Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POWIETRZNA POMPA CIEPŁA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale jaka by to miała być pompa? Te małe są do CWU, a do CO?
Np. http://www.allegro.pl/item951487145_pompa_ciepla_blomberg_powietrze_woda_300l.html

http://www.allegro.pl/item948762507_pompa_ciepla_dimplex_30hlw_ciepla_woda_promocja.html

Dodatkowy wentylator byłby potrzebny przy dużych oporach kanału.

W odróżnieniu od rurowego GWC ten kanał wyrzutowy nie musi być głęboko pod ziemią - wystarczy np. 0,5m.

Kto pierwszy się odważy wykonać taka instalację?

no ja się buduję dopiero na wiosnę, ale przyszłego roku. Jeśli wszystko tutaj (dalsza dyskusja) potoczy się w taki sposób, że może się to udać, to dlaczego miałbym nie spróbować.

A może ktoś wcześniej się odważy?

HenoK pompy które pokazałeś nadał są do CWU. Myślisz o jakiejś przeróbce?

no ja się buduję dopiero na wiosnę, ale przyszłego roku. Jeśli wszystko tutaj (dalsza dyskusja) potoczy się w taki sposób, że może się to udać, to dlaczego miałbym nie spróbować.

A może ktoś wcześniej się odważy?

HenoK pompy które pokazałeś nadał są do CWU. Myślisz o jakiejś przeróbce?

Obie pompy mają wężownice w dolnej części. Tę wężownicę można wykorzystać do ogrzewania domu. Wystarczy pompa obiegowa, zabezpieczenia (naczynie wzbiorcze + zawór bezpieczeństwa) i podłączenie do ogrzewania podłogowego, grzejników lub nagrzewnicy powietrza (np. tak jak ma falkon http://forum.muratordom.pl/post4049212.htm#4049212 ).

Wężownica w dolnej części zbiornika będzie nadawała się do niskotemperaturowego ogrzewania. Jednocześnie w górnej części zasobnika zawsze będzie zapas ciepłej wody.

Jak Wam kanaliza zamarznie to bedziecie mieli niezle g....o. ;-)

Prawidłowo wykonana kanalizacja (położona na odpowiedniej głębokości) nie zamarznie. Zresztą przy okazji jest to odzysk ciepła z ciepłej wody.

Pewien problem może być tam, gdzie do kanalizacji jest podłączonych mało odbiorców. Powietrze, które chcemy pobierać z kanałów musi skądś tam napływać. Przy podłączonych odbiorcach dopłynie np. poprzez przewody wentylacyjne kanalizacji.

Przy małej ilości odbiorców zostaje wylot w oczyszczalni i drobne nieszczelności w studzienkach rewizyjnych :(.

No i użytkowana kanalizacja jest zdecydowanie cieplejsza.

Hmmm, a tak zapytam - czy zamiast kanalizy/garażu i innych dość oryginalnych "zbiorników ciepła" nie można by dać 50m zwykłego GWC rurowego fi 200mm? (jak ktoś ma warunki gruntowe!) Do pracy powiedzmy 12 godzin na dobę - w drugiej taryfie? (drugie 12 godzin - regeneracja!). Przy przepływie ok 400m3/h powinno chyba dać radę? Koszt wykonania - ze 2.000zł? Może warto? Co myślicie? pozdr, luke

GWC rurowe nie wszędzie się nadaje. U mnie na działkę nie ma szans (za mokro). Temat był wałkowany. Aby GWC dało rady dostarczyć pompie powietrznej sporo energii, musiało by być olbrzymie wręcz. Na pewno to co piszesz ( 50m ) stanowczo nie wystarczy.

Ja chcę podrążyć temat z kanalizacją. Mianowicie:

czy jak moja kupka :) , będzie sobie płynąć w rurce do studzienki "pod wiatr", to przypadkiem nie zdarzy się że się zatrzyma? Czy pęd powietrza nie spowoduje utrudnienia "w ruchu" ?

Czy nie byłoby jednak zasadnym dołożenie drugiej rury równolegle, która służyła by tylko do pompy?

Jak tak czytam forum muratora to nasuwa mi się pytanie co zrobilbyście z ilością ok 40.000metrów sześciennych powietrza na godzinę o temp od plus 30 do plus 20 (niezależnie od pory roku)wyrzucanego z budynku inwentarskiego (zwierzęta) na zewnątrz przez wentylatory.

Niestety nie ma tam domu,a jedynie budynki inwentarskie :cry:

To jest minimalna ilość powietrza z wentylacji minimalnej zimą.W ogóle jest go więcej ,ale pozostałą część kłopot zagospodarować bo hala piętrowa i wentylatory w kalenicy

Latem jest duuużo więcej ,ale latem na polu też takie temp

Temat był wałkowany. Aby GWC dało rady dostarczyć pompie powietrznej sporo energii, musiało by być olbrzymie wręcz. Na pewno to co piszesz ( 50m ) stanowczo nie wystarczy.

No to właśnie nie jest dla mnie wcale takie oczywiste. Nie mówimy tu o typowych, zewnętrznych jednostkach, wymagających 2000-3000m3/h tylko o PC które pobiorą 350-400m3/h dla domów prawie pasywnych.

A to są typowe kubatury (domy), dla których liczone są GWC, jakie by one nie były (Adamowe wodne1 czy wodne2, rurowe, płytowe). Dlaczego ma się nie udać?! Stałe 100m3/h z wyrzutni reku + 250-300m3/h z GWC - dowolnego, byle taniego! Dlaczego dla pracy ok 10godzin na dobę i przepływu ok. 300m3/h GWC musiałby by być "olbrzymie"?

HenoK, jak myślisz?

chyba żaden grunt nie zdąży się zregenerować jeśli przez 8h na dobę będziesz przepuszczał przez niego takie ilości zimnego powietrza. Chyba że rura była by bardzo długa, ale to znowu stwarza problem z oporami przepływu powietrza.

Ale przecież ludzie mają takie rozwiązania i spokojnie daje to radę przez cały sezon! Zerknijcie:

http://forum.muratordom.pl/temperatura-za-gwc,t178998.htm

post użytkownika "dlugi rufus"! To może jednak się da :o

No to właśnie nie jest dla mnie wcale takie oczywiste. Nie mówimy tu o typowych, zewnętrznych jednostkach, wymagających 2000-3000m3/h tylko o PC które pobiorą 350-400m3/h dla domów prawie pasywnych.

A to są typowe kubatury (domy), dla których liczone są GWC, jakie by one nie były (Adamowe wodne1 czy wodne2, rurowe, płytowe). Dlaczego ma się nie udać?! Stałe 100m3/h z wyrzutni reku + 250-300m3/h z GWC - dowolnego, byle taniego! Dlaczego dla pracy ok 10godzin na dobę i przepływu ok. 300m3/h GWC musiałby by być "olbrzymie"?

HenoK, jak myślisz?

Taki wymiennik GWC (chyba najtańszy będzie rurowy wykonany własnoręcznie) musiałby być zaprojektowany praktycznie do pracy ciągłej aby pracując prze 10 godzin na dobę mógł dostarczać stale wystarczającą ilość energii do podgrzania strugi powietrza o wydatku 300m3/h.

Aby osiągnąć wystarczającą sprawność wymiany czyli około 3m/s, dla 300m3/h musiałaby to być rura fi 200mm.

Przetłaczając taka rurą (314cm2) strugę powietrza o w/w objętości uzyskamy prędkość przepływu strugi 2,65m/s.

Aby podgrzać taką ilości powietrza z -15oC do +6oC (delta "t" 21K) jest potrzebna moc wymiennika prawie 2150W

Jeśli założymy że grunt jest w stanie przekazać 20W na każdy mb rury to potrzebujesz jej zakopać 107m

Hmm, może to nie jest jakaś "ogromna" ilość, niemniej jednak uważam że 107mb rury fi 200mm to całkiem spory kawałek rury.

Oczywiście jeśli warunki gruntowe pozwalałyby na pobranie większej ilości energii z każdego metra, to tej rury będzie znacznie mniej. :wink:

chyba żaden grunt nie zdąży się zregenerować jeśli przez 8h na dobę będziesz przepuszczał przez niego takie ilości zimnego powietrza. Chyba że rura była by bardzo długa, ale to znowu stwarza problem z oporami przepływu powietrza.

Ale przecież ludzie mają takie rozwiązania i spokojnie daje to radę przez cały sezon! Zerknijcie:

post użytkownika "dlugi rufus"! To może jednak się da :o

Nieco upraszczajac sprawe odpowiem, ze nie ma chyba zadnego powodu dla ktorego powietrzna pompa ciepla potrzebowalaby mniejszej ilosci wymiennika niz glikolowa pompa ciepla. Jak wiadomo, dlugosci kolektorow przy pompach glikolowych sa silnie skorelowane z przewodnoscia gruntu ale jeszcze nigdy nie slyszalem aby 50 mb bylo dlugoscia wystarczajaca.

Pozdrawiam.

Jani_63, bardzo dziękuję za konkrety!

Pomysł wydaje mi się coraz bardziej realny.

Przyjąłeś (i słusznie) kiepskie "warunki brzegowe". I tak:

1. 20W z mb wymiennika - sporo ludzi ma np. glinę i można by chyba przyjąć wówczas 30W/mb,

2. delta t 21K (-15 temp zew), co w takim Szczecinie czy Wrocławiu (gdzie mieszkam) nie zdarza się zbyt często przynajmniej ciężko przyjąc tę wartość do obliczeń "pracy ciągłej",

3. można zastosować układ Tichelmanna, i przy np. 70mb robi nam się "znośne" 2 x 35 mb za znośną cenę.

4. układ będzie chodził max 12h/dobę, jest więc czas na regenerację.

Jeśli tak, to za ok 2.000zł (rurowiec) + ok 7.000zł (PC) - liczmy 10k zł ,można by mieć CWU + w jakimś zakresie CO na zimę oraz wysoki COP latem gratis... Oczywiście nie zawsze i nie każdy, jak mawia Adam_mk... :p

Co do sprawności GWC rurowego warto zerknąć na "realne", bardzo obiecujące doświadczenia forumowiczów, link podawałem wyżej!

Nieco upraszczajac sprawe odpowiem, ze nie ma chyba zadnego powodu dla ktorego powietrzna pompa ciepla potrzebowalaby mniejszej ilosci wymiennika niz glikolowa pompa ciepla.

Jak wiadomo, dlugosci kolektorow przy pompach glikolowych sa silnie skorelowane z przewodnoscia gruntu ale jeszcze nigdy nie slyszalem aby 50 mb bylo dlugoscia wystarczajaca.

Jasne! Tylko że:

1. ja słyszałem: http://www.thermogolv.com/oferta,zirius_gvp.html

2. ile glikolowych PC ma moc np. 1.8kW jak przy powietrznych? :D

Mam nadzieję, że nie podpadnę za bardzo ale:

1. powietrznej pompie ciepła jest raczej wszystko jedno w jaki sposób dostarcza się jej "papu", czyli relatywnie ciepłe powietrze;

2. powietrzna pompa ciepła, przynajmniej taka o której mowa jest kilkukrotnie słabsza od "glikolówki" a zatem i DZ może być bardziej "skąpe"!

To jak, może jednak te 70mb rury da radę?! Bo to by mi rozwiązało wiele problemów... :D

Tym bardziej, że sporo osób ma przecież działające GWC rurowe, podawałem też wyżej namiar (link) w tej sprawie!

lukaszja zauważ że przykłady które podajesz, dotyczą GWC które obsługuje wentylacje a nie pompe ciepła. Różnica spora bo ilości powietrza zasysane przez pompę są większe. A wczytaj się dokładnie w te dane które są wypisane tu:

i zobaczysz że gdy tylko zwiększa się ilość przepływającego powietrza (np. III bieg w wentylacji), to spada jego temperatura. A pompa? Zasysa jeszcze więcej.

No i zostaje jeszcze jedna wada tych GWC rurowych a mianowicie możliwość zalania go a wtedy dochodzi nam sporo roboty... :(