kakusek 11.03.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 ProStaś czy oprocz tego zasobnika przy PC (300 l) masz jeszcze jakis bufor ciepła czy uwazasz ze jest to juz zbedne?Prosze o oponie bo sama zastanawaim sie nad pompa dimplexu a wczesniej myslalam o buforze i nie wiem jak to ugryz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.03.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Gdybym nie miał bufora to też bym się zdecydował na taką pompę! Dla kogoś kto ma tanie cwu możliwe z CO to taka pompa w lecie i okresach przejściowych zrobi robotę. Koszt nie zabija, jest dużo niższy od solarów! Dlaczego więc tak mało osób decyduje się na taką pompę ? Odpowiedź jest dla mnie prosta, ile zarobi hydraulik na podłączeniu solarów a ile na pompie ciepła która jest zwykłym "bojlerem" ? A może się mylę, może chodzi o tą, no, ekologię ? A może o jedno i drugie ? Jeszcze chciałem zapytać tych co już mają lub użytkują, jak jest ze zbiornikiem ? Dobrze są zabezpieczane? Pompa ma spora żywotność, zbiorniki już nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 12.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mój zbiornik jest z nierdzewki, ale Daikin już wprowadził emaliowane. Amtla, te 300l jest w sam raz. Weź pod uwagę, że optymalna temp. dla cwu z PC to 40-45 st. Wtedy więcej tej wody potrzeba. piszą w reklamach, że zakres temp. w jakich pracuje pompa to 8-35 st. a w instrukcji DIMPLEX-a piszą żeby " temp. powietrza pobierana przez pompę mieściła się granicach 15 do 35 st. Wynika to z tego, że te pompy są przede wszystkim przewidziane jako połączenie wentylacji mechanicznej wywiewnej z pompą ciepła (taka PC i rekuperator w jednym). Powinna ona pobierać powietrze z całego mieszkania (napływ powietrza nastepuje poprzez nawietrzniki okienne). Wtedy mamy zawsze powietrze 20-24 st. Jednocześnie załatwiamy problem wentylacji.(no może nie do końca, bo co, gdy PC nie pracuje?) Można też podłączyć tak jak opisane powyżej, ale musimy miec świadomość, że jeśli przepływ powietrza przez garaż będzie kilkakrotną wielokrotnością jego kubatury, to nie ocieplona posadzka (jak widzę przewidziana jako GWC) nie wystarczy do utrzymania sensownej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 12.03.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ProsStas to juz lada dzien bedziesz na swoim Ja biore pod uwage pompe http://www.dimplex.de/nc/pl/p-ciepla/pompy-ciepla-cieplej-wody/plaszcz-foliowy/bwp-30hlw.html Troszke zaskoczona jestem info ze pompy przewidziane sa do polaczenia ich z wentylacja mechaniczna bo u mnie takiej niet (zwykla grawitacja) Myslalam ze bedzie ona stala w kotlowni na paliwo stale a powietrze zasysala z garazu ktory jest obok (tak jak u ProsStas) a w okresie letnim rowniez z pokoi na poddaszu .Myslalam ze w ten sposob uzyskam ala klimatyzacje do pomieszczen ktore w lecie najbardziej sie nagrzewaja. Nie mam pojecia czy inwestycja mi sie zworci ile wezme hydraulik za zrobienie do niej instalacji (ponoc koszty sa porownywalne z kostzami solarow a tam przeciez tez trzeba przygotowac instalacje) Bardziej chodzilo mi o wygode aby w lecie nie trzeba bylo rozpalac pieca na wegiel i przynajmniej w okresach bez koniecznosci ogrzewania domu miec mniej roboty. Teraz to juz sama nie wiem w ktorym isc kierunku skoro to nie dziala tak jak sobie wyobrazalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 12.03.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 ProStas wlasnie tak to sobie wyobrazalam z tym ze myslalam ze PC dam w kotlowni ktora jest na dole kolo garazu.Wtedy musialabym przeprowadzic rury na poddasze ktorymi w lecie PC wyrzucalaby schlodzone powietrze do pokoi umieszczonych tam .Dopytam instalatora co wyjdzie taniej bo skoro mowisz ze dla pompy obiegowej ladowanie zasobnika z pieca nie jest sprawa problematyczna to moze faktycznie prosciej i taniej wyjdzie usmiescic zasobnik na poddaszu (obok lazienki mam duzy strych i garderobe) i stamtad rozprowadzic rurami podejscia do poszczegolnych pokoi. ps. Dawno temu pomogles mi (doradzales) ktory projekt domu wybrac (ktory bedzie tanszy w budowie ) jesli pamietasz to buduje dom (lekko powiekszony) z pracowni http://www.mgprojekt.com.pl Natalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathias1976 12.03.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja u siebie mam zamontowaną pompę ciepła Buderusa z zas.300l. A uklad ma taki:- pompa stoi w kotłowni przy garażul- zasysanie powietrza do pompy mam z zewnątrz (ściana kotłowni) ale zastosowałem trójnik i dwie przepustnice z siłownikami;- siłowniki podłączone będą do zwykłego czujnika umieszczonego w kanale czerpnym;- drugie odgałęzienie wyprowadzono przez ścianę do pom. garażu;- czujnik daje informacje na siłownik o temp;- jeżeli jest ponizej 8oC zasysa przez garaż;- jak powyżej 8oC to czerpie z zewnatrz;- wyrzut powietrza cały rok tak samo na zewnętrz;- dodatkowo za grzejnikiem obługujacym garaż zrobiłem otwór z kratką (czerpnia).- przy temp poniżej 8oC i tak pracuje piec ogrzewający pozostałe pomieszczenia tak więc grzejnik jest ciepły i częściowo podgrzewa powietrze zasysane przez pompę;- ktoś może powiedzieć ze w ten sposób "wkładamy" dodatkową energie na garaż ale z bilansu ciepła i masy wychłodzenie wody w obiegu przez ten grzejnik wg, mnie nie ma wiekszego znaczenia na funkcjonujacy piec- dodatkowo pompa pracować będzie kilka godzin dziennie a przy ilości powietrza ok 300m3/h (4krotna wymiana powietrz w garazu) nie powinno wychłodzić garażu poniżej 8oC;PS.Układ u mnie jeszcze nie pracuje ale sprawdzony u 2 znajomych.Dodatkowo pytanie do kolegi ktory chce wrzucać powietrze z rek do garażu.Jaki ma to sens jezeli za reku na wyrzutni temp. jest bliska 0oC (przy niskich temp.zew i wysokiej sprawności reku oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 12.03.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zastanawiam się czy taka PC sprawdzi się jako jedyne źródło ciepła w dobrze ocieplonym domu z ogrzewaniem podłogowym (dom prawie pasywny-30cm styro pod płytą, 30 na ścianie i 40 na stropodachu). Można zasilać ją powietrzem wywiewanym z reku, a gdy temp.zew. wzrośnie pow.15st.C zasysać powietrze z zewnątrz. PC pracując w 2-giej taryfie naładuje podłogówkę (akumulacja w wylewce i w płycie fund.) i zasobnik CWU. Jedynym problemem jest to, że PC pobiera 450m3/h, a w nocy reku pracuje na najniższym biegu- ok. 1/3 kubatury/h (u mnie będzie wtedy ok.150m3/h). Może skrzynka rozprężna załatwi problem. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathias1976 12.03.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zastanawiam się czy taka PC sprawdzi się jako jedyne źródło ciepła w dobrze ocieplonym domu z ogrzewaniem podłogowym (dom prawie pasywny-30cm styro pod płytą, 30 na ścianie i 40 na stropodachu). Można zasilać ją powietrzem wywiewanym z reku, a gdy temp.zew. wzrośnie pow.15st.C zasysać powietrze z zewnątrz. PC pracując w 2-giej taryfie naładuje podłogówkę (akumulacja w wylewce i w płycie fund.) i zasobnik CWU. Jedynym problemem jest to, że PC pobiera 450m3/h, a w nocy reku pracuje na najniższym biegu- ok. 1/3 kubatury/h (u mnie będzie wtedy ok.150m3/h). Może skrzynka rozprężna załatwi problem. Co o tym sądzicie? powietrzem wywiewanym z reku??? jaka wg. Ciebie jest temp. na wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 12.03.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mathias1976 bardzo ciekawe rozwiazanie.Czym bedziesz ogrzewal dom-tez PC?Pewnie przed zakupem PC analizowales rozne firmy-mozesz podzielic sie swoimi spostrzezeniami lub po prostu powiedziec czemu akurat zdecydowales sie na PC Buderusa?Jak pisalam dostalam propozycje od instalatora na PC Dimplex i szczeze nawet nie mam porownania cenowego (ta koszt ok 7 tys) a co dopiero nt jakosci ,wydajnosci , parametrow itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 12.03.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ups cofam pierwsze pytanie bo doczytalam ze masz piec do ogrzewania domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 12.03.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zastanawiam się czy taka PC sprawdzi się jako jedyne źródło ciepła w dobrze ocieplonym domu z ogrzewaniem podłogowym (dom prawie pasywny-30cm styro pod płytą, 30 na ścianie i 40 na stropodachu). Można zasilać ją powietrzem wywiewanym z reku, a gdy temp.zew. wzrośnie pow.15st.C zasysać powietrze z zewnątrz. PC pracując w 2-giej taryfie naładuje podłogówkę (akumulacja w wylewce i w płycie fund.) i zasobnik CWU. Jedynym problemem jest to, że PC pobiera 450m3/h, a w nocy reku pracuje na najniższym biegu- ok. 1/3 kubatury/h (u mnie będzie wtedy ok.150m3/h). Może skrzynka rozprężna załatwi problem. Co o tym sądzicie? powietrzem wywiewanym z reku??? jaka wg. Ciebie jest temp. na wyrzutni? Na pewno wyższa niz 8 st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mathias1976 12.03.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Zastanawiam się czy taka PC sprawdzi się jako jedyne źródło ciepła w dobrze ocieplonym domu z ogrzewaniem podłogowym (dom prawie pasywny-30cm styro pod płytą, 30 na ścianie i 40 na stropodachu). Można zasilać ją powietrzem wywiewanym z reku, a gdy temp.zew. wzrośnie pow.15st.C zasysać powietrze z zewnątrz. PC pracując w 2-giej taryfie naładuje podłogówkę (akumulacja w wylewce i w płycie fund.) i zasobnik CWU. Jedynym problemem jest to, że PC pobiera 450m3/h, a w nocy reku pracuje na najniższym biegu- ok. 1/3 kubatury/h (u mnie będzie wtedy ok.150m3/h). Może skrzynka rozprężna załatwi problem. Co o tym sądzicie? powietrzem wywiewanym z reku??? jaka wg. Ciebie jest temp. na wyrzutni? Na pewno wyższa niz 8 st.C. Kto Ci tak powiedział? Chyba ze nie mówimy o tym samym. Ja mam na myśli rekuperator w postaci centrali wentylacyjnej a za wymiennikiem (krzyż lub rotor) po stronie wyrzutni nigdy nie uzyskasz temp. 8oC (oczywiście przy temp. zewn. ponizej np. -5oC). Poproś swojego dostawcę reku o wydruk z programu doborowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Poproś swojego dostawcę reku o wydruk z programu doborowego. Wiesz z doświadczenia że wyrzuca się powietrze w okolicy 0 C ? Ja myślę że można liczyć na +5-8 C ! Nawet przy bardzo wysokiej sprawności reku i GWC ! Ale tego powietrza i tak zawsze będzie za mało. Dla samej pompy cwu może nie wystarczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 13.03.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Mathias1976Wydaje mi się to troszkę przekombinowane:Przy tem. poniżej 8 st.- zasysasz, do pompy ciepła, ogrzewającej CWU, ogrzane w garażu przez piec gazowy powietrze, ?Nie lepiej tym piecykiem (kociołkiem) ogrzać wodę bezpośrednio?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.03.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Wiesz z doświadczenia że wyrzuca się powietrze w okolicy 0 C ? Ja myślę że można liczyć na +5-8 C ! Nawet przy bardzo wysokiej sprawności reku i GWC ! Ale tego powietrza i tak zawsze będzie za mało. Dla samej pompy cwu może nie wystarczyć!Moim zdaniem takich temperatur można się spodziewać. Ilość powietrza z wentylacji mechanicznej jest zazwyczaj za mała, bo pompa ciepła działa tylko przez stosunkowo krótki czas (do 8h) ale za to z dużo większym strumieniem powietrza. Krótki bilans - 100m3/h powietrza o temperaturze 8st. C schłodzone do 0st. C dostarczy ~6,5kWh energii w ciągu doby. Podgrzanie 120 litrów wody od 10 do 45 st. C wymaga ok. 5kWh energii. Tylko, żeby to zadziałało bezpośrednio z wentylacją trzeba by dysponować pompą ciepła o mocy grzewczej 250-300W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Na pewno wyższa niz 8 st.C. Kto Ci tak powiedział? Chyba ze nie mówimy o tym samym. Ja mam na myśli rekuperator w postaci centrali wentylacyjnej a za wymiennikiem (krzyż lub rotor) po stronie wyrzutni nigdy nie uzyskasz temp. 8oC (oczywiście przy temp. zewn. ponizej np. -5oC). Poproś swojego dostawcę reku o wydruk z programu doborowego. Chodziło mi Henryku o temp. jaką mamy na wyrzutni z centrali wentylacyjnej ! Nie zgadzam się że wyrzucamy około 0 C jak twierdzi Mathias1976 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.03.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Chodziło mi Henryku o temp. jaką mamy na wyrzutni z centrali wentylacyjnej ! Nie zgadzam się że wyrzucamy około 0 C jak twierdzi Mathias1976 !Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Przy GWC i rekuperatorze nawet o sporym odzysku można spodziewać się "wyrzucania" powietrza o temperaturze 5-8st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 No Ja takie mam, pisałem z doświadczenia Zwróciłem też uwagę na potrzebną ilość tego powietrza. Gdyby nie wilgotność zagrażająca np. garażowy wszystko było by prostsze. Można by było je w nim "akumulować" na czas kiedy będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 13.03.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 No dobra, pomińmy pobieranie powietrza z reku. Można je pobierać z pomieszczenia , w którym stoi PC (nawet w nieogrzewanym pom.gosp.powinno być pow.10 st.C, a mam zamiar je troszkę dogezewać). Pytanie podstawowe brzmi: czy ta PC pociągnie orzewanie i cwu takiego domu jak pisałem wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.03.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 No dobra, pomińmy pobieranie powietrza z reku. Można je pobierać z pomieszczenia , w którym stoi PC (nawet w nieogrzewanym pom.gosp.powinno być pow.10 st.C, a mam zamiar je troszkę dogezewać). Pytanie podstawowe brzmi: czy ta PC pociągnie orzewanie i cwu takiego domu jak pisałem wyżej?Zajrzyj na priv . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts