Wojtek_796 06.10.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam! Tak tylko gwoli wyjaśnienia, abym był dobrze zrozumiany.Budowanie końcówki komina z klinkierowej kratówki (dziurawka to inna cegła) to błąd. Ja byłem do tego zmuszony, bo nie mogłem kupić brązowej cegły pełnej (były tylko żółte i czerwone). Nie ważne czy to tylko "elewacja" komina systemowego, czy warstwa robocza - powinna być cegła pełna, najlepiej szczelinowa kominówka, która wg norm i nomenklatury budowlanej też spełnia definicję cegły pełnej.Cegła szczelinowa daje nie tylko lepsze zazębienie warstw, ale także niższą przewodność przegrody. Moczyć właściwie nie można żadnej cegły, chociaż ta pełna (bez szczelin) przeznaczona jest właśnie do budowli wodnych. U mnie się udało, ale to nie znaczy, że uda się zawsze i wcale nikogo do takiego rozwiązania nie namawiam.Podtrzymuję jednak, że zastosowanie płytek ceramicznych jako nakrycia jest bardzo pewnym zabezpieczeniem. Przepraszam, że niewiele w moich wpisach o fugach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skoczowiak 10.06.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 witam ! a ja mam pytanie robili mi komin i z dziurawki klinkierki i z pełnej klinkierki - czy robi sie je na pełnej fudze czy mogą być takie rowki ? nie znam sie wiedz pisze tak jak mysle jesli ktos mnie nie zrozumie to sprobuje cos jeszcze dorzucic - prosze o odpowiedz kogos kto sie zna lub z tym robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekfranek 10.08.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Stoje przed wyborem fugi do klinkieru na kominie. Zaprawa była gotowa z kreisla grafitowa. Fuge tez chciałem kupić tej firmy w tym kolorze ale: - 25kg fugi kreisla kosztuje ok 50zl a z MAPEI 50zl ale za 5kg ktos wie z czego wynika taka roznica ? - w składach bardzo ciezko dostac taką fuge z kreisla a do tego jak zadzwonilem do nich do centrali to facet stwierdził, że tego bardzo mało idzie ? Podpowiedzcie coś ?[/u] U mnie normalna zaprawa a fugi elastyczny gruboziarnisty BAUHERR. Możesz fugi zrobić z zaprawy KREISLA napewno wyjdzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 20.06.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Witam , w ubieglam roku w listopadzie wymurowany mialem komin , wszystko z cegly CRH i zaprawy kreisel grafit, mam po zimie problem z fugami ktore byly pelne a teraz pozaciekaly. Dla porownania komin po zrobieniu i teraz Prosze o porade jak to oczyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.06.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Pytanie jaki jest to klinkier w środku. Widziałem kiedyś CRH - w środku brakowało tylko "dziada z babą"... a czyszczenie? Kwasem... byle mocnym. I tak nie będzie gwarancji, że się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 22.06.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Hej, klinkier mam Tytan , 3 inne slupy sa rewelacyjne, tylko te kominy..zal d... sciska. Porbowalem juz troche mieszanka kwasow do czyszcenia klinkieru ale srednio podzialalo. Znajomy mowi aby poczekac na zime , jeszsze kupie HCL i sprobuje. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts