chrobry 14.05.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Jak w temacie. Cieśla zrobił więźbe i teraz nie ma czasu dokończyć deskowania. Czy to wykonalne zadanie dla przeciętnego człeka ? Jeżeli ktoś robił to sam bardzo bede wdzięczny za sugestie i podpowiedzi. Dach dwu spadowy z małym daszkiem nad wejściem - daszek raczej bym odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 14.05.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Nie robiłem własnymi rękami, ale robiłem na budowie wiele rzeczy pierwszy raz, które były o wiele bardziej skomplikowane, więc obstawiam, że jeśli masz 2 nogi i 2 ręce to sobie poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 14.05.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Deskowanie więźby zwłaszcza dwuspadowej nie wymaga wyższego wykształcenia.Wystarczy odróżniać prawą i lewą stronę deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosia555 14.05.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Właśnie wczoraj, przybijając OSB na podłogę strychu pomyślałem, jaki to ja byłem głupi, że dałem wcześniej kilka tysięcy gościom za przybijanie tych płyt na dachu. Deski pewnie dłużej będzie się przybijało niż OSB, ale jak się chce trochę kasy zaoszczędzić, to spokojnie samemu. Żadna filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 14.05.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Najlepiej jak byś miał jescze kogoś do pomocy aby ci podawał deski. Do deskowania najlepiej użyj gwoździ wkręcanych ocynk o odpowiedniej długości. Na całej długości kalenicy zrób sobie szczelinę jakieś 3cm dla późniejszej lepszej wentylacji dachu, daszek radzę też odeskować skoro deskujesz cały dach. Albo skoro cieśla ci tego nie zrobił to dogadaj się z dekarzami, którzy będą robić pokrycie oni też to potrafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 14.05.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Ale po co ci to deskowanie ? Dużo lepszym i praktyczniejszym rozwiązaniem jest folia paroprzepuszczalna. Za koszt desek kupisz najlepsza na rynku + opłacisz wykonawce i jeszcze ci na grila zostanie. Chyba że montujesz papę to musisz deskować- zacznij od dołu i nie wyjedz pierwszą deską za koniec krokwi, a najlepiej przykręć porządnie na początek deskę podrynnową i dopiero ubijaj resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.05.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Dla przeciętnego człeka to żaden problem. Jeśli jednak ktoś zadaje takie pytanie to pewnie pod względem technicznym do przeciętnych nie należy co jednak moim zdaniem nie ujmuje szansy na samodzielne wykonanie tej pracy. Jedyny warunek to brak lęku wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.05.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 tak. zwlasza jak niezbyt skosny i niezbyt wysoki dach - kwestia bezpieczenstwa. u nas szczyt jest spokojnie ponad 10m od ziemi i kreci mi sie w glowie jak przez wylad dachowy wygladam a co dopiero jeszcze tam u gory cos robic za deskowanie wzieli 5 zeta, za papowanie kolejne 5 zeta wiec mysle ze to nie majatek dac w naszym przypadku tysiaka za cos co sam pewnie robil bym grubo ponad tydzien. nawet po prostu sie nie oplaca bo lepiej w tym czasie isc do pracy, zarobic i wydac dajac innym zarobic - trzeba jakos pchac te gospodarke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts