beroberto27 15.05.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc. Mam problem z wilgocią która ujawnia się w postaci pleśni wychodzącej przy podłodze i pod sufitem oraz we wnękach okiennych na ścianach zewnętrznych w prawie wszystkich pokojach. Problemy nie było (z tego co mi wiadomo) dopóki nie zamontowano okien plastikowych. Domek jest parterowy podpiwniczony mur dwuwarstwowy ze szczeliną powietrzną z zewnątrz pełna czerwona cegła od środka pustak żużlowy. Dach prawie płaski szlaka/wylewka/papa. piwnica nie jest ogrzewana więc około 5 lat temu ociepliłem podłogi 10 styropianem i wylewką. Przy budowie dachu ktoś zapomniał o zrobieniu wentylacji dla szlaki. W pomieszczeniach też nie ma kratek wentylacyjnych. Największa wilgoć wychodzi na ścianach na które zawsze zacina deszcz z drugiej strony jest o niebo lepiej 1.Czy powodem powstania grzyba jest brak wentylacji? 2.Czy wystarczy zamontować kratki dobrze wywietrzyć i chemia? 3. w jakim miejscu montować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego? 4. czy ocieplenie domu z zewnątrz coś da? 5. czy zrobienie kratek wentylacyjnych z zewnątrz tak aby w szczelinie powietrznej krążyło powietrze jest dobrym pomysłem i czy od tego nie powstaną mostki termiczne? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 17.05.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.05.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 3x1 Zrób SPRAWNĄ wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolabibop 23.05.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc. Mam problem z wilgocią która ujawnia się w postaci pleśni wychodzącej przy podłodze i pod sufitem oraz we wnękach okiennych na ścianach zewnętrznych w prawie wszystkich pokojach. Problemy nie było (z tego co mi wiadomo) dopóki nie zamontowano okien plastikowych. Domek jest parterowy podpiwniczony mur dwuwarstwowy ze szczeliną powietrzną z zewnątrz pełna czerwona cegła od środka pustak żużlowy. Dach prawie płaski szlaka/wylewka/papa. piwnica nie jest ogrzewana więc około 5 lat temu ociepliłem podłogi 10 styropianem i wylewką. Przy budowie dachu ktoś zapomniał o zrobieniu wentylacji dla szlaki. W pomieszczeniach też nie ma kratek wentylacyjnych. Największa wilgoć wychodzi na ścianach na które zawsze zacina deszcz z drugiej strony jest o niebo lepiej 1.Czy powodem powstania grzyba jest brak wentylacji? 2.Czy wystarczy zamontować kratki dobrze wywietrzyć i chemia? 3. w jakim miejscu montować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego? 4. czy ocieplenie domu z zewnątrz coś da? 5. czy zrobienie kratek wentylacyjnych z zewnątrz tak aby w szczelinie powietrznej krążyło powietrze jest dobrym pomysłem i czy od tego nie powstaną mostki termiczne? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje Ten sam problem mielismy.l. Rozwiazaniem okazalo sie ocieplenie domu bo sciana jest wtedy ciepla z dwoch stron, bo pewnie te wspanaile wykwity nie tworza sie na scianach wewnetrznych? Dodatkowo wpadlismy w nawyk czestego wykorzystywania mikro-uchylu w oknach plastikowych. Jest tez srodek, ktory nazywa sie Savo i jest absolutnie blyskawizny. cuchnie chlorem, ale wybiela sciane blyskawicznie na dosc dlugo. jednak oczywiscie ocieplenie i wentylacja to podstawa.Powdzenia zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beroberto27 24.05.2009 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 3x1 Zrób SPRAWNĄ wentylację. Rozumiem ale gdzie zamontować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.05.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 3x1 Zrób SPRAWNĄ wentylację. Rozumiem ale gdzie zamontować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego?? Masz dwa wyjścia 1. robisz sprawną grawitacyjną, tzn. stawiasz kominy wentylacyjne, montujesz nawiewniki 2. robisz wentylację mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolabibop 09.06.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 jak tam prace remontowe? Wykanczasz juz czy Ciebie ten remont wykancza? Na jaka wentylacje sie zdecydowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolabibop 09.06.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 jak tam prace remontowe? Wykanczasz juz czy Ciebie ten remont wykancza? Na jaka wentylacje sie zdecydowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beroberto27 11.06.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Prawdę mówiąc jeszcze nie zacząłem i nie wiem na co się decydować. Znajomy poradził mi żebym przebił się przez ścianę zewnętrzną i zamontował kominek wentylacyjny ma zewnątrz czy to jest dobry pomysł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beroberto27 11.06.2009 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 3x1 Zrób SPRAWNĄ wentylację. Rozumiem ale gdzie zamontować kratki jeśli nie ma komina wentylacyjnego?? Masz dwa wyjścia 1. robisz sprawną grawitacyjną, tzn. stawiasz kominy wentylacyjne, montujesz nawiewniki 2. robisz wentylację mechaniczną Gdzie musiałbym postawić komin i czy muszę go ciągnąć od samej piwnicy bo nie jestem pewien czy strop wytrzyma taki ciężar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts