Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie dajecie zaliczki ???????

Recommended Posts

dziekuje wszystkim za cenne uwagi!

zadzwonilam wczoraj do fachowca od kominka aby mi wytlumaczyl o co mu chodzi. Mysle ze troche go przerazala sytuacja ze nas nie ma na miejscu, ze wszystko zalatwia za nas tesc. moze myslal ze mu nie zaplacimy... nie wiem, w kazdym razie dzis skonczyl prace, tesc sie z nim rozliczyl i sie rozstalismy. troche sie na niego wnerwilam bo mi nagle zaczal doliczac - bo material drozszy, bo mial na budowe daleko :o ale o dziwo sie nie dalam i powiedzialam ze zaplacimy na koniec roboty tyle na ile sie umawialismy - normalnie bylam z siebie dumna :wink:

witam

nie zdarzyło mi się dać wykonawcy jak do tej pory zaliczki. dostawcą i owszem, powiem więcej często płaciłem z odroczeniem dostawy mając na składzie bezpł. magazyn. stan sso rozliczałem etapami; umowa z każdym fachowcem jest następująca: płacę za skończoną robotę/ etap. za nie skończoną nie płacę. pamiętam jak mi chciała ekipa nawiać...zapytałem do kogo pójdą po pieniądze za kilka dni roboty? - zostali i skończyli w dwa dni. i zawsze uzgadniam cenę na początku, po robocie się nie targuję ale i nie dopłacam bo to bo tamto. nie uznaję formy dogadamy się. płacę natychmiast po wykonaniu roboty. sądzę że takie podejście jest uczciwe.

pozdrawuam

i zawsze uzgadniam cenę na początku, po robocie się nie targuję ale i nie dopłacam bo to bo tamto. nie uznaję formy dogadamy się. płacę natychmiast po wykonaniu roboty. sądzę że takie podejście jest uczciwe.

Jest uczciwe, ale rzadko spotykane. Najczęściej cena jest ustalona w umowie ale inwestor i tak czuje się w obowiązku potargowania się :wink:

Ale są zawody w Polsce, gdzie płaci się z góry. Ja tak nie mam (raczej na szczęście). :)

Ba! Nie tylko w Polsce ale i na świecie - zwłaszcza ten najstarszy zawód. Ta usługa zawsze płatna z góry a reklamacji nie ma... :D :D :D

A w temacie budowy to mysle, że tacy wykonawcy co żądają zaliczek na poczet ich pracy lub wygórowanych zaliczek na materiał to mają na koncie rózne wpadki i fuszerki w wyniku których zlecający nie wypłaca pełnej lub wogóle jakiejkolwiek kwoty. Osobiście nie decyduje się na takich co to chcą zaliczki na poczet swojej pracy. Zaliczki na materiał rozumiem. Jeżeli będe zamawiał okna do domu gdzie wykonawca musi je najpierw zamówić stricte pod mój dom to trudno byłoby żądać całego rozliczenia dopiero gdy okna będa zamontowane w domu bez żadnej wczesniejszej zaliczki.