wirro 15.05.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 podobnie sam kupuje materiał i nikomu nie daje zaliczki...sprawdzam wykonanie i dopiero płace a jak ktoś żąda zaliczki za wykonana prace...to mu dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 15.05.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 dziekuje wszystkim za cenne uwagi! zadzwonilam wczoraj do fachowca od kominka aby mi wytlumaczyl o co mu chodzi. Mysle ze troche go przerazala sytuacja ze nas nie ma na miejscu, ze wszystko zalatwia za nas tesc. moze myslal ze mu nie zaplacimy... nie wiem, w kazdym razie dzis skonczyl prace, tesc sie z nim rozliczyl i sie rozstalismy. troche sie na niego wnerwilam bo mi nagle zaczal doliczac - bo material drozszy, bo mial na budowe daleko ale o dziwo sie nie dalam i powiedzialam ze zaplacimy na koniec roboty tyle na ile sie umawialismy - normalnie bylam z siebie dumna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 15.05.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 ale o dziwo sie nie dalam i powiedzialam ze zaplacimy na koniec roboty tyle na ile sie umawialismy - normalnie bylam z siebie dumna Jak Ty negocjowałaś..... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googulek 15.05.2009 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 kurka, nie nabijaj sie ja naprawde sie do tego nie nadaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 15.05.2009 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 witamnie zdarzyło mi się dać wykonawcy jak do tej pory zaliczki. dostawcą i owszem, powiem więcej często płaciłem z odroczeniem dostawy mając na składzie bezpł. magazyn. stan sso rozliczałem etapami; umowa z każdym fachowcem jest następująca: płacę za skończoną robotę/ etap. za nie skończoną nie płacę. pamiętam jak mi chciała ekipa nawiać...zapytałem do kogo pójdą po pieniądze za kilka dni roboty? - zostali i skończyli w dwa dni. i zawsze uzgadniam cenę na początku, po robocie się nie targuję ale i nie dopłacam bo to bo tamto. nie uznaję formy dogadamy się. płacę natychmiast po wykonaniu roboty. sądzę że takie podejście jest uczciwe.pozdrawuam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.05.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 i zawsze uzgadniam cenę na początku, po robocie się nie targuję ale i nie dopłacam bo to bo tamto. nie uznaję formy dogadamy się. płacę natychmiast po wykonaniu roboty. sądzę że takie podejście jest uczciwe. Jest uczciwe, ale rzadko spotykane. Najczęściej cena jest ustalona w umowie ale inwestor i tak czuje się w obowiązku potargowania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 16.05.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Ale są zawody w Polsce, gdzie płaci się z góry. Ja tak nie mam (raczej na szczęście). Ba! Nie tylko w Polsce ale i na świecie - zwłaszcza ten najstarszy zawód. Ta usługa zawsze płatna z góry a reklamacji nie ma... A w temacie budowy to mysle, że tacy wykonawcy co żądają zaliczek na poczet ich pracy lub wygórowanych zaliczek na materiał to mają na koncie rózne wpadki i fuszerki w wyniku których zlecający nie wypłaca pełnej lub wogóle jakiejkolwiek kwoty. Osobiście nie decyduje się na takich co to chcą zaliczki na poczet swojej pracy. Zaliczki na materiał rozumiem. Jeżeli będe zamawiał okna do domu gdzie wykonawca musi je najpierw zamówić stricte pod mój dom to trudno byłoby żądać całego rozliczenia dopiero gdy okna będa zamontowane w domu bez żadnej wczesniejszej zaliczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 17.05.2009 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 U nas wygląda to tak:30% w dniu podpisania umowy,50% po dostarczeniu wyrobu na plac budowy,reszta po montażu.(inwestor sie nie skarży ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts