Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POWIETRZNA POMPA CIEPŁA

Recommended Posts

a jeśli ktoś zużywa nie więcej ciepłej wody na dzień?

to co powyżej ale zużycie cwu- 150 l/d- zwrot zamiast po 48 latach po 24 latach.

Ale to oznacza 150 l/d przez 320 dni w roku non stop przez 24 lata ;).

proponuje być pewnym takiego zużycia bo to nie mało.

pzdr

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzeczowo:

różnica w kosztach: 6500

jeszcze jedno- ja swój ogrzewacz pojemnościowy (80 l) elektryczny z full programatorem kupilem za 500 zl.

pzdr

Noż kuźwa co Wy z tą różnicą 6500 zł. !!!!

Dałem linka gdzie Dimplexa można kupić za 5600 zł. (ja kupiłem taniej).

6000 zł. liczę z sonoductami i czerpniami.

Różnica to 5500 zł.

Zwiększ zużycie wody (np. wanna, chlapanie dzieci itp) i różnica maleje.

I na litość boską, to do wszystkich, nie liczcie tych odsetek, lokat itp. W ten sposób - przy kredycie na dom - wszystko co przekracza cenę minimalną za dany towar lub usługę jest nieracjonalne.

pzdr

HenoK co myślisz o wyrzucaniu wychłodzonego powietrza z PC na nieużytkowe poddasze ? Poddasze jest wentylowane (podbitka, kalenica) generalnie przy wietrze czuć tam lekki przeciąg. Latem schładzałbym tam powietrze, zimą wywalał zimne do zimnego.

Co o tym sądzisz ?

1. Wziąlem 6500 bo tyle podał budowlany

2. Podałem wyżej dla 200 l/d

3. Liczy się zwrot czegoś co powinno się zwrócić bo komfort ten sam (!) to po cholerę przepłacać a odsetki itp się liczy bo na tym polega rzeczywiste wyliczanie zwrotu w oparciu o wskaźnik np. dynamiczny NPV

Dla różnicy 5500 zwrot przy powyższych danych i 200 l/d- 13 lat.

a dla 150 l/d- 20 lat, jeśli wcześniej PCi nie padnie

Czasami mam wrazenie że nie wiecie ile to 200 l/d cwu codziennie przez caly rok :roll:

pzdr

j-j podał przykład, że zasobnik może kosztować 500 zł, ProStaś, że PCi 6.000 zł.

Licząc zatem: różnica 5.500 zł.

Odsetki: 352 zł, zysk z uzycia PCi do CWU: 600 zł. Daje to różnicę ok. 250 zł. Okres zwrotu dłuższy niż zakładana żywotnośc PCi. Wniosek, jak dla mnie, jeden.

HenoK dobrze prawi o wzroście cen energii, która wpłynie troszkę 'in plus' na opłacalność zakupu PCi.

Myślę reasumując, że uwzględniając wzrost cen energii, okres zwrotu może się zrównać z żywotnością PCi - zakup jej zatem będzie na granicy opłacalności w moim przypadku. Co oczywiście nie znaczy, że innym nie będzie się opłacał. Np. przy większych zużyciach dziennych.

I pytanie wtedy - po co mi dodatkowy gadżet w domu skoro nie odniosę z niego żadnych korzyści? :-)

Uważam, że należy jednak wziąć pod uwagę koszt kredytu - przecież jest to pieniądz, który na 100% ubędzie z naszej kieszeni.

Budowlany laik,w swoich obliczeniach brałem i lokatę i wzrost cen energi itp więc nie trzeba nic dodawać.

[q

3. Liczy się zwrot czegoś co powinno się zwrócić bo komfort ten sam (!) to po cholerę przepłacać a odsetki itp się liczy bo na tym polega rzeczywiste wyliczanie zwrotu w oparciu o wskaźnik np. dynamiczny NPV

pzdr

No ok. Jak liczymy wszystko to wszystko:

Zwrot vatu w kwocie, w moim przypadku, 660 zł

Pompa z kieszeni kosztuje mnie 4600.

U Ciebie zwrot vat to ok. 60 zł. Twój zasobnik 440 zł. z kieszeni.

Moja PC 4600 zł.

Różnica to 4160 zł.

Przy 200 l. schodzimy poniżej 10 lat ? :wink:

pzdr

No niech będzie ;)- zaklądając te zwroty faktycznie.

