Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sasiadka puszcza spaliny na moja posesje

stan12

Recommended Posts

bla bla bla

stan12 - nie rozumiesz, że potrzebujemy jakiegoś zdjęcia, aby zobaczyć w czym masz dokładniej problem??

Twoje opisy są zbyt emocjonalne i za dużo nie wnoszą.

Jeżeli prace wykonała zgodnie z projektem / pozwoleniem / zgłoszeniem / czy cokolwiek tam jeszcze miała, to nic jej nie zrobisz.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zastanawia mnie jedna sprawa:

Spaliny dymają nam w oczy jak schodzimy schodami i wlatują do mieszkania

kto wydał ewentualne pozwolenie (bo może jednak samowola ?) na taką przeróbkę, bo to jest chyba nie zgodne z BHP ( zagrożenie poparzeniem i jak wspomniał EZS możliwe oblodzeniem)

chyba nadzór budowlany powinien coś na ten temat wiedzieć

a tak w ogóle można? nie potrzebny jakiś odbiór kominiarski? nie znam się na takich instalacjach i przepisach, ale chyba coś nie tak

ja tą sytuację sobie jakoś wyobrażam i czemu stan12 tak traktujecie po macoszemu :wink:

ja to bym zrobiła tak, że dzieciak by w tych spalinach zemdlał, wezwałabym pogotowie, może jeszcze jakąś straż albo cóś i sprawa zaraz by się wyjaśniła czy tak może być czy nie

Tak sobie czytam i czytam, i albo jakiś tępy jestem... albo zmęczony, ale rozumiem tyle, co z tego: :D

- Jest tak: Friedmann ma weksel Szapira z żyrem Glassa, rewindykator

jest Barmsztajn... On daje dwadzieścia procent, franko loco towar

jest Lutmana, tylko ten towar jest zajęty przez Honigmanna z powodu

weksel Reuberga. Za ten weksel Reuberga można dostać gwarancję od

jego teścia Rozencwajga, tylko on jest przepisany na Rozencwajgową, a

Rozencwajgowa jest chora... :wink:

Tak sobie czytam i czytam, i albo jakiś tępy jestem... albo zmęczony, ale rozumiem tyle, co z tego: :D

nie - źle to rozumiesz. To Glass ma weksel Friedmanna z żyrem Szapira.

Rzeczywiście opis trochę zamotany i zaprzeczający miejscami sobie. Co do umieszczenia wygodnie dla siebie, a nie sąsiada to jeśli wszystko odbyło się zgodnie z przepisami (czego wcale nie twierdzę) to trudno mieć pretensje o to do sąsiadki. To, że nie pytała sąsiada, czy może tak rozwiązać problem na nie jego działce wcale mnie nie dziwi.

Umieszczenie wylotu z innej strony wcale nie jest takie oczywiste. Sąsiadka zamontowała kocioł turbo, który uniemożliwia wydłużenie rury o dużą odległość. Może jedyne miejsce na kotłownie było w tym miejscu i wylot mógł być tylko tutaj?

Wszystko to domysły. Bez dobrego opisu lub zdjęć, lub rysunku, lub litra nie sposób pomóc.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A tak apropo's - moja sasiadka za głośno bija kotlety.

Żeby męża bijała, to pal licho, ale tak kotlety walić ? i ja to słyszę ! a ja muszę słuchać, że ona kotlety ma ? a ja właśnie nie mam..

Czy to nie jest forma znęcania się , czy to nie podlega pod paragraf ?

Mogę zażądać od niej, żeby się przeniosła w inne miejsce z tymi kotletami ???

albo przeszła na wegetarianizm bynajmniej ???

a tak w ogóle można? nie potrzebny jakiś odbiór kominiarski? nie znam się na takich instalacjach i przepisach, ale chyba coś nie tak

ja tą sytuację sobie jakoś wyobrażam i czemu stan12 tak traktujecie po macoszemu :wink:

ja to bym zrobiła tak, że dzieciak by w tych spalinach zemdlał, wezwałabym pogotowie, może jeszcze jakąś straż albo cóś i sprawa zaraz by się wyjaśniła czy tak może być czy nie

Polecam krzykliwe, ale bardzo skyteczne :wink: :roll: :roll: :p

(...)rura spalinowa jaka by ona nie była nie może być skierowana w kierunku otworów okiennych i drzwiowych następnego budynku jeśli odległość pomiędzy budynkami jest zbyt mała (tu 1 m)(...)
...a poza tym nie uwierzę, że można bezkarnie wypuszczać spaliny na chodnik w kierunku przechodniów ("Spaliny dymają nam w oczy jak schodzimy schodami i wlatują do mieszkania"). Jeśli tak by było, to różnego typu dymy i wyziewy snułyby się u naszych stóp jak mgły na polach.

