Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś z was nie ma kominka ...

Recommended Posts

Czy ktoś z was nie ma kominka w domu???

Nie żebym miała jakieś kompleksy że nie mam, ale nareszczie znalazłam powód dlaczego należy go mieć ;)

Po, aby nie słyszeć pytań od osób odwiedzających: A gdzie jest kominek :)???

Pytam z ciekawości, bo wśród znajomych tylko jeden sąsiad nie ma i jak wszedł do mnie to też zapytał: a gdzie masz kominek ;)

A ja chcialam miec, ale mi sie odwidzialo. Na szczescie.

Za duzo kurzu, balaganu, no i roboty przy nim.

Po prostu mi sie nie chce palic w kominku. Nosic drewienek. Jezdzic je kupowac, ukladac gdzies pod domem.

O, matko!!! Na sama mysla robi mi sie nie dobrze.

Tyle roboty na stare lata.

O, nie!!!

A poza tym wole, jak nie ma :wink:

wielu ludzików twierdzi, że nie wyobraża sobie domu bez kominka .... ja sobie wyobrażam , bo mam taki dom :wink:

natomiast coś z czym utożsamiam "dom" i powód dla którego go wybudowaliśmy ... to taras :D

dom budowalam dla tarasu , dla tych chwil spędzonych przed domem na trasie przy kawce , wśród śpiewającyh ptaszków :wink: :D

Jednym z wielu powodów dla których nie mam kominka to chwilowa moda na taki gadżet w salonie.

Myślicie że nadal kominek jest na topie??? Bo mi się wydaje że zaczyna się "przejadać".

A już nie rozumiem podejścia, że kominek to luksus :o , bo też z czymś takim sie spotkałam i szczerze mnie zamurowało :wink:

A apropo tarasu. Jak byliśmy kilka lat wcześniej nad Bałtykiem i mieszkaliśmy ze znajomymi w pięknym domku i tam był taras jak marzenie wychodzący na morze, do tego piękny ogród gdzie brykały nasze psy i dzieci znajomych ... i tak jakoś wyszło, że jeszcze w tym samym roku kupiliśmy wszyscy działki budowlane ;)

Jednym z wielu powodów dla których nie mam kominka to chwilowa moda na taki gadżet w salonie.

Myślicie że nadal kominek jest na topie??? Bo mi się wydaje że zaczyna się "przejadać".

A już nie rozumiem podejścia, że kominek to luksus :o , bo też z czymś takim sie spotkałam i szczerze mnie zamurowało :wink:

Wydaje mi się, że to chyba za drogi sprzęt, żeby kupować go jedynie z powodu "mody", jak firanki czy nowy fason spódnicy :o

Jakoś nie umiem sobie wyobrazić, żeby dla mnie motywem jakiegokolwiek zakupu wyposażenia domowego była "moda", a nie użyteczność czy funkcjonalność :D

Zgadzam się z ellaj w tym sensie, ze kominki tak jak inne rzeczy w domu nie wszystkim pasują. Toaleta i kuchnia powinna być, ale jeżeli ktoś nie planuje mieć samochodu to nie buduje garażu, jeżeli nie ma dzieci to nie buduje 4 sypialń. Kominek to ciepły kącik, to miejsce do wygrzania skostniałych stóp w zimie itd. Ale przy okazji to obowiązek czyszczenia czy wspomnianego noszenia drew. Osobiście mam bardzo pierwotne zafascynowanie ogniem i cieszy mnie możliwość posiadania "ogniska" w domu. Denerwują mnie nieużywane kominki postawione dla blichtru. Bo jak to było mówione wiele razy na tym forum - budujemy dom dla siebie i dobrze jest pomyśleć co my chcemy miec w domu zanim zaczniemy patrzyć na projekty.

My w domu kominek mieć będziemy, właśnie jesteśmy w trakcie jego projektowania. Kominek jest u nas całkowicie świadomym wyborem, szukałam projektu z kominkiem, inne nie wchodziły w grę. Po prostu moim marzeniem było mieć kominek w domu (a przecież budujemy dom, żeby spełnić nasze marzenia, prawda? :) ). Aczkolwiek całe życie mieszkałam w bloku bez kominka, więc uważam, że można się bez kominka obejść.

Od początku kiedy pomyśałam chcę mieć dom, myślałam też chcę mieć ogród, taras i kominek , dokładnie w tej kolejności .

Miłość do kominka przeszła mi trochę teraz kiedy trzeba wydać kaskę na niego (całkiem konkretną) a wątpliwości pojawiły się przy wykańczaniu kominów klinkierem.

Gdybym planowała jeszcze raz, dla walorów estetycznych zdecydowałabym się na ekokominek (na gaz) ; jest tani , czysty i bezpieczny, no szczerze mówiąc ma też wadę - nie grzeje.