Żaden problem ale w takim razie urzeczywistnijmy to i po 10 latach nie wydawajmy zaledwie 500 zł na remoncik tylko 1500 zl bo jest to bardziej prawdopodobne i zwrot masz po 12 latach wraz z remontem za 1500 zł.

Wg mnie i tak jest nieźle...

ale trzeba pamiętać że to jest przy pewnym zużyciu 200 l/d przez 7 dni w tygodniu przez calutkie 12 lat , przy korzystaniu z PCi tylko i wyłącznie w taniej taryfie też przez 12 lat i przy 100% zaopatrzenia w cwu tylko z PCi przez calutki rok a wiemy że grzałeczka też się załącza więc ... może CP=3,0 należaloby średnoorocznie też zmniejszyć dla urzeczywistnienia ;) (?) na 2,5 ... ale to zmienia się z 12 lat na 14 więc nadal nieźle.

A ponadto- jest to oczywiste że w pewnym warunkach PCi może zacząć się oplacać i przy właśnie takich jak powyżej to może nastąpić.

pzdr

HenoK co myślisz o wyrzucaniu wychłodzonego powietrza z PC na nieużytkowe poddasze ? Poddasze jest wentylowane (podbitka, kalenica) generalnie przy wietrze czuć tam lekki przeciąg. Latem schładzałbym tam powietrze, zimą wywalał zimne do zimnego.

Co o tym sądzisz ?

Pisałem wcześniej o wilgoci, która znajduje się w powietrzu wyrzucanym z rekuperatora. W swojej propozycji dopuściłem przesyłanie powietrza z rekuperatora do garażu, ale też garaż ten jest okresowo bardzo intensywnie "wietrzony" powietrzem osuszonym przez pompę ciepła.

Wyrzucanie powietrza na poddasze kiepsko widzę. Nawet w normalnych warunkach podczas gwałtownej zmiany temperatury na folii wstępnego krycia potrafi wykropić się wilgoć. Jeżeli dostarczymy tam wilgotne powietrze na z pewnością spora część wilgoci skondensuje się na najchłodniejszych elementach poddasza.

Pomimo lekkiego przeciągu z pewnością znajdą się tam miejsca, gdzie powietrze dociera słabiej. Tam dojdzie do zawilgocenia.

No i gitara :-) Wspólny (mam nadzieję) wniosek: dla większych żużyć dziennych CWU, inwestycja w PCi pow.-woda do CWU może mieć sens.

Osobiście myślę, że granicą opłacalności jej zakupu będzie coś koło 120-140l/dziennie CWU, choć można to dokładnie wyliczyć.

Przy 140 l/d nie ma szans- zwrot po 21 latach uwzględniając wydanie po 10 latach 1500 zł (oprocz corocznej konserwacji) na większy remont.

Ja bym powiedzial że graniczne to ok 180 l i więcej- zwrot po 14 latach i mniej.

Przy roznicy w kosztach 4160 zł!

pzdr

No i gitara :-) Wspólny (mam nadzieję) wniosek: dla większych żużyć dziennych CWU, inwestycja w PCi pow.-woda do CWU może mieć sens.

Osobiście myślę, że granicą opłacalności jej zakupu będzie coś koło 120-140l/dziennie CWU, choć można to dokładnie wyliczyć.

Wydaje mi się, że to słuszne wnioski :).

Wspomniałem wcześniej o kolektorach słonecznych.

Niedawno na innym forum liczyłem ich opłacalność :

http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=10088&view=findpost&p=81382 .

Wnioski wychodzą podobne jak przy PC - przy większym zapotrzebowaniu na ciepłą wodę kolektory opłaca się montować. Przy małym taka inwestycja jest opłacalna tylko wtedy, gdy otrzymamy na nią dotację. Pod tym względem w wielu miejscach w kraju jest nieźle - dotacje sięgają nawet 80%.

Ja na swoją instalację z kolektorami słonecznymi dostałem 50% dotacji (5tys. zł).

Witam,

Mam takie pytanko - czy orientujecie się może z czego bierze sie ogromna różnica w cenie róznych powietrznych pomp ciepła? Np. pompy nibe, viessman albo omawiana tutaj mitshubshi zubadan to ceny powyżej 30tyś, nawet 37tyś. Na allegro można znaleźć pompy np. hitachi, altherma, LG w cena powiedzmy tak około 18tyś ale są też pompy w cenach 7 tyś.

Czym one się faktycznie różnią? Które pompy należy brać pod uwagę aby ich stosowanie miało jakiś sens ekonomiczny no i żeby działały w III strefie klimatycznej (-20oC)?

• 2 months później...