Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ściany na poddaszu murowane czy z płyty?

staś100

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Planuję rozbudowę domu o mieszkalne poddasze. Chcemy tam zrobić osobne mieszkanie tj kuchnię, łazienkę,2 sypialnie i salonik. Zastanawiam się jakie zrobić ściany z płyty czy murowane?

Zastanawiasz się, czy pytasz forumowiczów?

Pytasz się o to co jest lepsze, czy tańsze, prostsze do wykonania, czy możliwe w twoim przypadku?

Pytam o radę. W kuchni ze względu na powieszenie mebli kuchennych będą raczej ściany murowane. Nie wiem jakie zrobić resztę scian? Jakie macie u siebie murowane czy z płyty? Które są lepsze?

Ale kiedy dla Ciebie ściany są lepsze? Każdy rodzaj ma zalety i wady i ciężko powiedzieć jakie dla Ciebie będą lepsze nie znając preferencji.

Moje poddasze to gips-karton, mieszkanie jest jednak"głośne". Gdy ktoś jest w łazience w pokoju słychać lejącą się wodę z kranu czy korzystanie z prysznica. Nie wiem jednak czy murowane ściany zniwelowały by ten efekt.

Zapewne gips-kart. to technologia szybsza i tańsza, czy lepsza trudno mi powiedzieć. Drugi raz postawiłabym jednak ściany murowane ( przynajmniej w łazience).

Jak masz czas i finanse to zrób ściany murowane.

Oczywiście wcześniej ocieplone w przypadku poddasza.

Regipsy niestety będą pękać na złączach. Jak nie po dwóch latach to po trzech.

Więc po jakimś czasie znów remont, a wiadomo jak jest z gładziami- pył itp.

Poza tym zdarza się że w przypadku jakiś problemów z kondensacją pary wodnej mogą pod nimi zbierać się grzyby.

Akustyka w przypadku regipsów (jak w poście wyżej) jest wieksza.

Dlatego w hotelach kładzie się dwie warstwy regipsów z przesunięciem o pół regipsu tak żeby przykryć łączenie spodniej warstwy.

Regipsy są też o wiele delikatniejsze jeżeli chodzi o uszkodzenia.

Pytam o radę. W kuchni ze względu na powieszenie mebli kuchennych będą raczej ściany murowane. Nie wiem jakie zrobić resztę scian? Jakie macie u siebie murowane czy z płyty? Które są lepsze?

Ja mam murowane, bo jestem konserwatywna. Scianki z KG do mnie nie przemawiają. Obawiałam się o ich trwałość oraz o to, czy będą należycie tłumić dźwięk.

Ja też dodam swoje 5 groszy. U mnie w projekcie był karton-gips ale na szczęście udało się to zmienić na murowane z PTH 11,5. Niestety nie zawsze jest taka możliwość - kiedyś było już o tym w jakimś wątku. Ja mam strop monolit dodatkowo "podrasowany" dlatego kierbud sie zgodził. G-K jest pewnie tańszy i szybszy w stawianiu ale i delikatniejszy i jak wcześniej pisano, głośneijszy

Jak masz czas i finanse to zrób ściany murowane.

Oczywiście wcześniej ocieplone w przypadku poddasza.

Regipsy niestety będą pękać na złączach. Jak nie po dwóch latach to po trzech.

Więc po jakimś czasie znów remont, a wiadomo jak jest z gładziami- pył itp.

Poza tym zdarza się że w przypadku jakiś problemów z kondensacją pary wodnej mogą pod nimi zbierać się grzyby.

Akustyka w przypadku regipsów (jak w poście wyżej) jest wieksza.

Dlatego w hotelach kładzie się dwie warstwy regipsów z przesunięciem o pół regipsu tak żeby przykryć łączenie spodniej warstwy.

Regipsy są też o wiele delikatniejsze jeżeli chodzi o uszkodzenia.

Nie wiem skąd to towarzystwo wzajemnej adoracji, ale przytoczę cytat ze strony muratora (materiał reklamowy, jeśli to was uspokoi):

Doskonała akustyka

To podstawowy atut ścian w systemie suchej zabudowy. Ściana w systemie Rigips 3.40.04, najbardziej polecana do budownictwa mieszkaniowego, zapewnia izolacyjność akustyczną 50dB (współczynnik Ra1) przy jedynie 10cm grubości. Takiej izolacyjności nie jest w stanie zapewnić żadna ściana tej grubości wykonana w tzw. ciężkiej technologii, czyli wybudowana z bloczków ceramicznych, gazobetonowych lub silikatowych.

Do tego jeśli ktoś w trosce o ciszę buduje taką ściankę z gazobetonu to już tylko pusty śmiech pozostaje.

Ale kiedy dla Ciebie ściany są lepsze? Każdy rodzaj ma zalety i wady i ciężko powiedzieć jakie dla Ciebie będą lepsze nie znając preferencji.

A jakież to zalety mają ścianki z gipsokartonu, bo jakoś żadnej nie mogę wymyślić? Załóżmy że ściany już są wybudowane.

A jakież to zalety mają ścianki z gipsokartonu, bo jakoś żadnej nie mogę wymyślić? Załóżmy że ściany już są wybudowane.

Przeczytaj post wyżej.

Oprócz tego jej niewątpliwym plusem jest niska masa (często przy nieplanowanych ściankach na etapie budowy stropu tylko taką da się postawić), brak wilgoci na etapie budowy, czy szybkość postawienia.

A jakie mają zalety inne ścianki?