Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ściany na poddaszu murowane czy z płyty?

staś100

Recommended Posts

Nie rozumiem dlaczego piszecie ze scianki dzialowe z KG sa glosne, moze przy zlym wykonaniu (wazne jest np czy sa mocowane na wylewce czy na chudzaku) i braku wypelnienia welna (sic!) tak bedzie.

Zrodlo: http://www.domiwnetrza.pl/Materialy_do_budowy_murowanych_scianek_dzialowych.html

"scianki - z ceramiki i silikatów - tradycyjne ściany działowe stawiane z pełnej cegły ceramicznej lub silikatowej charakteryzują się wysoką izolacyjnością akustyczną, która przy grubości 12 cm i obustronnym otynkowaniu osiąga poziom ok. 50 dB ...

- z gazobetonu i keramzytu - lekkie przegrody budowane z bloczków betonu komórkowego lub keramzytu nie są dobrym izolatorem akustycznym. Przy typowych grubościach ściany 12 cm wskaźnik RA1 wynosi 33- 35 dB i niewielkie jego zwiększenie można uzyskać przez obustronne otynkowanie tynkiem cementowo-wapiennym"

Sciana KG z plyty zwyklej 12mm i welny 5cm Rockton na profilu CW 7,5 czyli najczesciej stosowana grubosc scianki 10 cm wedlug programu Rockwool-a ma 47 dB (jesli jest taka potrzeba mozna jeszcze zwiekszyc ten wspolczynnik przy 2x plyta KG 12 i 2x welna mamy 62 dB) czyli znacznie lepiej niz czesto stosowany bloczek gazobetonowy (prosze zwocic uwage ze skala decybelowa jest logarytniczna)

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem skąd to towarzystwo wzajemnej adoracji, ale przytoczę cytat ze strony muratora (materiał reklamowy, jeśli to was uspokoi):

Jak sam zauważyłeś to jest materiał reklamowy a nie niezależna opinia.

No to myślę, że pabelo76 już wystarczająco wyjaśnił.

Gdyby nie to proszę o opinię niezależną lub producenta konkurencyjnych systemów.

Mimo wątpliwości różnych osób będę jednak podtrzymywał opinię, że ścianki z K-G wypełnione wełną mają najwyższą izolację akustyczną z typowych rozwiązań.

Ale kiedy dla Ciebie ściany są lepsze? Każdy rodzaj ma zalety i wady i ciężko powiedzieć jakie dla Ciebie będą lepsze nie znając preferencji.

A jakież to zalety mają ścianki z gipsokartonu, bo jakoś żadnej nie mogę wymyślić? Załóżmy że ściany już są wybudowane.

Przeczytaj post wyżej.

Oprócz tego jej niewątpliwym plusem jest niska masa (często przy nieplanowanych ściankach na etapie budowy stropu tylko taką da się postawić), brak wilgoci na etapie budowy, czy szybkość postawienia.

A jakie mają zalety inne ścianki?

Jesli chcemy zbudować szybko, ograniczyć wilgoć czy też po prostu nie możemy obciążyc stropu to nie mamy wyboru, to ja o tym nie dyskutuje.

Napisałem "załóżmy że ściany już są wybudowane". Jakie zalety mają ściany z gk?

Ale kiedy dla Ciebie ściany są lepsze? Każdy rodzaj ma zalety i wady i ciężko powiedzieć jakie dla Ciebie będą lepsze nie znając preferencji.

A jakież to zalety mają ścianki z gipsokartonu, bo jakoś żadnej nie mogę wymyślić? Załóżmy że ściany już są wybudowane.

Przeczytaj post wyżej.

Oprócz tego jej niewątpliwym plusem jest niska masa (często przy nieplanowanych ściankach na etapie budowy stropu tylko taką da się postawić), brak wilgoci na etapie budowy, czy szybkość postawienia.

A jakie mają zalety inne ścianki?

Jesli chcemy zbudować szybko, ograniczyć wilgoć czy też po prostu nie możemy obciążyc stropu to nie mamy wyboru, to ja o tym nie dyskutuje.

Napisałem "załóżmy że ściany już są wybudowane". Jakie zalety mają ściany z gk?

Jednak nie przeczytałeś postu wyżej, ale ja cierpliwy jestem.

Takie ściany bardziej tłumią dźwięki.

Poza tym po co się rozczulać nad zaletami i wadami ścian, które już stoją? Autor wątku chce je dopiero postawić i stąd wymienianie wszystkich zalet i wad.

Tylko murowane... chcesz cicho to robi sie silki.

Następny nawiedzony, niestety. Skąd ludzie biorą te teorie? Bo ja tak zrobiłem to tak jest najlepiej?

