Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prad zmiana taryfy z budowlanej na normalna

Recommended Posts

Mam pytanie do znawców tematu

Mam przylacze pradu VATENFALL

Rozprowadzona juz mam prawie cala instalacje w budynku i teraz mam pytanie.

Ile czasu sie czeka od zgloszenia ukonczenia instalacji w budynku do momentu az panowie przyjada i przypna głowny kabel ziemny do skrzynki juz na stale

Czy w vatenfallu wystarczy miec rozprowadzona instalacje w srodku podpisana przez elektryka i wtedy mozna zglosic i zmienia tarfye na normalna czy musi byc budynek calkowicie oddany w urzedzie?

Skrzynke na dzialce juz mam stala nie bylo to tymczasowe przylacze

jeżeli chodzi o "przypięcia" kabla od zacisków za licznikem, który jest umieszczony w skrzynce zewnętrznej (jeżeli masz przyłącze wykonane w granicy) do rozdzielnicy z s w budynku to robi to elektryk wykonujący instalacje.

Jeżeli chodzi o zmianę taryfy na normalną to potrzebujesz papier z urzędu (oddanie budynku do użytkowania).

Ile czasu sie czeka od zgloszenia ukonczenia instalacji w budynku do momentu az panowie przyjada i przypna głowny kabel ziemny do skrzynki juz na stale

Czy w vatenfallu wystarczy miec rozprowadzona instalacje w srodku podpisana przez elektryka i wtedy mozna zglosic i zmienia tarfye na normalna czy musi byc budynek calkowicie oddany w urzedzie?

Był bardzo podobny wątek

Nie wiem na jakim etapie masz teraz instalacje.

Rozprowadzona instalacja wg Ciebie => instalacja pokryta tynkiem + puszki osadzone i połączone + biały osprzęt zamontowany + rozdzielnia zmontowana kabel zasilający zakopany i teren utwardzony + pomiary wykonane?

Jeśli tak, to elektryk wypełnia Oświadczenie o wykonaniu instalacji i z tym idziesz do Vatt. Nie robią większych problemów z przyłączeniem budynku bez odbioru i przejściem na taryfę G11.

Jeśli tak, to elektryk wypełnia Oświadczenie o wykonaniu instalacji i z tym idziesz do Vatt. Nie robią większych problemów z przyłączeniem budynku bez odbioru i przejściem na taryfę G11.

delikatnie mówiąc (bez obrazy) g...o prawda

u mnie stanowczo i rygorystycznie - odbiór budynku

zmarnowałem tylko czas :evil:

delikatnie mówiąc (bez obrazy) g...o prawda

u mnie stanowczo i rygorystycznie - odbiór budynku

zmarnowałem tylko czas :evil:

A ja przeszedłem na G11 jak tylko zrobiłem tablicę w budynku, bez dalszych instalacji. A do odbioru domu mam jeszcze daleko.

Prąd budowlany w przypadku budownictwa jednorodzinnego to usankcjonowane oszustwo, dlatego walczyłem, aż wywalczyłem taryfę G11.

Walka z urzędasami to ostateczność, więcej można zyskać opuszczając ton głosu, robiąc z siebie laika w pewnych sprawach do pewnego momentu. Czasem pomaga kontakt z przełożonym urzędasa. Jeśli to nie pomaga to:

Krok 1. Najczęściej "walka" polega na stanowczej pisemnej prośbie o podanie podstawy prawnej...

Krok 2. Jeśli nie dało to rezultatów to pisemny kontakt z URE i opisanie całej sytuacji z dołączeniem korespondencji z/do Zakładu Energetycznego.

Krok 3. Jeśli to nie dało rezulatatów to rzeczywiście Zakład miał rację i nie wykorzystywał swojej monopolistycznej pozycji.

Kroki 1-3 nie istnieją, gdy korzysta się z usług pracowników ZE bądź ekip blisko żyjących z tymi pracownikami.

TO JEST WŁAŚNIE POLSKA!

Mam pytanie do znawców tematu

Mam przylacze pradu VATENFALL

na taryfę normalną przechodzisz wtedy kiedy budynek jest zamknięty czyli musi mieć okna i drzwi, w środku wystarczy że jest już rozdzielnia a do niej podłączone ze dwa gniazdka i jakaś żarówka "na drucie" - takie informacje otrzymałem w BOK Vattenfall w Wodzisławiu.

Kabel ziemny do skrzynki musi podłączyć Twój osobisty elektryk po czym zgłaszasz się do BOK podpisujesz umowę i Vattenfall w ciągu trzech dni roboczych instaluje licznik i możesz cieszyć się prądem.