Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pratkyki Spóldzielni Mieszkaniowej - czy legalne ???wrrrrr!

Sheenaz

Recommended Posts

Postaram się krótko opisać problem.

Od ponad dwóch lat mieszkam na osiedlu którego "zasobami" zarządza SM (spółdzielnia mieszkaniowa) Wrocław Południe. Nie jestem członkiem spółdzielni - ponieważ żeby nim zostać trzeba wpłacić dosyć spory tzw. udział (ok 1500.00zł) podczas gdy ludziom występującym ze spółdzielni - tak jak np. osobie która sprzedała nam mieszkanie - zwracano 5 gr (słownie : pięć groszy). To nie żart :evil: .

No i w ogóle nie było potrzeby wstępować w rzesze członków SM. tym bj. że być może i tak będziemy to mieszkanie sprzedawać (i się budować hehe :/)

No ale teraz szanowna SM postanowiłą ukrócić tę wolność i miała na pocz. maja jakaś naradę i uchwaliła że swoim "nie członkom" praktycznie z dnia na dzień podnosi czynsz (inne stawki za m2)- w efekcie jest to ok 150 zł więcej miesięcznie.

W związku z tym mam pytania:

1. Czy SM miała prawo bez jakiegokolwiek uprzedzenia i bez dania jakiegoś "okresu przejściowego" na zareagowanie podnieść czynsz? Czy nie ma obowiązku zawiadomić tych którzy nie są członkami SM co zamierza zrobić? Rozumiem że "nie-członek" ma mniej praw niż "członek" no ale jeśli decyzje rady SM bezpośrednio jego dotyczą to chyba jakaś informacją powinna być? Nawet ogólna - typu wywieszenie na klatce schodowej że np. informacji mozna szukać w siedzibie SM. Uważam też że powinni dać np 30 dni na reakcje - nawet taką żeby zapisać się w poczet członków.

2. Czy z powodu w/w sytuacji mogę domagać się późniejszego rozliczenia tej nadwyżki (zakładając ze się "złamię" i zapiszę do SM)? Czy mogę prosić o rozbicie tych 1500 zł na raty (to nie jest tak że sobie sięgniemy do kieszeni i ot tak wyjmiemy a każdy kolejny miesiąc dla "nie członka" to wyższy czynsz )

3. Czy SM na deklaracji przystąpienia do nich ma prawo żądać takich informacji jak miejsce i adres pracy??? (bo takie rubryczki są na deklaracji i nie wiem po co?!) Rozumiem dane osobowe , data urodzenia, miejsce zamieszkania/zameldowania ale po kiego grzyba im miejsce i adres pracy ? (mają zamiar dzwonić i upewniać się czy tam pracujemy i nie jesteśmy bezrobotni?) :lol:

4. Pytanie bonusowe - bo dotyczy b. miłej sąsiadki - starszej pani która teraz sprzedaje swoje mieszkanie i właśnie ma prawo do zwrotu "aż" 5 groszy. :evil: :-? . W 1995 roku kiedy stawała się członkiem SM to wpłacała 500.00zł (na ówczesne czasy to chyba nawet było więcej niż dziś 500 zł) a teraz jej w tej SM mówią że w wyniku "rewaloryzacji", "denominacji" i "sratatracji" :evil: :evil: :evil: może sobie odebrać 5 groszy. Czy ma ona szanse jakoś powalczyć o realne rozliczenie tamtej kwoty? Wiem że osoby które mają podobna sytuację z założonymi dawno temu książeczkami mieszkaniowymi na które wpłacali spore sumy a teraz proponuje im się jakieś grosze walczą i często udaje im się wygrać. Czy w SM można podobnie dochodzić swoich praw?

To bardzo fajna miła pani , która bardzo liczyła na zwrot udziału do SM i prawie się popłakała jak dowiedziała ile to szanowna SM jej oferuje.

z góry dziękuję.

To bardzo fajna miła pani ' date=' która bardzo liczyła na zwrot udziału do SM i prawie się popłakała jak dowiedziała ile to szanowna SM jej oferuje.[/quote']

Co prawda nie SM, ale dziadki właśnie wygrali sprawę w sądzie o zwrot kaucji za mieszkanie komunalne po jego wykupieniu. Też oferowali im jakieś grosze po tych denominacjach itp., a sąd zasądził kilka tysięcy.

Jedno spotkanie w sądzie i po sprawie.

4. Pytanie bonusowe - bo dotyczy b. miłej sąsiadki - starszej pani która teraz sprzedaje swoje mieszkanie i właśnie ma prawo do zwrotu "aż" 5 groszy. :evil: :-? . W 1995 roku kiedy stawała się członkiem SM to wpłacała 500.00zł (na ówczesne czasy to chyba nawet było więcej niż dziś 500 zł) a teraz jej w tej SM

Wpłaciła 500 starych złotych (przed denominacją) czy 500 nowych złotych?