Janeczka31 16.05.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam Mam pytanie na temat wymiany instalacji. Nie zanalazłem nigdzie precyzyjnej odpowiedźi, to może ktoś z forum mi odpowie. Nie znam całych prawnych ustaleń, oraz wymogów obecnych instalacji gazowych. Mam mieszkanie własnościowe. Obecnie Administracja podejmuje działania w przenoszeniu liczników gazu z mieszkań na klatkę, oraz wymienie całej instalacji w mieszkaniu, na połączenia spawane. O przenaoszeniu liczników z mieszkań wiem, i oczywiście jestem za tym jak najbardziej, pomimo szkód budowlanych, jakie wystąpią przy przeróbce w przedpokoju(notabene po remoncie) Moje pytanie związane jest z instalacją spawaną - ingerencja takiej instalacji zniszczy mi częciowo przedpokój, łazienkę, jadalnię, oraz kuchnię. Przez spawanie w pomieszczeniach, przebijanie się przez sciany itd. Pomieszczenia te w ostatnim czasie wszystkie były remontowane, i większa cześć instalacji gazowej jest przerobiona na nową, ale skręcaną. Oczywiście instalacja gazowa jest dostępna, i schowana w ścianach tylko w miejscu przechodzenia przez ściaę z pomieszczenia do pomieszczenia. Nikt mi oczywiście nie zapłaci za powstałe szkody, a remonty będę musiał wykonać sam, i na własny koszt ponownie. Moja żona pytała się wczoraj Pani Kierownik Administracji, czy muszą te rórki również wymienić, czy niewystarczy przeniesienie licznika. Odpowiedź Pani brzmiała ''- jak Pani tego niezrobi, to wyłączą Państwu gaz" Więc moje Pytanie do Państwa - Czy jak przeniesiemy sam licznik na klatkę, bez wymiany instalacji na spawaną, to mają prawo odciąć mi gaz? Instalacja w mieszkaniu ma 3 lata, i została wykonana przez wykfalifikowaną firmę. Proszę o odpowiedź na to pytanie. Z góry dziękuję. Przepraszam za ewentualne błędy. Wojciech Janczak Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/122623-po%C5%82aczenia-spawane-czy-skr%C4%99cane-obowi%C4%85zek-czy-wolny-wyb%C3%B3r/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.05.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 tutaj, paragraf 163 ust.4,nikt Cię nie może zmusić do wykonania instalacji spawanej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/122623-po%C5%82aczenia-spawane-czy-skr%C4%99cane-obowi%C4%85zek-czy-wolny-wyb%C3%B3r/#findComment-3280880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeczka31 16.05.2009 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. To samo pytanie zdałem 4 dni temy mojej " Gazowni", oraz centrali w Warszawie, i nadal nie mam odpowiedzi... Dziękuję jeszcze raz, czyli nie mają prawa zakręcić odciąć mi gazu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/122623-po%C5%82aczenia-spawane-czy-skr%C4%99cane-obowi%C4%85zek-czy-wolny-wyb%C3%B3r/#findComment-3281437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts