Amtla 15.05.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Proszę bardzo o podzielenie się doświadczeniami z użytkowania powietrznej pompy ciepła umieszczonej wewnątrz budynku.Otrzymałam propozycję umieszczenia tego urządzenia zamiast solarów. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 15.05.2009 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Nam zaproponowano zbiornik 300 litrowy - także dla 4 osób Czy mógłbyś podać Twoje koszty tej pompy i oczywiście model ? U nas nie będzie reku. Czy to ma znaczenie w tym układzie? CWU - cieplny wymiennik u....? Ciepła woda u...? Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 15.05.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedź Użytkowa - banalne, prawda To przyglądam się Dimplex'owi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.05.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 U mnie powietrze będzie brane z garażu, wydmuch poza dom. Przepraszam, ale nie do końca rozumiem sens takiego rozwiązania. Przecież ten garaż to musisz najpierw podgrzać jakimś źródłem ciepła... To tak, jakbyś właśnie tym źródłem ciepła ogrzewał CWU, tylko za pośrednictwem dodatkowego (nie taniego!) urządzenia. No chyba że to zamiast rekuperatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 15.05.2009 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 ProStaś, czyli planujesz korzystać z tej PC przez cały rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 15.05.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 No własnie piszą w reklamach, że zakres temp. w jakich pracuje pompa to 8-35 st. a w instrukcji DIMPLEX-a piszą żeby " temp. powietrza pobierana przez pompę mieściła się granicach 15 do 35 st." - coś nie rozumiem Ja będę grzał tylko w lecie żeby nie rozpalać kotła. Jak będzie pracował kocioł CO to będzie grzał również CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 16.05.2009 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 ravic, czy Ty także w Dimplexa zainwestowałeś ? Czy jeszcze przed zakupami ? Czy rzeczywiście warto zainwestować w taką pompę dla CWU tylko latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 16.05.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 to ciekawe jeszcze o takiej pompie nie słyszałam. byliśmy zdecydowani na PC. Wydaje sie jednak ,że powietrzna pompa ciepła jest tańsza od PC. Podłączamy ją w istniejący układ grzewczy (kaloryfery, podłogówka) czy może jakoś inaczej ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.05.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Do garażu robię wyrzutnię z reku, na wszelki wypadek z by passem, tak by przełączyć na wyrzut tylko poza dom, kiedy pojawiłyby się kłopoty z wilgocią.Ten bypass to konieczność. najlepiej sterowany czujnikiem wilgotności. Bez niego w garażu będą problemy z wilgocią. Wbrew pozorom po przejściu przez rekuperator powietrze ma jeszcze sporą wilgotność i po dalszym ochłodzeniu para wodna będzie kondesowała na najchłodniejszych elementach w garażu. Oczywiście pompa ciepła będzie działała jako osuszacz tego powietrza, ale trudno zgrać potrzeby wentylacji (działa cały czas) z działaniem pompy ciepła (działa kilka godzin dziennie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.05.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 to ciekawe jeszcze o takiej pompie nie słyszałam. byliśmy zdecydowani na PC. Wydaje sie jednak ,że powietrzna pompa ciepła jest tańsza od PC. Podłączamy ją w istniejący układ grzewczy (kaloryfery, podłogówka) czy może jakoś inaczej ?To pompa ciepła o znacznie mniejszej mocy i przeważnie zapewnia tylko podgrzewanie ciepłej wody. Do ogrzewania musi być inne źródło ciepła. Istnieją oczywiście pompy ciepła powietrze-woda do ogrzewania, ale pracują one na powietrzu zewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 16.05.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 ravic, czy Ty także w Dimplexa zainwestowałeś ? Czy jeszcze przed zakupami ? Czy rzeczywiście warto zainwestować w taką pompę dla CWU tylko latem? Tak. Kupiłem DIMPLEX-a z dodatkową wężownicą. Jeszcze nie jest zainstalowana. Ja kupiłe ją z myślą żeby ogrzewała CWU wtedy kiedy nie pracuje kocioł (a więc lato, kawałek wiosny i jesieni). Będę ogrzewał kotłem na paliwo stałe więc kiedy pracuje kocioł to PC nie będzie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 16.05.