sokole_oko 14.05.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 http://radus83.wrzuta.pl/obraz/9yEjpr7wQXB/wiezba Proszę o sprawdzenie czy moje wyliczenia dotyczące elementów i ich długości są dobre plan pod adresem http://radus83.wrzuta.pl/obraz/9yEjpr7wQXB/wiezba Niestety nie znam się na tym a planuje zamówić drewno w tartaku bo kolejki zaczynają się wydłużać. Nie wiem też jak wyliczyć kleszcze oraz miecze jakie długi i po ile sztuk. krokiew 22 szt 8x16 dł 7,5 m 21 szt 8x16 dł 6,45 m krokiew koszowa2 szt 12x16 dł 7 m jętka19 szt 8x16 dł 5,4 m8 szt 8x16 dł 4,95 m płatew2 szt 18x20 dł 11,35 m2 szt 18x20 dł 4,9 m murłata1 szt 14x14 dł 11,35 m3 szt 14x14 dł 4,9 m słupek4 szt 18x18 dł 2,8 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 14.05.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 stary zadzowń do kierownika i nie cuduj z forumowiczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Więźbę zamawia się po konsultacji z cieślą. Z Twojego planu nic nie wynika gdyż nie podałeś kąta nachylenia połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 14.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Aw projekcie nie ma zestawienia więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 14.05.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 No właśnie. Wykonawca mojego dachu sam oszacował ile czego mu potrzeba. Zamówił, przywiózł, zamontował. Robi to na okrągło, to tylko spojrzy i mniej więcej wie. W projektach jest różnie. Czasami w trakcie realizacji decydujemy się na zmianę pokrycia. Trzeba więc wtedy odpowiednio dobrać więźbę, Ten, który robił u mnie jest dodatkowo architektem. Mała konsultacja z konstruktorem i wszystko jest O.K. Trzeba zaufać doświadczonym. A polecanym przez przyjaciół i Forumowiczów - z całym spokojem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokole_oko 15.05.2009 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Kąt nachylenia wynosi 40st.Uzgodniłem z cieślą ale u mnie cieśla nie zamawia więźby tylko ją wykonuje z gotowych dostarczonych z tartaku materiałów. Według cieśli wyliczenia są prawidłowe ale każdy przecież może się mylić. Dziękuję za pomoc forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 15.05.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Przede wszystkim warto zweryfikować zestawienie materiału w projekcie. Niestety u mnie niejednokrotnie zdarzały się przypadki, gdzie w zestawieniu drewna konstrukcyjnego brakowało elementów albo niektóre z nich były za krótkie. Cieśla lub KW powinien Ci w tym pomóc. Jeśli nie udało Ci się znaleźć z nimi wspólnego języka to na pewno nie odpuszczaj i policz to samemu. Nie jest to trudne zadanie. Po kolei spr. wszystkie elementy w wykazie i spr. czy wymiary i ilość zgadza się z projektem. Powykreślaj te elementy (na projekcie), które już spr. i wtedy może się okazać czy czegoś brakuje. Nie zapomnij o marginesie + 20-50 cm, głównie na krokwie. W zależności od tartaku niektórzy sami dodają margines, a niektórzy docinają pod wymiar. Po wyliczeniach omów to z cieślą i do tartaku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts