Perłóweczka 15.10.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Uuuuuu..... to naprawde nie ciekawie misia lepiej skryj sie w domku przy takiej pogodzie kolacje przy swiecach hm..... pogoda zmusiła do romantyczności w nastepnym tyg. bedzie ponoc lepsza pogoda to nadrobicie zaległosci budowlane hellooooo a gdzie mój przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 15.10.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 hellooooo a gdzie mój przepis jak pieczenie tak wciąga to ja może też się przełamię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 15.10.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 hellooooo a gdzie mój przepis jak pieczenie tak wciąga to ja może też się przełamię.... ty kobitko masz dobrego piekarza w domku taki mąż to skarb i dlatego nie trzeba sie uczyc po co to psuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 15.10.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 hellooooo a gdzie mój przepis jak pieczenie tak wciąga to ja może też się przełamię.... ty kobitko masz dobrego piekarza w domku taki mąż to skarb i dlatego nie trzeba sie uczyc po co to psuć ....fakt......jeszcze by się okazało, że mam talent do pieczenia, a jak mój by to zwietrzył to mógłby przestać praktykować Wtedy co zrobił tego królewicza, to jak przyszłam z pracy to była w lodówce zrobiona micha sałatki a na blacie stało kilkanaście słoików papryki w zalewie (przetwory) ....o tak - muszę przyznać pod tym względem to skarb.....i nie tylko pod tym dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 15.10.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Wtedy co zrobił tego królewicza, to jak przyszłam z pracy to była w lodówce zrobiona micha sałatki a na blacie stało kilkanaście słoików papryki w zalewie (przetwory) ....o tak - muszę przyznać pod tym względem to skarb.....i nie tylko pod tym ło....jezuuuuuu kobito gdzie ty go znalazłaś takich egzemplarzy to mało wychodziło ale ci sie trafiło przyznaj się ....albo ty go sobie tak wychowałaś daj przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 15.10.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nooo....trafiło mi się jak ślepej kurze ziarnko A przepis jest prosty - trza chłopiną tak kierować, żeby myślał że o wszystkim decyduje .....według zasady:"mąż jest głową rodziny a żona szyją, co tą głową steruje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 15.10.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 zapomniałam dodać, że dzisiaj były bułeczki drożdżowe z nadzieniem toż ja niedługo w spodnie się nie zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 15.10.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nooo....trafiło mi się jak ślepej kurze ziarnko A przepis jest prosty - trza chłopiną tak kierować, żeby myślał że o wszystkim decyduje .....według zasady:"mąż jest głową rodziny a żona szyją, co tą głową steruje" święta prawda ja mojemu ciągle powtarzam ze cudownie obiadziki gotuje i ze wogóle to on najlepiej gotuje no i on wtedy obrasta w piórka i gotuje pyszności szkoda ze za pieczenie sie nie bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 15.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 zapomniałam dodać, że dzisiaj były bułeczki drożdżowe z nadzieniem toż ja niedługo w spodnie się nie zmieszczę własnie mi sie chciało takich bułeczek lub rogalikow z dzemem ale nieznam dobrego przepisu wyciągnij przepis od męża przez fm to i ja zaczne super piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 15.10.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 napiszę w najbliższym czasie na królewicza bo Asia (kamlotek) prosiła i na bułeczki ale ciasto drożdżowe to ponoć wyższa szkoła jazdy..... No przez to budowlane forum to dobrą kucharką zostaniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 15.10.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 napiszę w najbliższym czasie na królewicza bo Asia (kamlotek) prosiła i na bułeczki ale ciasto drożdżowe to ponoć wyższa szkoła jazdy..... mnie wyzsze szkoły jazdy to pewnie nie wyjdą ale moze jakis zakalec wyjdzie No przez to budowlane forum to dobrą kucharką zostaniesz oj....kochana mi to raczej nie groziiiiiiii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawika 16.10.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 cześć dziewczyny Asiu - dzisiaj nie pada hhhhuuuurrrraaaa , słoneczko przez szybkę zagląda, mam nadzieję że i do ciebie dotrze i szybciutko uda Wam się ten dach skończyć margay - ty to jakiegoś super męża masz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 16.10.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 hej laseczki!!! ja tez poprosze o jakies proste przepisy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.10.2009 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 O rany dopiero mam necik... Nie miałam wczoraj caluśki dzionek, tylko tyle, co udało mi się na moment zajrzeć i u kawiki poczytać i cyk..patrzę a ja na stronę nie mogę wrócić... Myślę sobie... wyrzuciło mnie z FM, a tutaj zero netu Ale dzisiaj super... słonko świeci, ale mają jeszcze być opady deszczu ze śniegiem, ale już nie tak straszne jak wczoraj czy wcześniej... Rany jakie ja mam na FM zaległości..to szok... Nu i jak tam... fanki Brzyduli, ciekawe czy dzisiaj ją pokażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.10.2009 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 A oto przepis na sernik z brzoskwiniami... Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki ½ szklanki cukru 250 g masła 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g masła 300 g cukru 1 kg sera 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń (800g) Piana: 5 białek 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( Ja dodaję 2 łyzki kiesielu zamiast mąki ) Przygotowanie: 1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową: 2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę. 3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę: 4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki 2 łyzki kiesielu) 5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki. Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. Sernik jest mokrawy, nie taki suchy i dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.10.2009 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 a ja kiedyś nie za bardzo byłam za wyrobianiem ciasta drożdżowego, które teraz lubię. Uwielbiam rogaliki z dżemem -konfiturami, a najlepsze dla mnie są z wiśniami. Kiedyś z mamą zawsze miałyśmy w słoiczkach specjalnie do rogalików drylowane wisienki Postanowiłam WAM przepisać przepis z mojej ulubionej kucharskiej książki ze szczerymi wypowiedziami na temat ciast - Moje wypieki - 2 Dortus: "Tego sernika nie można nie zrobić. Choć zawsze ryzykujecie, że będziecie go robić częściej:) Smak cappucino masy serowej świetnie komponuje się zintensywnie orzechowym spodym... Może warto go zrobic dla odmiany od białych serników, do których jesteśmy przyzwyczajeni? Polecam. Sernik cappucino Składniki na spód: 1,5 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyzki cukru 3 łyżki roztopionego masła Orzechy, cukier i masło wymieszać. Wcisnąć w tortownicę 22-23 średnicy uszczelnioną folią aluminiową (wyłozoną), piec przez 10 minut w temp. 165 stopni C. Składniki na masę serową: 800 g serka kremowego lub twarogu smietankowego ( z tradycyjnyego twarogu sernik będzie mniej mazisty, bardziej zwarty) - np. kremowego typu "quark" 4 jaja 1 szkl. kwasniej śmietany 2 łyzki granulek kawy instant 1/4 łyżeczki cynamonu 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. gorącej wody 3 łyzki mąki pszennej Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną smietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Osudzona kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylac na podpieczony wcześniej spód z orzechów. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, włozyć sernik (mozna górę przykryć folia aluminiową) piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 130 stopni C i piec 1 godzinę. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku. Ostudzić, włozyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podawać z kleksami z bitej śmietany(dookoła ozdobić bitą smietaną). Smacznego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.10.2009 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Skoro jesteśmy przy przepisach, najbardziej zblizony przepis do mojego cappucino znalazłam oto taki ( mój zeszyt zaginął -niestety), ale muszę popytac wśród koleżanek, którym sprzedawałam, czy mają moje ciasto... Oto przepis na Ciasto cappuciono: CIASTO CAPCINO Składniki: Ciasto: - 4 jajka, - 1 szklanka mąki, - 1 szkl. cukru, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 3 łyżki oleju. Krem: - 0,5 szkl. cukru pudru, - 3-4 żółtka, - 1 masło roślinne, - 2 serki waniliowe, - 4 łyżki capuccino orzechowego na 1 szklankę wody (do nasączenia ciasta i herbatników), - 3 łyżki żelatyny na 0,5 szklanki wody, - 0,5 szkl. mleka w proszku, - 2-4 łyżek capuccino (do kremu) i dowolną ilość do dekoracji. Do całego ciasta 2-3 paczek zwykłych herbatników. Jak przyrządzić? Z podanych skłądników na ciasto upiec biszkopt (blacha prostokątna). Wystudzić. Rozpuścić 4 łyżki kawy w gorącej wodzie (1 szklanka). Wystudzić. Nasączyć biszkopt 0,5 szklanki kawy. Resztę kawy pozostawić do nasączenia herbatników. Masa kremowa: Masło utrzeć po żółtku, łyżeczce cukru pudru, serka waniliowego, mleka w proszku aż do wyczerpania wszystkich składników. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie a później studzimy. Gdy wystygnie wlewamy do masy i miksujemy. Połowę masy wykładamy na nasączony biszkopt. Do drugiej połowy dodajemy 2-4 łyżek capuccino (do smaku). Na masę rozkładamy nasączone w kawie herbatniki rzędami. Na to reszta masy z capuccino i posypujemy dla dekoracji również kawą capuccino. Wstawiamy do lodówki żeby wszystko się ścisło. Uwagi: Uważam że ciasto jest naprawdę pyszne,a ogólnie nie przepadam za ciastami z kremem.Wygląda bardzo ładnie i kolorowo. Swietne na jakąś uroczystość bo się bardzo ładnie prezentuje. Osobom, które jadły, też bardzo smakowało! Czas przygotowania: Zaczynamy od upieczenia ciasta a w między czasie można przygotować capuccino i żelatynę żeby stygły i były gotowe do użycia.Jak ciasto stygnie ja wzięłam się za krem.Jak ostygło nasączyłam capuccino i skończyłam krem dodając żelatynę i potem to już.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 16.10.2009 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Na rogaliki drożdżowe i bułeczki drożdżowe też mam przepisy -jak są chętne to napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 16.10.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 cześc słońce Witaj w świecie - necie Aleś nam tu pysznych przepisów zapodała aż mi ślinka cieknie To capuccino na pewno będzie przepyszne muszę męża poprosic żeby mi upiekł Miłego dnia.......w końcu słoneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 16.10.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Miśka ale pyszności a może dołożysz sobie kolejny link np. pyszności Miśki i będziesz wpisywała różne przepisy ,może czasami i my coś dorzucimy , jest też strona na Muratorze,gdzie inwestorki dzielą się przepisami Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia forum.murator.pl/przepis-na-coś-słodkiego-pysznego-i-łatewgo-do-zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.