Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wcisnieta lodowka

vilemo

Recommended Posts

Drodzy,

jakie sa minusy lokowania lodowki wolno stojacej w specjalnie wymierzonym otworze miedzy szafkami?

bardzo podoba mi sie jedna lodowka i nie chcialabym z niej rezygnowac na rzecz lodowki pod zabudowe.

martwie sie jednak jak sprzatac w szparach wokol lodowki. czy jest to problem?

jakie sa inne przeciw?

Z gory dzieki za porade :D

Drodzy,

jakie sa minusy lokowania lodowki wolno stojacej w specjalnie wymierzonym otworze miedzy szafkami?

bardzo podoba mi sie jedna lodowka i nie chcialabym z niej rezygnowac na rzecz lodowki pod zabudowe.

martwie sie jednak jak sprzatac w szparach wokol lodowki. czy jest to problem?

jakie sa inne przeciw?

Z gory dzieki za porade :D

Dla kogoś, kto chce mieć wszystko niewidoczne przeciwskazaniem będzie widok lodówki. Dla kogoś, komu widok lodówki nie przeszkadza - przeciwskazań brak :D

Rób tak, żeby się Tobie podobało :wink:

vilemo: moim zdaniem to nienajlepszy pomysl. Na pewno wazna jest wentylacja tylko nie wiem czy w takiej zabudowie uda Ci sie zapewnic ja odpowiednia. Lodowki do zabudowy nie bez powodu sa drozsze od wolnostajacych, w zabudowie musi byc intensywniejsza wymiana ciepla. Wolnostojaca oczywiscie bedzie dzialac ale jak sie to przelozy na jej trwalosc? i na pewno nie wyegzekwujesz pozniej naprawy agregatu w gwarancji.

W mieszkaniu mam lodówke do zabudowy, w domu zrobilam wolnostojącą obudowaną. Dlaczego? Nie bylam w stanie umyc szafki, w ktorej jest zabudowana lodówa - nie chcialo mi sie odkrecac drzwiczek i kombinowac z wyjmowaniem jej z szafki. Lodówka jest duza, ciężka, balam sie, ze pouszkadzamy szafki, poza tym zwyczajnie sporo z tym zachodu. Efekt - widze przez kratke wentylacyjną jaki pod lodówką jest syf (mimo zdejmowania kratki nie jestem w stanie tego porzadnie wymyc - zwyczajnie nie sięgam do wszystkich zakamarków).

Moja mama ma od 10 lat lodówke wolnostojąca zabudowaną w ciągu kuchennym (do tego z jednej strony jest pełna ściana). Zero awarii, spokojnie ją sobie wysuwa, wszystko wypucuje i spowrotem wsuwa na miejsce. Obudowa jest odpowiednio luzniejsza, a szafki nad lodówką są płytsze - tak, by zapewnić swobodną cyrkulacje powietrza.

Moja nowa zabudowa zostala zaprojektowana tak, by po bokach bylo po 3 cm luzu, natomiast głębokość szafki nad lodówką została zmniejszona o około 15 cm (lodówa i tak jest głębsza, do tego odsuniecie od sciany - wyszła mi normalna głeboka szafka). Powinnam tez zaznaczyc, ze nei chcialam zabudowy pod sufit, wiec cyrkulacja powietrza jest zapewniona. Lodówka ma kółka - sama ją sobie moge wysunąć. Za kilka lat okaże sie, czy agregat to wytrzyma. Jestem dobrej mysli.

dziekuje za zainteresowanie i porady :)

czy kolka do lodowki sa czescia, w ktora kazda lodowke mozna wyposazyc, czy jest to "domowa robota"?

troche martwi mnie ta cyrkulacja u nas lodowka bylaby miedzy dwoma scianami i sasiadowalaby z szafkami :roll:

a marzy mi sie taka:

http://image.ceneo.pl/data/products/1461183/product.jpg