Materiał Opis technologii Grubość wykończonej ściany Ciężar 1m2 ściany Izolacyjność akustyczna (RA1)

Beton komórkowy System YTONG; Bloczki PP4/0.6 murowane na systemowej zaprawie klejowej, wykończenie obustronnie tynkiem Ytong wapiennym gr. 10mm 13,5 cm 89 kg 39 dB

Pustak silikatowy System SILKA; bloczki Silka M8 murowane na cienkiej spoinie, wykończenie obustronnie tynkiem wapiennym Silka gr. 10mm 10 cm ok.130 kg 45 dB Pustak z ceramiki poryzowanej Pustak POROTHERM 8 P+W gr. 8cm, obustronny tynk cementowo wapienny gr. 1,5cm, obustronna gładź gipsowa gr 3mm 11,6 cm ok.130 kg 46 dB

Bloki gipsowe Producent VG-Orth Płyty gipsowe na wpust i pióro gr 8 cm, wykończenie obustronnie tynkiem gipsowym gr. 5mm 9 cm ok.90 kg 38 dB

Sucha zabudowa Rigips System Rigips 3.40.04 ściana na profilach grubości 5cm opłytowana dwukrotnie z każdej strony płytą Rigimetr 12,5mm. 10 cm 50 kg 50 dB

System Rigips 3.40.02 ściana na profilach grubości 7,5cm opłytowana jednokrotnie z każdej strony płytą Rigimetr 12,5mm. 10 cm 26 kg 43 dB

Jednak nie przeczytałeś postu wyżej, ale ja cierpliwy jestem.

Takie ściany bardziej tłumią dźwięki.

Poza tym po co się rozczulać nad zaletami i wadami ścian, które już stoją? Autor wątku chce je dopiero postawić i stąd wymienianie wszystkich zalet i wad.

Nie jest prawdą, że ściany z kg tłumią dobrze dźwięki, naczytałeś się materiałów propagandowych (znaczy reklamowych).

Co do drugiej częsci Twojej wypowiedzi - budowanie ścianki to jakiś epizod, użytkowanie to często wiele wiele lat, tak więc istotne sa głównie zalety i wady ścian juz stojących. Moim zdaniem ścianka zrobiona z kg nie ma żadnych zalet w stosunku do ściany murowanej. Ty tez najwyraźniej nie potrafisz żadnych podać.

zbigmor zapominasz zupełnie o jednej rzeczy - akustyka ściany to nie tylko tłumienie dzwięków przechodzących przez nią, ale także to jakie ona sama potrafi wygenerowac :-) Popukaj sobie w ściane murowaną i w scianke z kg a zobaczysz.

I tu prawda, ale nie to jest najważniejsze, ale właśnie tłumienie dźwięków przechodzących przez nią.

Podaj jakieś swoje materiały propagandowe potwierdzające lepsze właściwości ścianek murowanych jeśli jest tak jak twierdzisz. Skąd wogóle to przeświadczenie? Robiłeś jakieś pomiary, czy to tylko twoje odczucie? Gwarantuję, że różnica między ścianką 50dB, a ścianką 45dB jest wyraźnie odczuwalna.

I tu prawda, ale nie to jest najważniejsze, ale właśnie tłumienie dźwięków przechodzących przez nią.

Podaj jakieś swoje materiały propagandowe potwierdzające lepsze właściwości ścianek murowanych jeśli jest tak jak twierdzisz. Skąd wogóle to przeświadczenie? Robiłeś jakieś pomiary, czy to tylko twoje odczucie? Gwarantuję, że różnica między ścianką 50dB, a ścianką 45dB jest wyraźnie odczuwalna.

5dB musi dac odczuwalną różnicę, o ile faktycznie występuje. Może i w teori te rigipsowe reklamy mają to dobrze policzone, ale ja bazując na własnym doświadczeniu wiem, że ścianka z kg (~12,5 cm grubości) wypełniona w środku wełną nie tłumi tak dobrze dzwięku jak np. posiadane prze ze mnie w domu ściany z cegły kratówki (12 cm plus tynk, wiem , zaraz ktoś powie że te 1,5-2cm więcej robią różnicę hehe). Może to subiektywne odczucie, ale tak naprawde to się właśnie liczy - jak sie to słyszy w praktyce. ściana murowana jest wiadomo jaka, cegła na cegle, zaprawa, tynk, a w ściance z kg można dużo spier* przy konstrukcji, poza tym sa rózne płyty i różne wełny.

Jednak nawet jesli uda nam się zbudowac ścianke kg o tłumieniu 50dB, to byłaby to tylko jedna zaleta w stosunku do murowanej i to nie taka wielka znowu, bo jednak ściany z cegły ładnie tłumią dzwięk. No chyba że ktoś ma działówki z ytonga, to zapewne nienajgorzej przez nie słychac :)

5dB musi dac odczuwalną różnicę, o ile faktycznie występuje. Może i w teori te rigipsowe reklamy mają to dobrze policzone, ale ja bazując na własnym doświadczeniu wiem, że ścianka z kg (~12,5 cm grubości) wypełniona w środku wełną nie tłumi tak dobrze dzwięku jak np. posiadane prze ze mnie w domu ściany z cegły kratówki (12 cm plus tynk, wiem , zaraz ktoś powie że te 1,5-2cm więcej robią różnicę hehe). Może to subiektywne odczucie, ale tak naprawde to się właśnie liczy - jak sie to słyszy w praktyce. ściana murowana jest wiadomo jaka, cegła na cegle, zaprawa, tynk, a w ściance z kg można dużo spier* przy konstrukcji, poza tym sa rózne płyty i różne wełny.

Jednak nawet jesli uda nam się zbudowac ścianke kg o tłumieniu 50dB, to byłaby to tylko jedna zaleta w stosunku do murowanej i to nie taka wielka znowu, bo jednak ściany z cegły ładnie tłumią dzwięk. No chyba że ktoś ma działówki z ytonga, to zapewne nienajgorzej przez nie słychac :)

Różnice w tłumieniu dźwięków podałem wyliczając najpopularniejsze materiały i nie ma co się nadymać, że może i to prawda, ale nie u mnie. Jest jeszcze parę innych czynników. Na pewno istotne jest to, że łatwiej montaż takiej ścianki zepsuć, ale jak sam pisałeś nie interesuje Ciebi wykonanie, ale różnice w gotowych ściankach. Gwarantuję również, że źle wykonana ścianka z jakiegokolwiek materiału też będzie słabo izolować.

Są oczywiście różne wełny i różne płyty, ale te przeznaczone na ścianki działowe zawsze będą lepsze w tym kontekście niż cegła kratówka. Nic tu nie ma do rzeczy subiektywne odczucie bo, że by o takim mówić trzeba mieć porównanie dla tych samych warunków takie same ścianki wykonane z różnych technologii. 12cm + tynk to więcej nie o 1,5-2cm od 10cm. Matematyka na pewno nie jest w tym zakresie subiektywna, a różnica 3cm to różnica o 30%. Jesteś pewny, że to nie robi różnicy?

5dB przy ściance 10cm to jednak wielka różnica w najważniejszej właściwości ścianki działowej.

Na pocieszenie napiszę, że różni ludzie mogą różnie znosić hałasy w innych częstotliwościach. Jeśli się nie mylę (a tutaj mogę) to ścianka z cegły będzie lepiej tłumić dźwięki o niższej częstotliwości, a z K-G o średniej i wyższej.

Zbig Ty ciągle swoje. A tymczasem ide o zakład że u większości użytkowników te ścianki nie maja 50dB. A subiektywne odczucie jest ważniejsze od matematyki w przypadku domu mieszkalnego. I już odczep się od tej akustyki...

Natomiast, nie zmienia to faktu, że stojąca ścianka z kg w porównaniu do murowanej ma długą listę wad.

Jeśli Stuk pozwoli to spróbuję podsumować:

Wady ścianek G-K w stosunku do tradycyjnych:

1. Delikatne mechanicznie

2. Przenoszą stukanie na drugą stronę

Zalety:

1. B. dobrze tłumią dźwięki (nie dotyczy domu Stuka :D ) co przekłada się na p 2.

2. Zajmują mało miejsca

3. Szybki montaż

4. Sucha instalacja

5. Lekka konstrukcja

Jeśli ktoś ma coś do dodania to proszę się nie krempować. :)

Wady ścianek G-K w stosunku do tradycyjnych:

1. Delikatne mechanicznie

2. Przenoszą stukanie na drugą stronę

3. Popękają tu i ówdzie

4. Właściwie nic się na nich nie powiesi poza drobiazgami

5. Żeby prowadzć w nich instalacje trzeba to zrobić na etapie konstrukcji, później jest z tym problem

Przy czym punkty 1 i 4 sprawiają, że właściwie należy takich ścianek unikać jeśli się tylko da.

Zalety:

2. Zajmują mało miejsca

12,5cm w porówaniu do 12 cm sciany murowanej z cegły/bloczka grubości 10cm+tynk lub 14cm ściany murowanej z cegły 12cm+ tynk.

Czyli wcale nie zajmują mało miejsca (lub inaczej - ściany murowane nie zajmują dużo miejsca, jak kto woli)