Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POWIETRZNA POMPA CIEPŁA

Recommended Posts

HenoK napisz co sądzisz o tym o co pyta rafek11

Gdyby tak mając ścianę z Praefy,płytę Legalett, 20 najlepszego styro na ścianie i ze 40cm wełny w stropie dość dobre okna i drzwi i do tego taką pompę ,dałoby radę tym ogrzać dom 120-130m w parterze wkładając ją do pom gosp?

Na ile wychłodzi to pomieszcznie?Dogrzewać je po to by pompa miała cieplej?Zrobić taki układ z przepustnicami jak kilka postów wyżej?Codziennie czytam na ile starcza czasu i im więcej czytam, tym jak to zwykle mniej wiem,tym bardziej, że w porównaniu z wieloma użytkownikami tutaj ,pojęcie raczej mam jak widzę baaardzo mgliste..

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

HenoK napisz co sądzisz o tym o co pyta rafek11

Gdyby tak mając ścianę z Praefy,płytę Legalett, 20 najlepszego styro na ścianie i ze 40cm wełny w stropie dość dobre okna i drzwi i do tego taką pompę ,dałoby radę tym ogrzać dom 120-130m w parterze wkładając ją do pom gosp?

Na ile wychłodzi to pomieszcznie?Dogrzewać je po to by pompa miała cieplej?Zrobić taki układ z przepustnicami jak kilka postów wyżej?Codziennie czytam na ile starcza czasu i im więcej czytam, tym jak to zwykle mniej wiem,tym bardziej, że w porównaniu z wieloma użytkownikami tutaj ,pojęcie raczej mam jak widzę baaardzo mgliste..

Na ten temat pisałem już wcześniej.

Poczytaj tutaj : http://forum.muratordom.pl/post4055936.htm?highlight=#4055936

http://forum.muratordom.pl/post3894569.htm?highlight=#3894569

Do rafek11 wysłałem dodatkowe informacje na priv, ale nie chce ich odebrać :(.

Chce, chce. Trochę cierpliwości. Niestety nie mam zbyt dużo czasu, żeby ciągle siedzieć na FM.
No dobra.

Robiłem ostatnio adaptację domu (pozdrowienia dla inwestorów :) ). Dom przy pewnych założeniach będzie domem pasywnym.

W domu tym zaproponowałem instalację pompy ciepła powietrze-woda, np. Dimplex BWP 30HLW (może być inna, ważna jest dodatkowa wężownica) i niezbyt duża moc (ta ma moc grzewczą poniżej 2kW).

Ta wężownica ma służyć do wspomagania ogrzewania podłogowego.

Ogrzewanie podłogowe jest umieszczone w płycie fundamentowej i "normalnie" źródłem ciepła dla niego jest kocioł elektryczny np. firmy Kospel.

Zaproponowałem następujące rozwiązanie :

http://republika.pl/hanko2005/foto/wentylacja_PC_PW2_mini.jpg

Garaż ma bardzo dobrze zaizolowane ściany i strop, natomiast nie ma izolacji od strony gruntu.

Jak widać garaż jest tu potraktowany jako akumulator ciepła pochodzącego z wentylacji. Niestety będzie też akumulatorem wilgoci.

Założenie jest takie, że całe powietrze z rekuperatora będzie przechodziło przez garaż, natomiast pompa ciepła będzie działała tylko w II taryfie. Strumień powietrza wywiewanego to od 100-220m3, natomiast strumień powietrza przechodzącego przez pompę ciepła to 450m3/h. Pompa ciepła ma za zadanie odebrać ciepło zgromadzone w garażu i usunąć zgromadzoną tam wilgoć.

Dodatkowo cieplejsze powietrze może być pobierane z poddasza nieużytkowego.

Taki układ pozwala na intensywna wentylację garażu, odzysk dużej ilości ciepła z powietrza wentylacyjnego, można tez dodatkowo wentylować poddasze.

Ciekaw jestem Waszego zdania na temat tego rozwiązania.

Prawdę mówiąc, to pompa ciepła w domu pasywnym, może zwracać się bardzo długo. Jednak w takim układzie jak to zaproponowałem można zmniejszyć 3 krotnie zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania ciepłej wody, a także przynajmniej częściowo wspomagać ogrzewanie domu, czyli jest szansa na zmieszczenie się w standardzie domu pasywnego (120kWh/m2 energii pierwotnej na wszystko i 15kWh/m2 energii pierwotnej na ogrzewanie).

A czy reku i pompa ciepla na powietrze wentylacyjne to nie sa 2 grzyby w barszcz?

Przeciez bez reku pompa dostawalaby cieplejsze powietrze a i tak ma wyzsza sprawnosc?

Nie do końca. Głównym zadaniem rekuperatora jest podgrzewanie powietrza nawiewanego. Można to samo osiągnąć stosując nagrzewnicę powietrza, jednak wymaga to dostarczenia dodatkowej energii.

Pompa ciepła służy głównie do podgrzewania ciepłej wody, wykorzystując przy tym ciepło z powietrza wentylacyjnego.

Wadą bezpośredniego wykorzystania pompy ciepła do wentylacji było by jej okresowe działanie (pompa ciepła działa tylko w czasie podgrzewania ciepłej wody).

Przez wykorzystanie chłodniejszego powietrza traci się nieco na sprawności PC, ale wykorzystując jej pracę tylko w II taryfie zyski są znacznie większe.

...

Przez wykorzystanie chłodniejszego powietrza traci się nieco na sprawności PC....

Troche? To ile stopni ma powietrze za dobrym rekupatorem przy temperaturze zewnetrznej -10 stopni? W dodatku w nocy to wentylacja raczej jest skrecona na minimum.

Wiem, ze nie zawsze jest tak zimno. Wiec moze juz lepiej korzystac z powietrza zewnetrznego.

Przynajmniej jest go pod dostatkiem.

Pozdrawiam.

Dlaczego wywalasz zimne powietrze z PC do garażu ?

Nie lepiej poza budynek ?

To jest nie tylko zimne, ale też suche powietrze. W ten sposób pozbywam się z garażu wilgoci.. Zauważ, że gdybym chciał wyrzucić zimne powietrze na zewnątrz, do do garażu musiałaby taka sama ilość powietrza napłynać. Skąd? Jeżeli z zewnątrz, to prawdopodobnie byłoby jeszcze chłodniejsze.

Garaż ma swoją wentylację grawitacyjną jak rozumiem ? Jak inaczej usunąć nadmiar powietrza powstały w czasie, gdy PC nie będzie działać ?
Nie jest to wentylacja grawitacyjna. Do garażu wpływa całe powietrze z rekuperatora i wypływa poprzez wyrzutnię dachową. Cieplejsze powietrze z rekuperatora jest podawane na dół garażu, żeby mogło oddać ciepło zanim opuści garaż poprzez wyrzutnie dachową. Z kolei podczas pracy PC chłodne powietrze nawiewane jest w górnej części garażu z pod sufitu jet także pobierane. To także polepsza wymianę ciepła. Jest też możliwość przełączenia czerpni do PC na poddasze.

Generalnie pomysł jest tożsamy z moim, tyle tylko, że o niebo lepiej dopracowany i bardziej skomplikowany.
Inspirację czerpałem z wcześniejszych dyskusji, do których podałem linki, m.in. z Tobą :).

Starałem się wyeliminować potencjalne wady tego rozwiązania.

To glikolowe GWC będzie wspomagane drugim, swego rodzaju quasi GWC, czyli ciepłem z ziemi pod budynkiem (garażem).

W garaży można zastosować jeszcze jeden sposób ogrzewania, o którym gdzieś kiedyś czytałem. Studzienki o głębokości kilku metrów (np. rury kanalizacyjne fi 200-300mm) z pokrywą. Otwarcie pokrywy powoduje, że chłodne powietrze z garażu (np. ochłodzone przez PC) jako cięższe wpływa na dno studzienki wypierając z niej powietrze cieplejsze (na głębokości 3-4m temperatura gruntu wynosi 8-10st. C przez cały rok). Przy okazji latem mamy świetne miejsce do schłodzenia piwa ;).

Troche? To ile stopni ma powietrze za dobrym rekupatorem przy temperaturze zewnetrznej -10 stopni? W dodatku w nocy to wentylacja raczej jest skrecona na minimum.

Wiem, ze nie zawsze jest tak zimno. Wiec moze juz lepiej korzystac z powietrza zewnetrznego.

Przynajmniej jest go pod dostatkiem.

Tak jak napisał ProStaś, takie rozwiązanie sprawdzi się jedynie w przypadku zastosowania GWC (rurowego, żwirowego lub jak w tym przypadku glikolowego).

Jeżeli temperatura powietrza zewnętrznego będzie wyższa, to PC przełącza się na czerpnie z poddasza użytkowego (tam będzie jeszcze o kilka stopni cieplej).

Zakładam, że w okresach przejściowych (październik, listopad, marzec, kwiecień), gdy zapotrzebowanie budynku na ogrzewanie będzie niewielki, będzie ono w całości pokryte przez PC. W takiej sytuacji kocioł elektryczny pracowałby tylko w grudniu, styczniu i w lutym.

No tak, zapomniałem o gwc. Ale i tak powietrze za reku bedzie tylko nieznacznie cieplejsze od tego pobieranego bezpośrednio z gwc, za to bedzie go mało (tylko 100m3/h).

Wcześniej o tym pisałem :

Ilość powietrza z wentylacji mechanicznej jest zazwyczaj za mała, bo pompa ciepła działa tylko przez stosunkowo krótki czas (do 8h) ale za to z dużo większym strumieniem powietrza.

Krótki bilans - 100m3/h powietrza o temperaturze 8st. C schłodzone do 0st. C dostarczy ~6,5kWh energii w ciągu doby.

Podgrzanie 120 litrów wody od 10 do 45 st. C wymaga ok. 5kWh energii.

Tylko, żeby to zadziałało bezpośrednio z wentylacją trzeba by dysponować pompą ciepła o mocy grzewczej 250-300W.

Takich PC praktycznie nie ma. Rozwiązaniem tego problemu jest wykorzystanie garażu jako swoistego akumulatora ciepła pochodzącego z wentylacji.

Efekty eksperymentu z garażem są trudne do przewidzenia. Kubatura garażu - nie wiem - powiedzmy 50 m3. Pompa potrzebuje 400 m3/h. Niezły przeciąg :wink: No i rano samochód - niby z garażu a zamarznięty :-?
Nie zakładam spadku temperatury w garażu poniżej zera. Zresztą pompa ciepła z tego co wiem, ma zabezpieczenie przed zbyt niską temperaturą parownika. Podczas pracy pompy ciepła powietrze z rekuperatora miesza się z powietrzem pobieranym z garażu.

Na 100% PC powietrze-woda sprawdzi się poza sezonem grzewczym do podgrzewania ciepłej wody. Mój pomysł, to rozszerzenie możliwości jej wykorzystania także na okres, gdy temperatura powietrza zewnętrznego spadnie poniżej zera (być może do -5st. C). Podczas największych mrozów wykorzystywana będzie grzałka w PC.

czyli zasysanie powietrza bezpośrednio z pomieszczeń mieszkalnych odpada? Bo jak rozumiem, druga pompa pracująca dla CO będzie zapitalać na tą pierwszą. Dobrze myślę?
Dokładnie tak. W tym przypadku nawet nie pompa ciepła, tylko kocioł elektryczny. To "nadmiarowe" ciepło, które w tym wypadku wykorzystuje PC pochodzi w większości z GWC (to on powoduje, że temperatura powietrza wychodzącego z rekuperatora jest rzędu 5-8 st. C nawet przy ujemnych temperaturach na zewnątrz). Bez PC, wyrzucamy na ciepłe powietrze na zewnątrz. Pompa ciepła pozwala na częściowe jego odzyskanie.

ja14 zwrócił uwagę na pewien problem.

Czy można oszacować w sposób przybliżony następujące zagadnienie?

Jeśli pompa powietrze-woda potrzebuje przepływu ok. 400m3/h, a pobierać ma powietrze np. tylko z garażu (kubatura np. 50m3) o temp. załóżmy 8st. C, to do ilu stopni schłodzi powietrze garażowe by zagrzać 200l wody do określonej temperatury?

Albo inaczej: czy kubatura garażu (z temp. 8st. C) będzie wystarczająca do podgrzania 200l wody w zasobniku dla przepływu przez pompę 400m3/h?

Ja miałem fizykę już dość dawno :-)

no jeśli ta pompa ma pracować przez 8 godzin na dobę, to zapewne ten garaż wychłodzi na maxa, aż w końcu sama przestanie działać.

Gdzieś na forum widziałem wpis użytkownika takiej pompy, i ona zasysa mu powietrze normalnie z domu. Zresztą wyrzuca też w środku. Jak to czytałem to w sumie wydawało mi się to normalne. Ale jak ostatnio się dowiedziałem że ona pracuje kilka ładnych godzin, to już mi się to nie wydaje takie normalne.

czyli ta pompa dalej wychodzi że jest przydatna wąskiemu gronu użytkowników. Czyli mając dom ogrzewany powietrzną pompą ciepła, przy największych mrozach, dalej nie mamy sensownego rozwiązania dla produkcji CWU.

Zostaje chyba tylko elektryka w najczystszej formie.

Nie zapominaj, że mowa jest o PC powietrznych przeznaczonych do CWU. Przypadki tutaj rozważane nie dotyczą "pełnowymiarowych" PC powietrznych do CO i CWU. Tam przepływ jest znacznie większy więc montuje się je na zewnątrz.