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Tak. Kupiłem DIMPLEX-a z dodatkową wężownicą. A mógłbyś mi zdradzić cenę? Muszę realnie do tej propozycji podejść U mnie też sezonowo do CWU. A jaki masz duży zasobnik ? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 17.05.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Tak. Kupiłem DIMPLEX-a z dodatkową wężownicą. A mógłbyś mi zdradzić cenę? Muszę realnie do tej propozycji podejść U mnie też sezonowo do CWU. A jaki masz duży zasobnik ? pozdro Kupowałem na allegro (sklep mieścił się w Łodzi) kosztowała 6,5 tys. + 200 zł transport, zasobnik ma 290 litrów Ja kupiłem model BWP 30 HLW ma dodatkową wężownicą do podłączenia np. kotła, są jeszcze BWP H - bez tej wężownicy. Jeśli byś chciała kupwoac na odległość to zwróć uwagę, że pompa powinna być transportowana w pozycji pionowej (nie można jej przechylać o więcej niż 45st.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 17.05.2009 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 ravic, dziękuję za odpowiedź Mnie tylko dobija ten zasobnik na 300 litrów DUŻOOOOOOOOOOOO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endo7 17.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam wszystkich! Czy ktos juz policzyl jakie sa koszty uzytkowania Dimplexa z wezownica lub bez? Ponoc mozna podlaczyc regulator czasowy... Jak macie to wszystko u siebie rozwiazane i jak w praktyce oplacalna i wygodna jest ta pompa? pozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.06.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 tak się zastanawiam taka PC powietrzna do CWU miałaby chyba sens w lecie - dodatkowo chłodziłaby dom a w zimie i tak ogrzewam dom ekogroszkiem... w zimie sensu w tym za bardzo nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 18.06.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Zastanawiam się też w jaki sposób sobie tanio ogrzać wodę i do dyspozycji są albo solary albo powietrzna PC. Solary odpadają, bo za często nie działają, są drogie, chyba się nigdy nie zwrócą. Z PC jest już lepiej ale znów, ta tańsza jak ta w linku działa może przez pół roku efektywnie, te co działają przez cały rok są pieruńsko drogie.Chyba jednak będzie zwykły bojler z grzałką. Póki u nas rząd nie będzie dopłacał do takich rozwiązań to będą to rozwiązania dla pasjonatów ekologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.06.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Chyba jednak będzie zwykły bojler z grzałką. Póki u nas rząd nie będzie dopłacał do takich rozwiązań to będą to rozwiązania dla pasjonatów ekologii. Byle duży, z wężownicą lub dwiema -- to sobie naładujesz w II taryfie taniej albo podłączysz kolektor czy kominek jak się zdecydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.02.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Garaż będzie ogrzewany ciepłem z ziemi. Nie powinno zbyt często spadać poniżej 5-8 st. C. Od spodu nie ma styro, poza tym wszędzie jest ocieplenie. Do tego wydmuch z reku (o ile nie będzie kłopotów z wilgocią). Jeśli zbyt często będzie się załączać grzałka zacznę pobierać powietrze z pralni (tam gdzie będzie stać PC), a tam jest ogrzewanie prądowe kablami zatopionymi w wylewce. W lato mogę zamienić króćce i pobierać ciepło z zewnątrz, chłodząc wnętrze garażu. Mam podobny układ: pod garażem w płycie brak styro, ocieplenie z zewnątrz 30cm. Decyduję się na PCi powietrze-woda do grzania CWU (być może będzie to też Dimplex). Będzie oczywiście też reku. Czy mogłbyś, jeśli to nie tajne, przedstawić schemat Twojego systemu połączonego z PCi? Choćby w paint'cie, czy w wordzie od ręki narysowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.02.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 ProStaś, dzięki. Z tego, co pamiętam, to jeszcze wykańczasz domek. Mam nadzieję, że opiszesz jak chodzi cały układ gdy już oddasz go do użytku Szczególnie ciekaw jestem wprowadzenia powietrza z reku do garażu i poziomu wilgotności w nim. Ja zdecydowałem się na PCi pow.-woda do grzania CWU po namowie mojego Super-Projektanta i po zwykłych obliczeniach matematycznych. Jako alternatywę rozpatrywałem solary (z dotacją). Mam nadzieję, że obliczenia potwierdzą się w praktyce, czego również Tobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts