Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak zezwolenia na wjazd/zjazd?pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Recommended Posts

Bardziej szczegółowo się już nie da:

Prawo budowlane (http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/4326b1a242fc14fd412563d20069fee3/f605058099f31ff2c125667200294f6e/$FILE/D19940414Lj.pdf) art. 3, p. 3 / 9 i dalej: art 29 p. 1 nie wyklucza ich (przejazdu) z listy obiektów na budowę których potrzebne jest pozwolenie.

art. 3, p. 3 / 9 i dalej: art 29 p. 1 nie wyklucza ich (przejazdu) z listy obiektów na budowę których potrzebne jest pozwolenie.

dzięki, myślałam że jeszcze jakieś inne przepisy to regulują

w pkt. 2 ppkt 5) wyklucza utwardzenie powierzchni gruntu na działkach budowlanych

będę próbować z tej strony, granica działki biegnie wzdłuż asfaltu, zjazd bez przepustu

ewentualnie ppkt 12) przebudowa dróg

wtedy tylko zgłoszenie bez projektu

Możesz próbować, ale z urzędem (jakimkolwiek) ciężko wygrać jeśli chodzi o interpretację, tym bardziej, że jawnie wymienione są "przejazdy", które wymagają pozwolenia. Jeśli jest rów (melioracyjny) to musi być w takim przejeździe przepust...

Tak czy inaczej - powodzenia.

bez projektu dostanesz decyzję administracyjną od zarządcy drogi zezwalającą na połączenie Twojej działki z drogą. Ale żeby ten zjazd wybudować musisz mieć projekt.

pamiętaj, że zjazd to to "coś" co łączy asfalt (kostkę czy beton) drogi publicznej z Twoją bramą co w większości wypadków oznacza, że budujesz go w pasie drogowym czyli na działce, której właścicielem nie jesteś.

Wykonanie zjazdu bez decyzji administracyjnej, projektu i pozwolenia na budowę to po prostu samowola budowlana

zjazd to to "coś" co łączy asfalt (kostkę czy beton) drogi publicznej z Twoją bramą co w większości wypadków oznacza, że budujesz go w pasie drogowym czyli na działce, której właścicielem nie jesteś.

tak jak pisałam wcześniej granica biegnie wzdłuż asfaltu

jestem, tak jak wszyscy przy naszej ulicy właścicielem pasa drogowego

działka gminna jest tylko szerokości samej drogi na której jest asfalt

powołanie się na punkt o przebudowie dróg w Twoim wypadku raczej nie zagra - nie Ty jesteś włąścicelem/zarządcą drogi więc nie Ty ją będziesz przebudowywać

par. dot. utwardzenia gruntu dotyczy utwardzenia gruntu - budowa zjazdu z drogi publicznej regulowana jest Ustawą o drogach publicznych - w szczególnosci art 29, a także rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (tu poczytasz jakie parametry powinien mieć zjazd indywidualny, a jakie publiczny)

dalej jest prawo budowlane przepisy o znakach i sygnałach drogowych itepe itede

W skrajnym przypadku braku "współpracy" inwestora z zarządcą drogi kończy się karami i malowaniem podwójnej ciagłej vis a vis domu i ciagłej oddzielajacej pobocze od jezdni. I codziennie wyjeżdżajac z domu przekraczasz linię ciągłą a pobliski komisariat ma na Tobie stały zarobek

Tym optymistycznym akcentem powodzenia życzę

PS. Nie sądzę byś planowała budowę klinkierowego ogrodzenia tuz przy jezdni wiec pewnie jakąś formę zjazdu trzeba bedzie wybudować

W skrajnym przypadku braku "współpracy" inwestora z zarządcą drogi kończy się karami i malowaniem podwójnej ciagłej vis a vis domu i ciagłej oddzielajacej pobocze od jezdni. I codziennie wyjeżdżajac z domu przekraczasz linię ciągłą a pobliski komisariat ma na Tobie stały zarobek

Tym optymistycznym akcentem powodzenia życzę

z zarządcą drogi już wszystko mamy uzgodnione, tak więc podwójnej ciągłej i mandatów niestety nie będzie

Nie sądzę byś planowała budowę klinkierowego ogrodzenia tuz przy jezdni wiec pewnie jakąś formę zjazdu trzeba bedzie wybudować

nie każdy stawia ogrodzenie klinkierowe

z zarządcą drogi już wszystko mamy uzgodnione, tak więc podwójnej ciągłej i mandatów niestety nie będzie

żałujesz ? nie wierzę ? 8)

ufam że uzgodnienia na piśmie

nie każdy stawia ogrodzenie klinkierowe

i bardzo dobrze!!

jakkolwiek to załatwiasz, to już Twoja sprawa, jesli tylko mogę na coś zwrócić uwagę (choc zapewne to wiesz) zadbaj o to, żeby Twoje włączenie w drogę zostało zinwentaryzowane i naniesione w wykazach zarządcy drogi

pozdrawiam

żałujesz ? nie wierzę ? 8)

ufam że uzgodnienia na piśmie

ja nie żałuję, ale może inni ..

uzgodnienia oczywiście pisemne, jak mawiał mój były dyrektor " na usta to szminka "

zadbaj o to, żeby Twoje włączenie w drogę zostało zinwentaryzowane i naniesione w wykazach zarządcy drogi

wiem o tym, ale dzięki za przypomnienie