Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont 30 letniej chatki- RATUJCIE

Recommended Posts

:cry: Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc. Mam problem z wilgocią która ujawnia się w postaci pleśni wychodzącej przy podłodze i pod sufitem oraz we wnękach okiennych na ścianach zewnętrznych w prawie wszystkich pokojach. Problemy nie było (z tego co mi wiadomo) dopóki nie zamontowano okien plastikowych. Domek jest parterowy podpiwniczony mur dwuwarstwowy ze szczeliną powietrzną z zewnątrz pełna czerwona cegła od środka pustak żużlowy. Dach prawie płaski szlaka/wylewka/papa. piwnica nie jest ogrzewana więc około 5 lat temu ociepliłem podłogi 10 styropianem i wylewką. Przy budowie dachu ktoś zapomniał o zrobieniu wentylacji dla szlaki. W pomieszczeniach też nie ma kratek wentylacyjnych. Największa wilgoć wychodzi na ścianach na które zawsze zacina deszcz z drugiej strony jest o niebo lepiej

1.Czy powodem powstania grzyba jest brak wentylacji?

2.Czy wystarczy zamontować kratki dobrze wywietrzyć i chemia?

3. w jakim miejscu montować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego?

4. czy ocieplenie domu z zewnątrz coś da?

5. czy zrobienie kratek wentylacyjnych z zewnątrz tak aby w szczelinie powietrznej krążyło powietrze jest dobrym pomysłem i czy od tego nie powstaną mostki termiczne?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc. Mam problem z wilgocią która ujawnia się w postaci pleśni wychodzącej przy podłodze i pod sufitem oraz we wnękach okiennych na ścianach zewnętrznych w prawie wszystkich pokojach. Problemy nie było (z tego co mi wiadomo) dopóki nie zamontowano okien plastikowych. Domek jest parterowy podpiwniczony mur dwuwarstwowy ze szczeliną powietrzną z zewnątrz pełna czerwona cegła od środka pustak żużlowy. Dach prawie płaski szlaka/wylewka/papa. piwnica nie jest ogrzewana więc około 5 lat temu ociepliłem podłogi 10 styropianem i wylewką. Przy budowie dachu ktoś zapomniał o zrobieniu wentylacji dla szlaki. W pomieszczeniach też nie ma kratek wentylacyjnych. Największa wilgoć wychodzi na ścianach na które zawsze zacina deszcz z drugiej strony jest o niebo lepiej

1.Czy powodem powstania grzyba jest brak wentylacji?

2.Czy wystarczy zamontować kratki dobrze wywietrzyć i chemia?

3. w jakim miejscu montować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego?

4. czy ocieplenie domu z zewnątrz coś da?

5. czy zrobienie kratek wentylacyjnych z zewnątrz tak aby w szczelinie powietrznej krążyło powietrze jest dobrym pomysłem i czy od tego nie powstaną mostki termiczne?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

Ten sam problem mielismy.l. Rozwiazaniem okazalo sie ocieplenie domu bo sciana jest wtedy ciepla z dwoch stron, bo pewnie te wspanaile wykwity nie tworza sie na scianach wewnetrznych? Dodatkowo wpadlismy w nawyk czestego wykorzystywania mikro-uchylu w oknach plastikowych. Jest tez srodek, ktory nazywa sie Savo i jest absolutnie blyskawizny. cuchnie chlorem, ale wybiela sciane blyskawicznie na dosc dlugo. jednak oczywiscie ocieplenie i wentylacja to podstawa.Powdzenia zycze.

3x1 :-? Zrób SPRAWNĄ wentylację.
Rozumiem ale gdzie zamontować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego??

Masz dwa wyjścia

1. robisz sprawną grawitacyjną, tzn. stawiasz kominy wentylacyjne, montujesz nawiewniki

2. robisz wentylację mechaniczną

• 3 weeks później...
3x1 :-? Zrób SPRAWNĄ wentylację.
Rozumiem ale gdzie zamontować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego??

Masz dwa wyjścia

1. robisz sprawną grawitacyjną, tzn. stawiasz kominy wentylacyjne, montujesz nawiewniki

2. robisz wentylację mechaniczną

Gdzie musiałbym postawić komin i czy muszę go ciągnąć od samej piwnicy bo nie jestem pewien czy strop wytrzyma taki ciężar?