareaguje urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mongo1 21.11.2003 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 No mniód i balsam na me serce. Rozumiem że mam liczyć na dobre serce pracownika magistratu ale co mi tam nic nie tracę, pewnie że spróbuję. Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts