Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka po wyrównianiu terenu

Recommended Posts

Od paru lat miałem zaniedbana działkę ze względu na to że wykańczałem dom... Zarośnięta, pełno chwastów, dzikie drzewa i jedno przy drugim.

Wczoraj nadeszła chwila, że zamówiłem ciągnik - koparkę, która mi równo wyrównała teren, polikwidowała liczne górki i nierówności w terenie i rozplantowała całą trawę i chwasty (rosły po pas).

Efektem tego jest mniej więcej równy teren, bez pagórków i z paroma drzewami. Teren około 700-800 m2. Gleba jest żyzna, gliniana, wilgotna.

Moje pytanie brzmi tak :

Jak teraz powinienem postąpić z odkrytym terenem? Jaką trawę zasiać ? Jakich narzędzi użyć ?

Dziękuje bardzo za pomoc :) A mam jeszcze jdno pytanie które mnie nurtuje i martwi... Czy na z oranej spychaczem ziemi, wymieszanej etc. może wyrosnąc trawa (z poprzedniej starej, która gdzies tam leży wprasowana w ziemie) i jak to jest z chwastami ?

Pytam ponieważ ze względu na pracę mogę pracować na działce tylko sobota, ewentualnie niedziela i boję się, że przez to że nie mam czasu tam pograbić i wyrównać ostatecznie terenu całą pracę koparki szlag trafi bo mi wyrosną chwasty i inne... ??

Bardzo dziękuje za odpowiedź i fatygę !

czy odrośnie przyorana trawa.? raczej mało to prawdopodobne, niestety inaczej ma się sprawa z perzem.. odnośnie chwastów to niestety goła ziemia bardzo szybko się zazieleni i to nie koniecznie tymi zaoranymi a raczej tym co z nasionek wyrosną - w glebie jest ich masa, niektóre potrafią leżeć w glebie i czekać wiele lat a dostęp świtała tylko pobudzi ich kiełkowanie, lecz jest ja stosunkowo łatwo zwalczyć gdy są młode- motyczka grabki i im podobne sprzęty. Chcesz mieć spokój - względnie szybko posiej trawę, przygotowują teren pod wysiew powyciągaj kłącza perzu, chwasty itak wykiełkują szybciej niż trawa, ale wiekszości z nich pozbędziesz się przy pierwszych dwóch koszeniach. Powodzenia!

Dzięki za odpowiedz.

Z tym szybkim przygotowaniem dla mnie jest najwiekszy problem... Niestety powiedziano mi ze zadna maszyna nie zrobi juz tego tak dokladnie jak lopata + grabie.

Zobaczymy co z tego będzie. Zaplanowałem ze wyrównam to wszystko najpierw, na koniec od nowa zagrabie, posieje trawke i może zwalcuje (?) jakimś małym ręcznym walcem z wypożyczalni. Niestety zanim to zrobie to pozostaje mi dużo dużo pracy, grabienia, wyrywania resztek korzeni krzewów.

Marzy mi sie ładny dywanik 8)

Zapomniałem, że mam zdjęcia 8)

http://images43.fotosik.pl/126/3560dc578627f1e1med.jpg

A to kawałek po wstępnym wyrównaniu :

http://images49.fotosik.pl/126/26028e89348393ecmed.jpg

Co o tym myslicie? :oops: :cry: Bedzie cos z tego ?

ja również miałam problem z trawnikiem. wiec od początku- w marcu było wyrównanie terenu, grabienie ,sprzatanie kamieni itp. potem przywiezione 4 wywrotki ziemi., która była znów grabiona, równana i sprzatana z patyczków, kamyków i przygotowywana pod siew trawy. po deszczu całośc wyrównałam i posypałam nawozem 100 dni. następmnie w polowie kwietnia posialam trawe 3 tygodnie codziennego podelewania i wzrosła, nastepnie spadl deszcz wiec calosc przegrabilam- i dobrze bo wzruszylam ziemie i nasionka ktore nie wykielkowaly i ponownie posialam trawe teraz juz wyszlo mniej workow i zanow podlewanie obecnie mam trawnik o ślicznym zielonym kolorze z mnóstwem chwastów :evil: ,wiec teraz zrobiłabym inaczej wiosna posprzatalabym ziemie podlala i czekala jak wyrosna chwasty na to oprysk na roslinny dwulistne i pod koniec lata dopiero przygotowac ziemie pod trawnik..

mnie w tym tygodniu czeka wiec oprysk trawnika na rosliny dwuliscienne i poczekam zobacze co sie stanie :( mam ogromna nadziej ze bedzie ok :wink:

pozdrawiam

No to zmartwilam sie, bo zrozumialam, ze ziemie pod trawnik rowniez nalezy wyplewic z perzu?

Powaznie?, slyszalam, ze trawa sama sobie ma poradzic z perzem...., wlozyc miedzy mity?

oj :(

ja mam mieszanke perzu ze szczawiem. ( jak szczaw to ziemia bogata w azot, znaczy niezła ??? , na oko widzę, ze to piach plus glina )

Nic nie pomoze, nawet nawiezienie fajnej ziemi? Bo i tak musze podniesc poziom powierzchni...