Janeczka31 16.05.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam Mam pytanie na temat wymiany instalacji. Nie zanalazłem nigdzie precyzyjnej odpowiedźi, to może ktoś z forum mi odpowie. Nie znam całych prawnych ustaleń, oraz wymogów obecnych instalacji gazowych. Mam mieszkanie własnościowe. Obecnie Administracja podejmuje działania w przenoszeniu liczników gazu z mieszkań na klatkę, oraz wymienie całej instalacji w mieszkaniu, na połączenia spawane. O przenaoszeniu liczników z mieszkań wiem, i oczywiście jestem za tym jak najbardziej, pomimo szkód budowlanych, jakie wystąpią przy przeróbce w przedpokoju(notabene po remoncie) Moje pytanie związane jest z instalacją spawaną - ingerencja takiej instalacji zniszczy mi częciowo przedpokój, łazienkę, jadalnię, oraz kuchnię. Przez spawanie w pomieszczeniach, przebijanie się przez sciany itd. Pomieszczenia te w ostatnim czasie wszystkie były remontowane, i większa cześć instalacji gazowej jest przerobiona na nową, ale skręcaną. Oczywiście instalacja gazowa jest dostępna, i schowana w ścianach tylko w miejscu przechodzenia przez ściaę z pomieszczenia do pomieszczenia. Nikt mi oczywiście nie zapłaci za powstałe szkody, a remonty będę musiał wykonać sam, i na własny koszt ponownie. Moja żona pytała się wczoraj Pani Kierownik Administracji, czy muszą te rórki również wymienić, czy niewystarczy przeniesienie licznika. Odpowiedź Pani brzmiała ''- jak Pani tego niezrobi, to wyłączą Państwu gaz" Więc moje Pytanie do Państwa - Czy jak przeniesiemy sam licznik na klatkę, bez wymiany instalacji na spawaną, to mają prawo odciąć mi gaz? Instalacja w mieszkaniu ma 3 lata, i została wykonana przez wykfalifikowaną firmę. Proszę o odpowiedź na to pytanie. Z góry dziękuję. Przepraszam za ewentualne błędy. Wojciech Janczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.05.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 tutaj, paragraf 163 ust.4,nikt Cię nie może zmusić do wykonania instalacji spawanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeczka31 16.05.2009 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. To samo pytanie zdałem 4 dni temy mojej " Gazowni", oraz centrali w Warszawie, i nadal nie mam odpowiedzi... Dziękuję jeszcze raz, czyli nie mają prawa zakręcić odciąć mi gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts