Trociu 25.05.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 bla bla bla stan12 - nie rozumiesz, że potrzebujemy jakiegoś zdjęcia, aby zobaczyć w czym masz dokładniej problem??Twoje opisy są zbyt emocjonalne i za dużo nie wnoszą. Jeżeli prace wykonała zgodnie z projektem / pozwoleniem / zgłoszeniem / czy cokolwiek tam jeszcze miała, to nic jej nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minijack 25.05.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 zastanawia mnie jedna sprawa: Spaliny dymają nam w oczy jak schodzimy schodami i wlatują do mieszkania kto wydał ewentualne pozwolenie (bo może jednak samowola ?) na taką przeróbkę, bo to jest chyba nie zgodne z BHP ( zagrożenie poparzeniem i jak wspomniał EZS możliwe oblodzeniem) chyba nadzór budowlany powinien coś na ten temat wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.05.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Nie bardzo to rozumie ze nie musiała dostać pozwolenie ode mnie skoro spaliny wychodzą na moje podwórko Jak sam napisałeś nie na Twoje podwórko tylko na przejście między domami, które do Ciebie nie należy. I finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.05.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 a tak w ogóle można? nie potrzebny jakiś odbiór kominiarski? nie znam się na takich instalacjach i przepisach, ale chyba coś nie tak ja tą sytuację sobie jakoś wyobrażam i czemu stan12 tak traktujecie po macoszemu ja to bym zrobiła tak, że dzieciak by w tych spalinach zemdlał, wezwałabym pogotowie, może jeszcze jakąś straż albo cóś i sprawa zaraz by się wyjaśniła czy tak może być czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crusier 25.05.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Przyspawać do tego, jak już ktoś wcześniej wspominał, metalową płytę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.05.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 ja tą sytuację sobie jakoś wyobrażam i czemu stan12 tak traktujecie po macoszemu Może dlatego, że mimo próśb osób chcących zrozumieć i pomóc, on sam nie potrafi powiedzieć o co tak naprawdę ma pretensje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.05.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Tak sobie czytam i czytam, i albo jakiś tępy jestem... albo zmęczony, ale rozumiem tyle, co z tego: - Jest tak: Friedmann ma weksel Szapira z żyrem Glassa, rewindykator jest Barmsztajn... On daje dwadzieścia procent, franko loco towar jest Lutmana, tylko ten towar jest zajęty przez Honigmanna z powodu weksel Reuberga. Za ten weksel Reuberga można dostać gwarancję od jego teścia Rozencwajga, tylko on jest przepisany na Rozencwajgową, a Rozencwajgowa jest chora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.05.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Tak sobie czytam i czytam, i albo jakiś tępy jestem... albo zmęczony, ale rozumiem tyle, co z tego: - Jest tak: Friedmann ma weksel Szapira z żyrem Glassa, rewindykator jest Barmsztajn... On daje dwadzieścia procent, franko loco towar jest Lutmana, tylko ten towar jest zajęty przez Honigmanna z powodu weksel Reuberga. Za ten weksel Reuberga można dostać gwarancję od jego teścia Rozencwajga, tylko on jest przepisany na Rozencwajgową, a Rozencwajgowa jest chora... nie - źle to rozumiesz. To Glass ma weksel Friedmanna z żyrem Szapira. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.05.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Rzeczywiście opis trochę zamotany i zaprzeczający miejscami sobie. Co do umieszczenia wygodnie dla siebie, a nie sąsiada to jeśli wszystko odbyło się zgodnie z przepisami (czego wcale nie twierdzę) to trudno mieć pretensje o to do sąsiadki. To, że nie pytała sąsiada, czy może tak rozwiązać problem na nie jego działce wcale mnie nie dziwi.Umieszczenie wylotu z innej strony wcale nie jest takie oczywiste. Sąsiadka zamontowała kocioł turbo, który uniemożliwia wydłużenie rury o dużą odległość. Może jedyne miejsce na kotłownie było w tym miejscu i wylot mógł być tylko tutaj?Wszystko to domysły. Bez dobrego opisu lub zdjęć, lub rysunku, lub litra nie sposób pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 26.05.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Tak sobie czytam i czytam, i albo jakiś tępy jestem... albo zmęczony, ale rozumiem tyle, co z tego: - Jest tak: Friedmann ma weksel Szapira z żyrem Glassa, rewindykator jest Barmsztajn... On daje dwadzieścia procent, franko loco towar jest Lutmana, tylko ten towar jest zajęty przez Honigmanna z powodu weksel Reuberga. Za ten weksel Reuberga można dostać gwarancję od jego teścia Rozencwajga, tylko on jest przepisany na Rozencwajgową, a Rozencwajgowa jest chora... A tak apropo's - moja sasiadka za głośno bija kotlety. Żeby męża bijała, to pal licho, ale tak kotlety walić ? i ja to słyszę ! a ja muszę słuchać, że ona kotlety ma ? a ja właśnie nie mam.. Czy to nie jest forma znęcania się , czy to nie podlega pod paragraf ? Mogę zażądać od niej, żeby się przeniosła w inne miejsce z tymi kotletami ??? albo przeszła na wegetarianizm bynajmniej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 26.05.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Co mam zrobić?Sąsiadka przebudowała tak swój system grzewczy ze zainstalowała piec gazowy z zamkniętym obwodem w piwnicy sąsiadującej z moja posesja jak to możliwe? pieca gazowego nie można instalować ponżej poziomu 0 to nie do końca prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 03.06.