Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POWIETRZNA POMPA CIEPŁA

Recommended Posts

2. ile glikolowych PC ma moc np. 1.8kW jak przy powietrznych? :D

To jak, może jednak te 70mb rury da radę?! Bo to by mi rozwiązało wiele problemów... :D

Tym bardziej, że sporo osób ma przecież działające GWC rurowe, podawałem też wyżej namiar (link) w tej sprawie!

Mówimy oczywiście o mocy grzewczej a nie chłodniczej. :)

Te 100m rurowca będzie w stanie dostarczyć odpowiednią ilość energii dla podgrzania 300m3/h powietrza z -15oC do +6oC.

Te 300m3 z GWC + 150m3 z wentylacji dla delta "t" 5K (o taką temperaturę pompa ciepła może obniżyć te 450m3 powietrza) da w sumie max. 760W mocy.

Jeśli założymy że PCi pracuje z COP 3, to moc sprężarki powinna wynosić około 650W, więc ilość energii dostarczanej przez taki układ wychodzi prawie że na styk.

Zauważ że GWC z linku na który się powołujesz, ma znacznie mniejsze przepływy, a zwiększenie ilości strugi przetłaczanego powietrza powoduje od razu duży spadek sprawności.

Układ Tichelmanna stosuje się przede wszystkim dla obniżenia oporów przepływu i zmniejszenia długości wykopów pod wymiennik.

Raczej wątpię żeby mniejsza długość całkowita wymiennika ułożonego w układzie Tichelmanna dała większą moc niż taki sam wymiennik prosty.

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli ktoś ma zacięcie do kombinacji zwiększających sprawność PC, to może warto też pomyśleć o odzysku ciepła ze zużytej wody wydalanej do kanalizacji. Ja miałem takie zakusy, nawet zacząłem projektować zbiornik do tego celu (może gdzieś już na forum też było coś podobnego rozpracowane). Ja zamierzałem przepuszczać wodę (oczywiście odpływ z kibelków musiąłby być wydzielony :) )wydalaną przez ocieplony zbiornik. Woda doprowadzana do podgrzewacza przeływałaby przez wężownicę w tym zbiorniku.

Jeśli ktoś ma zacięcie do kombinacji zwiększających sprawność PC, to może warto też pomyśleć o odzysku ciepła ze zużytej wody wydalanej do kanalizacji.

Pomysł ten poruszymy był już między innymi przez HenoK'a

http://forum.muratordom.pl/post3787837.htm?highlight=#3787837

Podobne koncepcje, ale mój pomysł łączył tamte 2 sposoby. Tak jak Jani_63 chciałem bezpośrednio podgrzewać napływającą wodę, ale sposobem Henoka, czyli zbiornik ok. 300 l i w nim wężownica (myślałem o miedzianej, ale faktycznie mógłby być pex). W wężownicy bezpośrednio przepływałaby woda pobierana przez zasobnik CWU. Taki sposób myślę zapewniłby sprawność dużo wyższą, niż pomysł Jani_63

Ale przy pompie ciepła grzejącej również CWU nie wiem, czy opłaca się kombinować. Ja mam Althermę i przy obecnej zimie koszt CWU dla 5 osób szacuję na 30 zł miesięcznie. Wprawdzie mam uruchomiony na razie tylko prysznic. Gdy będzie wanna z bajerami, to pewnie będzie znaczący wzrost kosztów :)

Swojego pomysłu nie rozwinąłem do końca, ale po przeanalizowaniu jeszcze kilku szczegółów, muszę się niestety z Tobą zgodzić :) że jego sprawność byłaby taka sobie. :(

Poza tym układ miał pierwotnie działać tylko w przypadku równoczesnego poboru wody.

Pomysł HenoK'a z wysysaniem energii do końca z szarych ścieków przez pompę ciepła przy zastosowaniu zasobnika przepływowego w/g pomysłu gosciu01 lub podobnego, jest na pewno najbardziej efektywny jeśli chodzi o wykorzystanie ciepła odpadowego szarych ścieków. :wink:

ale jaka by to miała być pompa? Te małe są do CWU, a do CO?
Np. http://www.allegro.pl/item951487145_pompa_ciepla_blomberg_powietrze_woda_300l.html

http://www.allegro.pl/item948762507_pompa_ciepla_dimplex_30hlw_ciepla_woda_promocja.html

Dodatkowy wentylator byłby potrzebny przy dużych oporach kanału.

W odróżnieniu od rurowego GWC ten kanał wyrzutowy nie musi być głęboko pod ziemią - wystarczy np. 0,5m.

sprawa nie daje mi spokoju i rozglądając się za odpowiednią pompą trafiłem na Vitocal 160-A, to chyba bardzo dobra pompa do naszego pomysłu a to ze względu na bardzo małą ilość zasysanego powietrza (250 m/h) i cena jeszcze przystępna jak na tą markę. Wpinamy CO w wężownice do solarów i otwieramy szampana :)

Tu moje szybkie obliczenia na temat opłacalności zakupu pompy powietrze-woda (wentylacyjnej):

* koszt zakupu, instalacji, przewodów itp. MINUS koszt zakupu podgrzewacza/zasobnika (który musi być w przypadku alternatywnego grzania CWU wyłącznie prądem): 6.500 zł

* zysk roczny z zastosowania pompy pow.-woda: 600 zł

I teraz: koszt odsetek od inwestycji (najtańszy kredyt hipoteczny wg porównywarki): 6.500*6,4%=416 zł/rok

Realny zysk roczny: 600-416=184 zł

Pragnę dodać, że amotyzacja pompy może być sporo większa niż realny zysk z jej zakupu. Gdyby nawet założyć 20-letni okres jej życia, to zysk nie pokryje amortyzacji.

W moim przypadku - zakup nie jest opłacalny wg mnie. Planuję grzać CO i CWU wyłącznie prądem.

Może ma ktoś jakieś przemyślenia co do mojej metodologii liczenia?

z całym szacunkiem do Twojej osoby, ja mam przemyślenia.

Już nie da się słuchać tych wywodów o wpłacaniu kasy na lokatę. Wszyscy przeciwnicy pomp, podnoszą ten argument w każdym temacie.

Uwierz mi że tych co chcą mieć pompę ciepła, nie przekonasz żadnym z tych argumentów. Jeśli Ci z pompą nie w smak, to grzej prądem. Ale naprawdę, podnoszenie argumentu z lokatą zaczyna być już nudne.

Zastanawiam się, dlaczego Ci co nie chcą tych pomp, tak bardzo starają się zniechęcić do nich resztę. Zazdrość, zawiść? Hmm

I do jakiej ilości zużycia wody te wyliczenia? Dla rodziny 2 ,3 czy 4-osobowej? A może samotnik?

Nie obraź się, nie taki zamiar był tego postu. Ale naprawdę argumenty z lokatą są śmieszne :)

I jeszcze jedna sprawa. Jak będę budował dom, to zakładam że będę miał kasę. SKoro tak, wolę wydać więcej, a potem mieć mniejsze rachunki. I nie ważne że wyjdzie 20 zł oszczędności miesięcznie.

20 urwę na tym, 20 na tamtym i starym powiedzeniem ziarnko do ziarnka i jak Ty będziesz płacił większe rachunki grzejąc prądem to ja będę szczęśliwszy bo będę płacił mniej. I kogo będzie za 10 lat obchodziło, że na etapie budowy zaoszczędziłeś 5 czy 10 koła?

Już nie da się słuchać tych wywodów o wpłacaniu kasy na lokatę.[...]

Ale naprawdę, podnoszenie argumentu z lokatą zaczyna być już nudne.[...]

Ale naprawdę argumenty z lokatą są śmieszne

Nie wiem czy mam jakiś problem z oczami, ale czy mógłbyś napisać gdzie ja pisałem o lokacie? Piszę o koszcie kredytu, który akurat będę zaciągał na budowę domu.

BTW, miałem zamiar pierwotnie zakładać pompę pow.-woda do grzania CWU, lecz po powyższych obliczeniach uważam, że nie ma to sensu w moim przypadku.

Nie jestem przeciwnikiem ani zwolennikiem pomp ciepła. Pokazałem tylko moje obliczenia, licząc na ew. poprawki, sugestie Szanownych Forumowiczów. I liczę nadal.

Pompa: 7.000

Instalacja, sonoducty, przepustnice, sterowanie (u mnie tak akurat jest): 1.500

-----------------------

Razem: 8.500

Podgrzewacz (zasobnik), który i tak muszę zakupić w przypadku grzania prądem: 2.000

Reasumując: 8.500-2.000=6.500 - tyle więcej wydać muszę instalując pompę pow.-woda do CWU zamiast grzania CWU wyłącznie prądem.

Oczywiście te 1.500 (koszt instalacji) oraz 2.000 (zasobnik) jest dyskusyjne, lecz zmniejszenie jednej i drugiej wartości pozostawia różnicę mniej więcej na tym samym poziomie (6.500 zł).

Z góry uprzedzam, że moim zamierzeniem nie jest wywołanie bójki, a tylko rzeczowa wymiana konkretów :-)

Czy pompa ciepła za 7tys.zł !! będzie sprawnie,ekonomicznie,bezobsługowo ogrzewała nam domek ? Jeśli tak to muszę przemyśleć instalację ;)

Co do zasobnika to przy 100% podłogówki wystarczy nam bojler za 600zł.

BTW, miałem zamiar pierwotnie zakładać pompę pow.-woda do grzania CWU...

Więcej zrozumienie w czytaniu. :wink:

Nie jestem przeciwnikiem ani zwolennikiem pomp ciepła. Pokazałem tylko moje obliczenia, licząc na ew. poprawki, sugestie Szanownych Forumowiczów. I liczę nadal.
W całym rachunku wypadałoby jeszcze uwzględnić inflację i prawdopodobny wzrost kosztów energii. Amortyzację należałoby skalkulować biorąc pod uwagę przewidywaną żywotność pompy ciepła, np. 20lat.

Nie wiem, czy lepiej by nie wypadła inwestycja w kolektory słoneczne, zwłaszcza z wykorzystaniem dotacji.

Szacunkowe (jeszcze nie mieszkam) zużycie energii do pogdrzania CWU dla 3 osób przez rok to około 3500 kWh

Przy taniej taryfie - u mnie 0,28 zł. - koszt = 980 zł.

Przy COP pompy = 2,5 (a chyba jednak zaniżam, ale tak przyjmijmy) = 400 zł

Różnica 580 zł.

4000/580 = ok. 7 lat

Według mnie warto, kredytu liczył nie będę, bo to nie ma sensu.

Mimo wszystko odsetki od kredytu należałoby wziąć pod uwagę.

Jeżeli na całość inwestycji będzie brany kredyt, to od tych 4000zł odsetki w skali roku wyniosą 260zł. Czyli łączny koszt energii i odsetek od większego kredytu wyniesie 660zł. Różnica zmniejsza się do 320zł, czyli inwestycja zwróci się nam po 12,5 latach.

To nadal nie jest źle (okres krótszy od żywotności PC). Uwzględniając inflację i przewidywany wzrost cen energii okres ten ulegnie skróceniu.

Wniosek jest jeden. Aby taka inwestycja się opłacała trzeba zminimalizować koszty.

Może jednak warto zrezygnować ze skomplikowanej instalacji i zainwestować w dużo tańszą PC, np.

http://www.abatronic.pl/sklep/product_info.php?products_id=219 - 3300zł .

Pompa: 7.000

Instalacja, sonoducty, przepustnice, sterowanie (u mnie tak akurat jest): 1.500

-----------------------

Razem: 8.500

Podgrzewacz (zasobnik), który i tak muszę zakupić w przypadku grzania prądem: 2.000

Reasumując: 8.500-2.000=6.500 - tyle więcej wydać muszę instalując pompę pow.-woda do CWU zamiast grzania CWU wyłącznie prądem.

Oczywiście te 1.500 (koszt instalacji) oraz 2.000 (zasobnik) jest dyskusyjne, lecz zmniejszenie jednej i drugiej wartości pozostawia różnicę mniej więcej na tym samym poziomie (6.500 zł).

Z góry uprzedzam, że moim zamierzeniem nie jest wywołanie bójki, a tylko rzeczowa wymiana konkretów :-)

Rzeczowo:

zużycie cwu: 100 l/d

koszt 1 kWh w pierwszym roku- 0,25 zl (i prąd i PCi podgrzewa w II taryfie)

różnica w kosztach: 6500

% ewentualnych zysków z odsetek: 4%

% wzrost ceny 1 kWh rocznie: 3%

zużycie pompki obiegowej: 40 W przezok. 5 h/d

roczne koszty eksploatacyjne PCi: 100 zł

po 10 latach jakiś remont PCi: 500 zł

COP PCi średni roczny: 3,0

i zakladam że PCi w 100% da nam wodę bez dzialania grzalki

dynamiczny zwrot (NPV) po 48 latach czyli weczśniej PCi padnie

a bez kosztów konserwacji i remontu co jest niemożliwe: 26 lat czyli też pewnie padnie

jeszcze jedno- ja swój ogrzewacz pojemnościowy (80 l) elektryczny z full programatorem kupilem za 500 zl.

pzdr