Ale prawdą też jest, że opis jest bardzo enigmatyczny i subiektywny (i dlatego stan "traktowany jest po macoszemu").

Stan12, dlaczego mimo próśb, nie wkleiłeś żadnego zdjęcia lub szkicu? Jeśli nie potrafisz - poproś kogoś znajomego. A jeśli nie chcesz, to poproś może sąsiadkę o przedstawienie tutaj jej punktu widzenia :wink:

(a tak na marginesie: rozmawiałeś z nią w ogóle o tej sytuacji?)

Prawda leży zwykle gdzieś po środku i dlatego niekiedy potrzebny jest sąd :wink: , który wydaje wyrok tym bardziej sprawiedliwy - im bardziej jest niezadowolona każda ze stron :wink: :lol:

jakoś pewnie tak to wygląda, tyko jest w tym ciągu różnica poziomów i są stopnie z kraty metalowej i stąd dmucha, co miała ciągnąć komin skoro tak jest taniej :evil:

http://www.xpol.de/konkurs/Rheingau2.jpg

na coś takiego chyba jest potrzenbne PnB :roll: to gmina bezmyślnie pewnie nie miała nic przeciwko

tylko czemu ten temat jest w ogrodach?

Biorąc pod uwagę obowiązujące przepisy (Rozporządzenie WT):

§ 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i

spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną

ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,

2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych.

2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad

poziomem terenu.

Wychodzi jasno, że jeśli budynek sąsiadki jest wolnostojący (nie w zabudowie bliźniaczej lub szeregowej), i jeśli moc kotła nie jest większa od 21kW, to takie rozwiązanie nie jest sprzeczne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.

Natomiast jeśli te budynki są w zabudowie bliźniaczej, to wymagany jest „normalny” komin, bo kociołek raczej ma więcej niż 5kW (wynika z sugestii, że będzie służył również do ogrzewania budynku).

Ale, biorąc pod uwagę analogie dla wyrzutni powietrza, to nie jest to już tak oczywiste, zwłaszcza, że wyrzut jest na ścianę z oknami:

§ 152.

8. Usytuowanie wyrzutni powietrza na poziomie terenu jest dopuszczalne tylko za zgodą i na warunkach określonych przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego,

9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że:

1) powietrze wywiewane nie zawiera uciążliwych zapachów oraz zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia,

2) przeciwległa ściana sąsiedniego budynku z oknami znajduje się w odległości co najmniej 10 m lub bez

okien w odległości co najmniej 8 m,

3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni - co najmniej 2 m,

Biorąc to wszystko pod uwagę, moim zdaniem, ten "wylot" spalin nie jest wykonany w zgodzie z obowiązujacymi przepisami.

ale rada... sąsiadka wezwie autoryzowany serwis kotła który usunie usterkę. Następnie sąsiadka założy sprawę w sądzie i wygra zwrot kosztów serwisu kotła.

jeśli zostanie jej to udowodnione , można napchać trawy , przecież ptaki lubią zakładać gniazda w różnych dziwnych miejscach .

a najlepiej będzie poprostu pogadać , może sąsiadka przedłuży rurę tak żeby nie dmuchało prosto w drzwi .

albo zgłosić do kominiarzy

• 2 weeks później...

Zamieszczam zdjęcia aby zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.Zaznaczyć pragnę ,ze sąsiadka nie dokończyła tej inwestycji .Czeka widocznie sie obawia ,ze jest niezgodna z przepisami.Tak ze teraz musimy schodzić do mieszkania po takich schodach i z podstawionym kawałkiem muru.Taka żołta plama na 2 zdjęciu pośrodku schodów to ujście tej rury piecowej.

http://images39.fotosik.pl/144/4c420ca124bc2f62med.jpg

http://images49.fotosik.pl/148/1cbbc852e9fb29c5med.jpg

http://images48.fotosik.pl/148/8cbf4c0a8bfca0ffmed.jpg