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 A może by się tak wybrać ze zdjęciem do urzędu miasta? Po mojemu to rura spalinowa jaka by ona nie była nie może być skierowana w kierunku otworów okiennych i drzwiowych następnego budynku jeśli odległość pomiędzy budynkami jest zbyt mała (tu 1 m) , ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 03.06.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 a tak w ogóle można? nie potrzebny jakiś odbiór kominiarski? nie znam się na takich instalacjach i przepisach, ale chyba coś nie tak ja tą sytuację sobie jakoś wyobrażam i czemu stan12 tak traktujecie po macoszemu ja to bym zrobiła tak, że dzieciak by w tych spalinach zemdlał, wezwałabym pogotowie, może jeszcze jakąś straż albo cóś i sprawa zaraz by się wyjaśniła czy tak może być czy nie Polecam krzykliwe, ale bardzo skyteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 03.06.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 (...)rura spalinowa jaka by ona nie była nie może być skierowana w kierunku otworów okiennych i drzwiowych następnego budynku jeśli odległość pomiędzy budynkami jest zbyt mała (tu 1 m)(...)...a poza tym nie uwierzę, że można bezkarnie wypuszczać spaliny na chodnik w kierunku przechodniów ("Spaliny dymają nam w oczy jak schodzimy schodami i wlatują do mieszkania"). Jeśli tak by było, to różnego typu dymy i wyziewy snułyby się u naszych stóp jak mgły na polach. Ale prawdą też jest, że opis jest bardzo enigmatyczny i subiektywny (i dlatego stan "traktowany jest po macoszemu"). Stan12, dlaczego mimo próśb, nie wkleiłeś żadnego zdjęcia lub szkicu? Jeśli nie potrafisz - poproś kogoś znajomego. A jeśli nie chcesz, to poproś może sąsiadkę o przedstawienie tutaj jej punktu widzenia (a tak na marginesie: rozmawiałeś z nią w ogóle o tej sytuacji?) Prawda leży zwykle gdzieś po środku i dlatego niekiedy potrzebny jest sąd , który wydaje wyrok tym bardziej sprawiedliwy - im bardziej jest niezadowolona każda ze stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.06.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 jakoś pewnie tak to wygląda, tyko jest w tym ciągu różnica poziomów i są stopnie z kraty metalowej i stąd dmucha, co miała ciągnąć komin skoro tak jest taniej http://www.xpol.de/konkurs/Rheingau2.jpg na coś takiego chyba jest potrzenbne PnB to gmina bezmyślnie pewnie nie miała nic przeciwko tylko czemu ten temat jest w ogrodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.06.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Biorąc pod uwagę obowiązujące przepisy (Rozporządzenie WT): § 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych. 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Wychodzi jasno, że jeśli budynek sąsiadki jest wolnostojący (nie w zabudowie bliźniaczej lub szeregowej), i jeśli moc kotła nie jest większa od 21kW, to takie rozwiązanie nie jest sprzeczne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. Natomiast jeśli te budynki są w zabudowie bliźniaczej, to wymagany jest „normalny” komin, bo kociołek raczej ma więcej niż 5kW (wynika z sugestii, że będzie służył również do ogrzewania budynku). Ale, biorąc pod uwagę analogie dla wyrzutni powietrza, to nie jest to już tak oczywiste, zwłaszcza, że wyrzut jest na ścianę z oknami: § 152. 8. Usytuowanie wyrzutni powietrza na poziomie terenu jest dopuszczalne tylko za zgodą i na warunkach określonych przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego, 9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że: 1) powietrze wywiewane nie zawiera uciążliwych zapachów oraz zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia, 2) przeciwległa ściana sąsiedniego budynku z oknami znajduje się w odległości co najmniej 10 m lub bez okien w odległości co najmniej 8 m, 3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni - co najmniej 2 m, Biorąc to wszystko pod uwagę, moim zdaniem, ten "wylot" spalin nie jest wykonany w zgodzie z obowiązujacymi przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 04.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 sąsiadka postąpiła po chamsku więc i ty tak zrób , kup piankę montażową i psiknij to tej "złej" rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.06.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 ale rada... sąsiadka wezwie autoryzowany serwis kotła który usunie usterkę. Następnie sąsiadka założy sprawę w sądzie i wygra zwrot kosztów serwisu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 05.06.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 ale rada... sąsiadka wezwie autoryzowany serwis kotła który usunie usterkę. Następnie sąsiadka założy sprawę w sądzie i wygra zwrot kosztów serwisu kotła. jeśli zostanie jej to udowodnione , można napchać trawy , przecież ptaki lubią zakładać gniazda w różnych dziwnych miejscach . a najlepiej będzie poprostu pogadać , może sąsiadka przedłuży rurę tak żeby nie dmuchało prosto w drzwi . albo zgłosić do kominiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stan12 15.06.2009 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Zamieszczam zdjęcia aby zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.Zaznaczyć pragnę ,ze sąsiadka nie dokończyła tej inwestycji .Czeka widocznie sie obawia ,ze jest niezgodna z przepisami.Tak ze teraz musimy schodzić do mieszkania po takich schodach i z podstawionym kawałkiem muru.Taka żołta plama na 2 zdjęciu pośrodku schodów to ujście tej rury piecowej.http://images39.fotosik.pl/144/4c420ca124bc2f62med.jpg http://images49.fotosik.pl/148/1cbbc852e9fb29c5med.jpghttp://images48.fotosik.pl/148/8cbf4c0a8bfca0ffmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts