Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak zezwolenia na wjazd/zjazd?pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

jestem w trakcie oczekiwania na WZke (wiem, że będzie na dniach)

mam działke zaraz przy drodze, kedys to bylo pole więc zawsze był wjazd.teraz go pogłębiliśmy o 0,5 metra żeby go utwardzic(zaczeliśmy zaraz od drogi)

no i właśnie dowiaduje się, że odwiedził nas zarząd dróg i powiedzieli, że nie ma zezwolenia i będzie kara.jutro mam się do nich zgłosić...

co może nam grozić, a konkretnie ile?

mamy w planach budowac kilka lat także nam się nie przelewa:(

pomóżcie jeśli wiecie coś na ten temat albo mieliście podobny problem!

z góry dziękuje!!!!!!

pozdrawiam!!!!!!!

jestem w trakcie oczekiwania na WZke (wiem, że będzie na dniach)

mam działke zaraz przy drodze, kedys to bylo pole więc zawsze był wjazd.teraz go pogłębiliśmy o 0,5 metra żeby go utwardzic(zaczeliśmy zaraz od drogi)

no i właśnie dowiaduje się, że odwiedził nas zarząd dróg i powiedzieli, że nie ma zezwolenia i będzie kara.jutro mam się do nich zgłosić...

co może nam grozić, a konkretnie ile?

mamy w planach budowac kilka lat także nam się nie przelewa:(

pomóżcie jeśli wiecie coś na ten temat albo mieliście podobny problem!

z góry dziękuje!!!!!!

pozdrawiam!!!!!!!

Proponuję przeprosić i wyjaśnić .

A tak na przyszłość niestety trzeba zrobić projekt zjazdu i wystąpić o jego zgodę.

Mam nadzieję, ze kara jeśli będzie jakakolwiek nie będzie wysoka.

Może od razu zaproponować wykonanie projektu :wink:

Jeśli się dobrze do tego podejdzie może skończyć się na ostrzeżeniu wszak zjazdu jako takiego nie ma.

Stawić się na rozmowie, przeprosić, (może macie mapę, na której zaznaczony jest wjazd na pole, który istniał od zawsze).

Powiedzieć, że zawsze był wjazd na drogę i żyliście w nieświadomości, że należy przy budowie zwracać się do urzędu o włączenie do drogi jak również nie mieliście pojęcia, że jest potrzebny projekt takiego zjazdu.

Powiedzieć, że bezzwłocznie wystąpicie do nich o pozwolenie i znajdziecie projektanta, który wykona projekt a do tego czasu wstrzymacie się z pracami i prosicie o nie wszczynanie postępowania, które nałoży na was karę.

Na wjazd potrzebne jest pozwolenie na budowę.

U mnie podobnie było - żadnego zjazdu ani nic. Do ZDP, uzgodnienie, pytanie (nieoficjalne ma się rozumieć) czy mogą polecić projektanta, który zrobi projekt... Potem zatwierdzenie i razem z pozwoleniem na budowę - pozwolenie na zjazd. Całość szybko i łącznie za ~700zł (projekt i inne papierki, wyłączenie pasa ruchu itp). Potem szybka budowa i po problemach :)

Podejdź jak do ludzi, jak już ktoś wspomniał użyj magii nieświadomości... może będzie trzeba zrobić z siebie przysłowiową "idiotkę" albo męża wcielić w rolę kompletnego nieudacznika... pośmieją się w takim biurze chwilkę, trzeba się pośmiać z nimi... ale i łagodnie potraktują ;) Jednego czego się nauczyłem podczas budowy... urzędnik też człowiek (choć czasem na prawdę miałem wątpliwości) :)

Powodzenia :)

Tu są dwie różne sprawy.

Jedna to uzgodnienie zjazdu, a druga, w sumie ważniejsza, to wykonywanie prac na działce bez pozwolenia na budowę – bo w tym przypadku dotyczy działki budowlanej (bo WZ do takiej ją zrównuje), a w związku z tym nie wolno nic na tej działce wykonać przed uzyskaniem Pozwolenia na Budowę.

Ja też mam swoją działke bezpośrednio przy drodze (nie pamiętam czy wojewódzkiej czy powiatowej) i musiałem występowac o "uzgodnienie wjazdu". Z tego co pamiętam to nie robiłem żadnego projektu tylko przedłozyłem kopie planu zagospodarowania działaki z zaznaczonym wjazdem, wypełniłem odpowiednie dokumenty, odczekałem swoje i otrzymałem taką zgode. Chyba nawet nic mnie to nie kosztowało - ale nie jestem pewien.

sSiwy12

a w związku z tym nie wolno nic na tej działce wykonać przed uzyskaniem Pozwolenia na Budowę.

Co znaczy nic ? A jeśli chcę zniwelować teren działki, zrobić wykopy przez uzyskaniem PNB ? Przecież budowa zaczyna się dopiero od wylania fundamentów chyba ?

Mylisz się. Niwelacja, jakie kolwiek wykopy podlegają pod pozwolenie - oczywiście mowa o dużych rzeczach. Oczywiście nikt cie nie zabije jak sobie lekko wyrownasz teren ale jak zaczniesz cos kopac to ktos mily (sasiad) moze ci narobic problemow.

Budowa zaczyna sie w momencie wyznaczenia domu pod budowe lub wykopow pod fundamenty.

Mylisz się. Niwelacja, jakie kolwiek wykopy podlegają pod pozwolenie - oczywiście mowa o dużych rzeczach. Oczywiście nikt cie nie zabije jak sobie lekko wyrownasz teren ale jak zaczniesz cos kopac to ktos mily (sasiad) moze ci narobic problemow.

Budowa zaczyna sie w momencie wyznaczenia domu pod budowe lub wykopow pod fundamenty.

Precyzując, to Prawo Budowlane mowi tak:

Art. 41.

1. Rozpoczęcie budowy następuje z chwilą podjęcia prac przygotowawczych na terenie budowy.

2. Pracami przygotowawczymi są:

1) wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie;

2) wykonanie niwelacji terenu;

3) zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów;

4) wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.

3. Prace przygotowawcze mogą być wykonywane tylko na terenie objętym pozwoleniem na budowę lub zgłoszeniem.

z czego wynika konieczność wykonania projektu zjazdu ?

Z przepisów prawa.

tak przypuszczam, ale jakiego prawa ? tylko nie pisz że polskiego lub budowlanego :D

czy możesz podać ustawę, nr artykułu, coś konkretnego ?

Goglarka CI się popsuła czy masz piracką wersję ?

http://www.millercanfield.pl/pub/59e756c9138376d508ab306918420949.pdf

http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/dojazd;do;drogi;publicznej;-;klopot;inwestora,202,0,340170.html

Bardzo przepraszam, ze budowanie reguluje prawo budowalne..