barzuc 22.05.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Bardziej szczegółowo się już nie da:Prawo budowlane (http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/4326b1a242fc14fd412563d20069fee3/f605058099f31ff2c125667200294f6e/$FILE/D19940414Lj.pdf) art. 3, p. 3 / 9 i dalej: art 29 p. 1 nie wyklucza ich (przejazdu) z listy obiektów na budowę których potrzebne jest pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 22.05.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 zgody bez projektu raczej nie dostaniesz dzięki, będę próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 22.05.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 art. 3, p. 3 / 9 i dalej: art 29 p. 1 nie wyklucza ich (przejazdu) z listy obiektów na budowę których potrzebne jest pozwolenie. dzięki, myślałam że jeszcze jakieś inne przepisy to regulują w pkt. 2 ppkt 5) wyklucza utwardzenie powierzchni gruntu na działkach budowlanych będę próbować z tej strony, granica działki biegnie wzdłuż asfaltu, zjazd bez przepustu ewentualnie ppkt 12) przebudowa dróg wtedy tylko zgłoszenie bez projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 22.05.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Możesz próbować, ale z urzędem (jakimkolwiek) ciężko wygrać jeśli chodzi o interpretację, tym bardziej, że jawnie wymienione są "przejazdy", które wymagają pozwolenia. Jeśli jest rów (melioracyjny) to musi być w takim przejeździe przepust... Tak czy inaczej - powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 22.05.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 wygrałam już z gazowniąrowu nie ma jest płasko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 25.05.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 bez projektu dostanesz decyzję administracyjną od zarządcy drogi zezwalającą na połączenie Twojej działki z drogą. Ale żeby ten zjazd wybudować musisz mieć projekt.pamiętaj, że zjazd to to "coś" co łączy asfalt (kostkę czy beton) drogi publicznej z Twoją bramą co w większości wypadków oznacza, że budujesz go w pasie drogowym czyli na działce, której właścicielem nie jesteś. Wykonanie zjazdu bez decyzji administracyjnej, projektu i pozwolenia na budowę to po prostu samowola budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 28.05.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 zjazd to to "coś" co łączy asfalt (kostkę czy beton) drogi publicznej z Twoją bramą co w większości wypadków oznacza, że budujesz go w pasie drogowym czyli na działce, której właścicielem nie jesteś. tak jak pisałam wcześniej granica biegnie wzdłuż asfaltu jestem, tak jak wszyscy przy naszej ulicy właścicielem pasa drogowego działka gminna jest tylko szerokości samej drogi na której jest asfalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.05.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 powołanie się na punkt o przebudowie dróg w Twoim wypadku raczej nie zagra - nie Ty jesteś włąścicelem/zarządcą drogi więc nie Ty ją będziesz przebudowywać par. dot. utwardzenia gruntu dotyczy utwardzenia gruntu - budowa zjazdu z drogi publicznej regulowana jest Ustawą o drogach publicznych - w szczególnosci art 29, a także rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (tu poczytasz jakie parametry powinien mieć zjazd indywidualny, a jakie publiczny) dalej jest prawo budowlane przepisy o znakach i sygnałach drogowych itepe itede W skrajnym przypadku braku "współpracy" inwestora z zarządcą drogi kończy się karami i malowaniem podwójnej ciagłej vis a vis domu i ciagłej oddzielajacej pobocze od jezdni. I codziennie wyjeżdżajac z domu przekraczasz linię ciągłą a pobliski komisariat ma na Tobie stały zarobek Tym optymistycznym akcentem powodzenia życzę PS. Nie sądzę byś planowała budowę klinkierowego ogrodzenia tuz przy jezdni wiec pewnie jakąś formę zjazdu trzeba bedzie wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 28.05.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 W skrajnym przypadku braku "współpracy" inwestora z zarządcą drogi kończy się karami i malowaniem podwójnej ciagłej vis a vis domu i ciagłej oddzielajacej pobocze od jezdni. I codziennie wyjeżdżajac z domu przekraczasz linię ciągłą a pobliski komisariat ma na Tobie stały zarobek Tym optymistycznym akcentem powodzenia życzę z zarządcą drogi już wszystko mamy uzgodnione, tak więc podwójnej ciągłej i mandatów niestety nie będzie Nie sądzę byś planowała budowę klinkierowego ogrodzenia tuz przy jezdni wiec pewnie jakąś formę zjazdu trzeba bedzie wybudować nie każdy stawia ogrodzenie klinkierowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.05.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 z zarządcą drogi już wszystko mamy uzgodnione, tak więc podwójnej ciągłej i mandatów niestety nie będzie żałujesz ? nie wierzę ? ufam że uzgodnienia na piśmie nie każdy stawia ogrodzenie klinkierowe i bardzo dobrze!! jakkolwiek to załatwiasz, to już Twoja sprawa, jesli tylko mogę na coś zwrócić uwagę (choc zapewne to wiesz) zadbaj o to, żeby Twoje włączenie w drogę zostało zinwentaryzowane i naniesione w wykazach zarządcy drogi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a k a 28.05.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 żałujesz ? nie wierzę ? ufam że uzgodnienia na piśmie ja nie żałuję, ale może inni .. uzgodnienia oczywiście pisemne, jak mawiał mój były dyrektor " na usta to szminka " zadbaj o to, żeby Twoje włączenie w drogę zostało zinwentaryzowane i naniesione w wykazach zarządcy drogi wiem o tym, ale dzięki za przypomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts