Sheenaz 14.05.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Postaram się krótko opisać problem. Od ponad dwóch lat mieszkam na osiedlu którego "zasobami" zarządza SM (spółdzielnia mieszkaniowa) Wrocław Południe. Nie jestem członkiem spółdzielni - ponieważ żeby nim zostać trzeba wpłacić dosyć spory tzw. udział (ok 1500.00zł) podczas gdy ludziom występującym ze spółdzielni - tak jak np. osobie która sprzedała nam mieszkanie - zwracano 5 gr (słownie : pięć groszy). To nie żart . No i w ogóle nie było potrzeby wstępować w rzesze członków SM. tym bj. że być może i tak będziemy to mieszkanie sprzedawać (i się budować hehe :/) No ale teraz szanowna SM postanowiłą ukrócić tę wolność i miała na pocz. maja jakaś naradę i uchwaliła że swoim "nie członkom" praktycznie z dnia na dzień podnosi czynsz (inne stawki za m2)- w efekcie jest to ok 150 zł więcej miesięcznie. W związku z tym mam pytania: 1. Czy SM miała prawo bez jakiegokolwiek uprzedzenia i bez dania jakiegoś "okresu przejściowego" na zareagowanie podnieść czynsz? Czy nie ma obowiązku zawiadomić tych którzy nie są członkami SM co zamierza zrobić? Rozumiem że "nie-członek" ma mniej praw niż "członek" no ale jeśli decyzje rady SM bezpośrednio jego dotyczą to chyba jakaś informacją powinna być? Nawet ogólna - typu wywieszenie na klatce schodowej że np. informacji mozna szukać w siedzibie SM. Uważam też że powinni dać np 30 dni na reakcje - nawet taką żeby zapisać się w poczet członków. 2. Czy z powodu w/w sytuacji mogę domagać się późniejszego rozliczenia tej nadwyżki (zakładając ze się "złamię" i zapiszę do SM)? Czy mogę prosić o rozbicie tych 1500 zł na raty (to nie jest tak że sobie sięgniemy do kieszeni i ot tak wyjmiemy a każdy kolejny miesiąc dla "nie członka" to wyższy czynsz ) 3. Czy SM na deklaracji przystąpienia do nich ma prawo żądać takich informacji jak miejsce i adres pracy??? (bo takie rubryczki są na deklaracji i nie wiem po co?!) Rozumiem dane osobowe , data urodzenia, miejsce zamieszkania/zameldowania ale po kiego grzyba im miejsce i adres pracy ? (mają zamiar dzwonić i upewniać się czy tam pracujemy i nie jesteśmy bezrobotni?) 4. Pytanie bonusowe - bo dotyczy b. miłej sąsiadki - starszej pani która teraz sprzedaje swoje mieszkanie i właśnie ma prawo do zwrotu "aż" 5 groszy. . W 1995 roku kiedy stawała się członkiem SM to wpłacała 500.00zł (na ówczesne czasy to chyba nawet było więcej niż dziś 500 zł) a teraz jej w tej SM mówią że w wyniku "rewaloryzacji", "denominacji" i "sratatracji" może sobie odebrać 5 groszy. Czy ma ona szanse jakoś powalczyć o realne rozliczenie tamtej kwoty? Wiem że osoby które mają podobna sytuację z założonymi dawno temu książeczkami mieszkaniowymi na które wpłacali spore sumy a teraz proponuje im się jakieś grosze walczą i często udaje im się wygrać. Czy w SM można podobnie dochodzić swoich praw? To bardzo fajna miła pani , która bardzo liczyła na zwrot udziału do SM i prawie się popłakała jak dowiedziała ile to szanowna SM jej oferuje. z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaa 17.05.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 To bardzo fajna miła pani ' date=' która bardzo liczyła na zwrot udziału do SM i prawie się popłakała jak dowiedziała ile to szanowna SM jej oferuje.[/quote'] Co prawda nie SM, ale dziadki właśnie wygrali sprawę w sądzie o zwrot kaucji za mieszkanie komunalne po jego wykupieniu. Też oferowali im jakieś grosze po tych denominacjach itp., a sąd zasądził kilka tysięcy. Jedno spotkanie w sądzie i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.05.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 4. Pytanie bonusowe - bo dotyczy b. miłej sąsiadki - starszej pani która teraz sprzedaje swoje mieszkanie i właśnie ma prawo do zwrotu "aż" 5 groszy. . W 1995 roku kiedy stawała się członkiem SM to wpłacała 500.00zł (na ówczesne czasy to chyba nawet było więcej niż dziś 500 zł) a teraz jej w tej SM Wpłaciła 500 starych złotych (przed denominacją) czy 500 nowych złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts