j-j 23.03.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 a jeśli ktoś zużywa nie więcej ciepłej wody na dzień? to co powyżej ale zużycie cwu- 150 l/d- zwrot zamiast po 48 latach po 24 latach. Ale to oznacza 150 l/d przez 320 dni w roku non stop przez 24 lata . proponuje być pewnym takiego zużycia bo to nie mało. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 23.03.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 przy 3 osobowej rodzinie, gdzie moja żona musi mieć pełną wannę wody (zresztą ja też lubię od czasu do czasu) to na bank pójdzie więcej. Tak więc każdy przypadek jest inny. U mnie pójdzie 200 litrów minimum na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.03.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 jeżeli jesteś pewny zużycia 200 l/d przez cały rok codziennie przez x lat to masz zwrot zakładając że z PCi też korzystasz tylko w taniej taryfie po x=16 latach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.03.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Rzeczowo: różnica w kosztach: 6500 jeszcze jedno- ja swój ogrzewacz pojemnościowy (80 l) elektryczny z full programatorem kupilem za 500 zl. pzdr Noż kuźwa co Wy z tą różnicą 6500 zł. !!!! Dałem linka gdzie Dimplexa można kupić za 5600 zł. (ja kupiłem taniej). 6000 zł. liczę z sonoductami i czerpniami. Różnica to 5500 zł. Zwiększ zużycie wody (np. wanna, chlapanie dzieci itp) i różnica maleje. I na litość boską, to do wszystkich, nie liczcie tych odsetek, lokat itp. W ten sposób - przy kredycie na dom - wszystko co przekracza cenę minimalną za dany towar lub usługę jest nieracjonalne. pzdr HenoK co myślisz o wyrzucaniu wychłodzonego powietrza z PC na nieużytkowe poddasze ? Poddasze jest wentylowane (podbitka, kalenica) generalnie przy wietrze czuć tam lekki przeciąg. Latem schładzałbym tam powietrze, zimą wywalał zimne do zimnego. Co o tym sądzisz ? 1. Wziąlem 6500 bo tyle podał budowlany 2. Podałem wyżej dla 200 l/d 3. Liczy się zwrot czegoś co powinno się zwrócić bo komfort ten sam (!) to po cholerę przepłacać a odsetki itp się liczy bo na tym polega rzeczywiste wyliczanie zwrotu w oparciu o wskaźnik np. dynamiczny NPV Dla różnicy 5500 zwrot przy powyższych danych i 200 l/d- 13 lat. a dla 150 l/d- 20 lat, jeśli wcześniej PCi nie padnie Czasami mam wrazenie że nie wiecie ile to 200 l/d cwu codziennie przez caly rok pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.03.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 j-j podał przykład, że zasobnik może kosztować 500 zł, ProStaś, że PCi 6.000 zł. Licząc zatem: różnica 5.500 zł. Odsetki: 352 zł, zysk z uzycia PCi do CWU: 600 zł. Daje to różnicę ok. 250 zł. Okres zwrotu dłuższy niż zakładana żywotnośc PCi. Wniosek, jak dla mnie, jeden. HenoK dobrze prawi o wzroście cen energii, która wpłynie troszkę 'in plus' na opłacalność zakupu PCi. Myślę reasumując, że uwzględniając wzrost cen energii, okres zwrotu może się zrównać z żywotnością PCi - zakup jej zatem będzie na granicy opłacalności w moim przypadku. Co oczywiście nie znaczy, że innym nie będzie się opłacał. Np. przy większych zużyciach dziennych. I pytanie wtedy - po co mi dodatkowy gadżet w domu skoro nie odniosę z niego żadnych korzyści? Uważam, że należy jednak wziąć pod uwagę koszt kredytu - przecież jest to pieniądz, który na 100% ubędzie z naszej kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.03.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Budowlany laik,w swoich obliczeniach brałem i lokatę i wzrost cen energi itp więc nie trzeba nic dodawać. [q 3. Liczy się zwrot czegoś co powinno się zwrócić bo komfort ten sam (!) to po cholerę przepłacać a odsetki itp się liczy bo na tym polega rzeczywiste wyliczanie zwrotu w oparciu o wskaźnik np. dynamiczny NPV pzdr No ok. Jak liczymy wszystko to wszystko: Zwrot vatu w kwocie, w moim przypadku, 660 zł Pompa z kieszeni kosztuje mnie 4600. U Ciebie zwrot vat to ok. 60 zł. Twój zasobnik 440 zł. z kieszeni. Moja PC 4600 zł. Różnica to 4160 zł. Przy 200 l. schodzimy poniżej 10 lat ? pzdr No niech będzie - zaklądając te zwroty faktycznie. Żaden problem ale w takim razie urzeczywistnijmy to i po 10 latach nie wydawajmy zaledwie 500 zł na remoncik tylko 1500 zl bo jest to bardziej prawdopodobne i zwrot masz po 12 latach wraz z remontem za 1500 zł. Wg mnie i tak jest nieźle... ale trzeba pamiętać że to jest przy pewnym zużyciu 200 l/d przez 7 dni w tygodniu przez calutkie 12 lat , przy korzystaniu z PCi tylko i wyłącznie w taniej taryfie też przez 12 lat i przy 100% zaopatrzenia w cwu tylko z PCi przez calutki rok a wiemy że grzałeczka też się załącza więc ... może CP=3,0 należaloby średnoorocznie też zmniejszyć dla urzeczywistnienia (?) na 2,5 ... ale to zmienia się z 12 lat na 14 więc nadal nieźle. A ponadto- jest to oczywiste że w pewnym warunkach PCi może zacząć się oplacać i przy właśnie takich jak powyżej to może nastąpić. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.03.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 HenoK co myślisz o wyrzucaniu wychłodzonego powietrza z PC na nieużytkowe poddasze ? Poddasze jest wentylowane (podbitka, kalenica) generalnie przy wietrze czuć tam lekki przeciąg. Latem schładzałbym tam powietrze, zimą wywalał zimne do zimnego. Co o tym sądzisz ?Pisałem wcześniej o wilgoci, która znajduje się w powietrzu wyrzucanym z rekuperatora. W swojej propozycji dopuściłem przesyłanie powietrza z rekuperatora do garażu, ale też garaż ten jest okresowo bardzo intensywnie "wietrzony" powietrzem osuszonym przez pompę ciepła. Wyrzucanie powietrza na poddasze kiepsko widzę. Nawet w normalnych warunkach podczas gwałtownej zmiany temperatury na folii wstępnego krycia potrafi wykropić się wilgoć. Jeżeli dostarczymy tam wilgotne powietrze na z pewnością spora część wilgoci skondensuje się na najchłodniejszych elementach poddasza. Pomimo lekkiego przeciągu z pewnością znajdą się tam miejsca, gdzie powietrze dociera słabiej. Tam dojdzie do zawilgocenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.03.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 No i gitara Wspólny (mam nadzieję) wniosek: dla większych żużyć dziennych CWU, inwestycja w PCi pow.-woda do CWU może mieć sens. Osobiście myślę, że granicą opłacalności jej zakupu będzie coś koło 120-140l/dziennie CWU, choć można to dokładnie wyliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.03.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 No i gitara Wspólny (mam nadzieję) wniosek: dla większych żużyć dziennych CWU, inwestycja w PCi pow.-woda do CWU może mieć sens. Osobiście myślę, że granicą opłacalności jej zakupu będzie coś koło 120-140l/dziennie CWU, choć można to dokładnie wyliczyć. Przy 140 l/d nie ma szans- zwrot po 21 latach uwzględniając wydanie po 10 latach 1500 zł (oprocz corocznej konserwacji) na większy remont. Ja bym powiedzial że graniczne to ok 180 l i więcej- zwrot po 14 latach i mniej. Przy roznicy w kosztach 4160 zł! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.03.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 No i gitara Wspólny (mam nadzieję) wniosek: dla większych żużyć dziennych CWU, inwestycja w PCi pow.-woda do CWU może mieć sens. Osobiście myślę, że granicą opłacalności jej zakupu będzie coś koło 120-140l/dziennie CWU, choć można to dokładnie wyliczyć. Wydaje mi się, że to słuszne wnioski . Wspomniałem wcześniej o kolektorach słonecznych. Niedawno na innym forum liczyłem ich opłacalność : http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=10088&view=findpost&p=81382 . Wnioski wychodzą podobne jak przy PC - przy większym zapotrzebowaniu na ciepłą wodę kolektory opłaca się montować. Przy małym taka inwestycja jest opłacalna tylko wtedy, gdy otrzymamy na nią dotację. Pod tym względem w wielu miejscach w kraju jest nieźle - dotacje sięgają nawet 80%. Ja na swoją instalację z kolektorami słonecznymi dostałem 50% dotacji (5tys. zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 24.03.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Witam, Mam takie pytanko - czy orientujecie się może z czego bierze sie ogromna różnica w cenie róznych powietrznych pomp ciepła? Np. pompy nibe, viessman albo omawiana tutaj mitshubshi zubadan to ceny powyżej 30tyś, nawet 37tyś. Na allegro można znaleźć pompy np. hitachi, altherma, LG w cena powiedzmy tak około 18tyś ale są też pompy w cenach 7 tyś. Czym one się faktycznie różnią? Które pompy należy brać pod uwagę aby ich stosowanie miało jakiś sens ekonomiczny no i żeby działały w III strefie klimatycznej (-20oC)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staf 29.05.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Pompa ciepła ze zbiornikiem 200 litrów kosztuje 3.300 PLN: http://www.abatronic.pl/sklep/product_info.php?products_id=219Teraz porównaj boiler 200 ze sterowaniem, policz różnicę zużycia energii i powiedz mi że Ci się nie opłaca! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.05.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 tyle dobrych informacji o szarych ściekach w wątku o powietrznych pompach ciepła jaaasne wszystko, ciekawe gdzie jest dużo informacji o parapetach? pewnie w wątku o szarych ściekach ? jak łapać deszczówkę z parapetu pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts