Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mokry dolnopłuk

infernalx

Recommended Posts

Witam. mam taka sprawe. mam w lazience ciagle mokry dolnopłuk, skrapla sie na nim woda. nawet jak go wytre to jest za pół godz znów mokry. w łazience niema ogrzewania ale ogólnie jest ciepło ok 17 - 20 stopni i jest wentylacja mechaniczna.od czego to zależy????

u mnie jest (a w zasadzie było) podobnie. W zimie gdy budynek był dogrzewany (w łazience temp. około 20-22st.C) bez przerwy skraplała się woda na spłuczce. Z pewnością przyczyną jest różnica temperatur między "atmosferą" łazienki, a spłuczki (woda w spłuczce u mnie zimna jak lód). Wpływ ma też zapewne wentylacja. U mnie też była (tylko) mechaniczna, ale niedawno wstawiłem okno zamiast luksferów i teraz mogą dodatkowo wietrzyć pomieszczenie. Jak na razie nic mi się nie skrapla. A co będzie w zimie? to się okaże.

Na to zjawisko ma wpływ wilgotność powietrza i temperatura. Na zimnej ściance zbiornika skrapla się para wodna z ciepłego powietrza. W ciepłym powietrzu mieści się sporo więcej wody w stanie gazowym. Gdy to powietrze napotyka zimne ścianki zbiornika to okazuje się, że powietrze o obniżonej temperatyrze nie może już zmieścić tyle pary co o temp. wyższej.

Musisz albo podnieść temp. zbiornika (trudne), zmniejszyć wilgotność względną pomieszczenia.

Wniosek racjonalizatorski: spłuczki powinny mieć podwójne ścianki (szczelina powietrzna jako izolator).

Właściwie to nie widzę innego rozwiązania, bo:

- temperatury wody w wodociągu nie zmienię (i nie chcę podgrzewać spłuczki),

- wentylację na dzień dzisiejszy zapewnia otwarte okno (mogę jeszcze postawić wiatrak skierowany na spłuczkę :-)

Wniosek racjonalizatorski: spłuczki powinny mieć podwójne ścianki (szczelina powietrzna jako izolator).

Właściwie to nie widzę innego rozwiązania, bo:

- temperatury wody w wodociągu nie zmienię (i nie chcę podgrzewać spłuczki),

- wentylację na dzień dzisiejszy zapewnia otwarte okno (mogę jeszcze postawić wiatrak skierowany na spłuczkę :-)

Wiatrak na pewno pomoże, ale niekoniecznie rozwiąże problem. Temperatura powietrza wokół zbiornika jest za niska. Podgrzanie pomieszczenia powinno pomóc.

Jest też sposób 100% na zlikwidowanie problemu. Nie spuszczać wody. :D

Bardziej realny to nie izolować rur doprowadzających wodę do spłuczki.

• 5 years później...

Też przerabiałem ten problem, wykleiłem spłuczkę w wewnątrz cienkim styropianem(0,8cm - wysoka gęstość) , pomogło tylko na krótki czas, ponieważ po paru miesiącach styropian zaczął się kruszyć i zapychać zawór spustowy.

Pomogło wysmarowanie spłuczki izolatorem do spłuczek ceramicznych. Teraz są też gotowe wkłady, ale do mojego modelu wtedy nie było.

Serdecznie Pozdrawiam!