Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wychodzi taniej?

Recommended Posts

Cześć mam kilka pytań o założenia cenowe.

Taniej lać stropy czy układać terrivę?

Taniej wylać schody czy zrobić z drewna?

Jaki rodzaj kominka jest tańszy w wykonaniu?

Tańsze lukarny czy okna połaciowe?

Oprócz odpowiedzi, podrzućcie please parę rad co do wyboru materiałów, wykończeń, rozwiązań. Osoby, które mają za sobą research, mogą pomóc innym oszczedzić czas na przekopywanie sie przez szum informacyjny sprzedawców i producentów. Pozdrawiam

Taniej lać stropy czy układać terrivę?- łatwiej terrive dla budowlańców, dla właściciela lany monolityczny.

Taniej wylać schody czy zrobić z drewna? -

Taniej i ladniej z drewna, betonowe i tak trzeba czymś obłożyć.

Typu " koza"

-Okna połacowe (dachowe)

Oprócz odpowiedzi, podrzućcie please parę rad co do wyboru materiałów, wykończeń, rozwiązań. Osoby, które mają za sobą research, mogą pomóc innym oszczedzić czas na przekopywanie sie przez szum informacyjny sprzedawców i producentów. Pozdrawiam

1. mamy terive bo naszym zdaniem taniej, szybciej i ciszej w uzytkowaniu

2. mamy betonowe a pozniej trepy z drewna - tak nam sie podoba i latwiej podczas budowy no bo jak tu lazic jak nie ma schodow :lol:

3. nie wiem i nie rozumiem pytania

4. pewnie taniej polaciowe bo odpadaja drozsze elementy dachowki, wykonanie, obrobienie, mniej drewana itd. my jednak w 2 pokojach przerobilismy z dachowych na lukarny. nie lubimy odglosu padajacego deszczu, czestego mycia okien czy strasznego upalu jak akurat w nie swieci slonce

Ja bym się tak cenami zbytnio nie sugerował i przed wyborem lepiej znać wady i zalety każdego z rozwiązań.

Ja bym wybrał lany strop (ceny porównywalne), lane schody, które nie są w salonie! (tutaj rozrzuty cenowe mogą być spore i trudno coś tutaj porównywać), kominek zwykły z grawitacyjnym DGP, i jak najmniej lukarn i okien połaciowych bo oba rozwiązania mają swoje wady, z dwojga złego wolę okna połaciowe, chociaż wszystko by zależało jaka ta lukarna miałaby być :-)

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Wychodze od ceny, poniewaz kazde rozwiązanie ma swoje wady i zalety (zazwyczaj po tyle samo), i każde jest dla mnie estetycznie ok (zaaranżuje sobie wnetrze tak, że każdą rzecz obronie).

I jeszcze do poprzednich pytań:

1. dlaczego strop monolityczny jest lepszy?

2. Wybieramy schody drewniane - ze wzgledu na koszty: lane trzeba szalować dodatkowa robocizna, cena betonu i drewna do wykończenia

3. Kominek tylko z DGP bez płaszcza - jasne: po co płaszcz wodny skoro w kotłowni stoi piec? (pewnie że mozna raz włączać jedno a raz drugie - tylko po co?)

4. Rezygnujemy z dodatkowych lukarn

PS. Na marginesie dodam, że architekt przez 7 miesiecy projektowal nam dom (140 m2 uzytku), a na końcu się okazało ze w konstrukcji jest 14 ton stali (!) i rozwiązania są na tyle niekonwencjonalne, ze urzad sie co chwila do nas przyp... o rozne szczegóły - w efekcie kupilismy na szybko projekt gotowy, zamieniliamy go w urzedzie i mam nadzieje za 3 tygodnie zacząć budowę. Teraz wyznacznikiem podstawowym jest dla mnie cena, potem sprawdzam wady i zastanawiam sie jak to zrobić ładnie.

Jeśli możecie podpowiedzieć mi tańsze z możliwych rozwiązania, będę wdzieczna, np.

ogrzewanie podłogowe elektryczne czy wodne?

Napiszcie o oszczędnościach wynikających z Waszych doswiadczeń.