raydenstream 14.05.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Mam pytanie do znawców tematuMam przylacze pradu VATENFALL Rozprowadzona juz mam prawie cala instalacje w budynku i teraz mam pytanie. Ile czasu sie czeka od zgloszenia ukonczenia instalacji w budynku do momentu az panowie przyjada i przypna głowny kabel ziemny do skrzynki juz na stale Czy w vatenfallu wystarczy miec rozprowadzona instalacje w srodku podpisana przez elektryka i wtedy mozna zglosic i zmienia tarfye na normalna czy musi byc budynek calkowicie oddany w urzedzie? Skrzynke na dzialce juz mam stala nie bylo to tymczasowe przylacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 15.05.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 jeżeli chodzi o "przypięcia" kabla od zacisków za licznikem, który jest umieszczony w skrzynce zewnętrznej (jeżeli masz przyłącze wykonane w granicy) do rozdzielnicy z s w budynku to robi to elektryk wykonujący instalacje.Jeżeli chodzi o zmianę taryfy na normalną to potrzebujesz papier z urzędu (oddanie budynku do użytkowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.05.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Rozprowadzona juz mam prawie cala instalacje w budynku i teraz mam pytanie. Ile czasu sie czeka od zgloszenia ukonczenia instalacji w budynku do momentu az panowie przyjada i przypna głowny kabel ziemny do skrzynki juz na stale Czy w vatenfallu wystarczy miec rozprowadzona instalacje w srodku podpisana przez elektryka i wtedy mozna zglosic i zmienia tarfye na normalna czy musi byc budynek calkowicie oddany w urzedzie? Skrzynke na dzialce juz mam stala nie bylo to tymczasowe przylacze Był bardzo podobny wątek Nie wiem na jakim etapie masz teraz instalacje. Rozprowadzona instalacja wg Ciebie => instalacja pokryta tynkiem + puszki osadzone i połączone + biały osprzęt zamontowany + rozdzielnia zmontowana kabel zasilający zakopany i teren utwardzony + pomiary wykonane? Jeśli tak, to elektryk wypełnia Oświadczenie o wykonaniu instalacji i z tym idziesz do Vatt. Nie robią większych problemów z przyłączeniem budynku bez odbioru i przejściem na taryfę G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 15.05.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jeśli tak, to elektryk wypełnia Oświadczenie o wykonaniu instalacji i z tym idziesz do Vatt. Nie robią większych problemów z przyłączeniem budynku bez odbioru i przejściem na taryfę G11. delikatnie mówiąc (bez obrazy) g...o prawda u mnie stanowczo i rygorystycznie - odbiór budynku zmarnowałem tylko czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 15.05.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Jeśli tak, to elektryk wypełnia Oświadczenie o wykonaniu instalacji i z tym idziesz do Vatt. Nie robią większych problemów z przyłączeniem budynku bez odbioru i przejściem na taryfę G11. delikatnie mówiąc (bez obrazy) g...o prawda u mnie stanowczo i rygorystycznie - odbiór budynku zmarnowałem tylko czas A ja przeszedłem na G11 jak tylko zrobiłem tablicę w budynku, bez dalszych instalacji. A do odbioru domu mam jeszcze daleko. Prąd budowlany w przypadku budownictwa jednorodzinnego to usankcjonowane oszustwo, dlatego walczyłem, aż wywalczyłem taryfę G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrynski 15.05.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 ...na czym polegala walka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.05.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Walka z urzędasami to ostateczność, więcej można zyskać opuszczając ton głosu, robiąc z siebie laika w pewnych sprawach do pewnego momentu. Czasem pomaga kontakt z przełożonym urzędasa. Jeśli to nie pomaga to: Krok 1. Najczęściej "walka" polega na stanowczej pisemnej prośbie o podanie podstawy prawnej... Krok 2. Jeśli nie dało to rezultatów to pisemny kontakt z URE i opisanie całej sytuacji z dołączeniem korespondencji z/do Zakładu Energetycznego.Krok 3. Jeśli to nie dało rezulatatów to rzeczywiście Zakład miał rację i nie wykorzystywał swojej monopolistycznej pozycji. Kroki 1-3 nie istnieją, gdy korzysta się z usług pracowników ZE bądź ekip blisko żyjących z tymi pracownikami. TO JEST WŁAŚNIE POLSKA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 16.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 na slasku nie musisz miec odebranego budynku, wystarczy oswiadzenie elektryka z uprawnieniami ze instalacja wykonana zgodnie ( druk na ich stronie) składasz papiery w ZE i za kilka dni przyjezdza elektryk sprawdza czy zabezpieczenie w granicy jest ok i masz g11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coen 16.05.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Mam pytanie do znawców tematu Mam przylacze pradu VATENFALL Rozprowadzona juz mam prawie cala instalacje w budynku i teraz mam pytanie. Ile czasu sie czeka od zgloszenia ukonczenia instalacji w budynku do momentu az panowie przyjada i przypna głowny kabel ziemny do skrzynki juz na stale Czy w vatenfallu wystarczy miec rozprowadzona instalacje w srodku podpisana przez elektryka i wtedy mozna zglosic i zmienia tarfye na normalna czy musi byc budynek calkowicie oddany w urzedzie? Skrzynke na dzialce juz mam stala nie bylo to tymczasowe przylacze na taryfę normalną przechodzisz wtedy kiedy budynek jest zamknięty czyli musi mieć okna i drzwi, w środku wystarczy że jest już rozdzielnia a do niej podłączone ze dwa gniazdka i jakaś żarówka "na drucie" - takie informacje otrzymałem w BOK Vattenfall w Wodzisławiu. Kabel ziemny do skrzynki musi podłączyć Twój osobisty elektryk po czym zgłaszasz się do BOK podpisujesz umowę i Vattenfall w ciągu trzech dni roboczych instaluje licznik i możesz cieszyć się prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 16.05.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 ...na czym polegala walka? Jak napisał robertsz, w moim przypadku owocne były rozmowy z przełożonymi urzędasa, który twierdził, że konieczny jest najpierw odbiór, a później dopiero zmiana taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts