mattdl 16.05.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam wszystkich i potrzebuję porady. Bednarka z uziomu fundamentowego docelowo na Główną Szyne Uziemiającą pod rozdzielnicą w wiatrołapie. Stąd żyła 10mm2 na listwę do rozdzielni. I teraz co tu dalej uziemiać? 1.Rury(woda, kanalizacja) wchodzące do domu są to rury nie metalowe więc nie widzę powodu ich uziemiać. 2.Jedną z rzyczy przychodzącą mi do głowy jest uziemienie ekranów koncentryków - maszt podłączony do odgromówki. Jest już puszczona żyła 4mm2 od GSU z dołu na strych. Jednakże zauważyłem że elektryk ułożył tą żyłę tym samym torem na ścianie co instalację elektryczną co niezbyt mi się podoba. Przyczepić się do tego??? 3. Żyła 4mm2 do pieca(na paliwo stałe) w kotłowni. 4.Połączeń miejscowych w łazienkach, kaloryfery itp nie planuję bo woda na pexach. Czytałem Musiała czytałem Sowę więc proszę o nie odsyłanie mnie do źródeł. Forumowi elektrycy proszę opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.05.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam wszystkich i potrzebuję porady. Bednarka z uziomu fundamentowego docelowo na Główną Szyne Uziemiającą pod rozdzielnicą w wiatrołapie. Stąd żyła 10mm2 na listwę do rozdzielni. I teraz co tu dalej uziemiać? 16mm2 1.Rury(woda, kanalizacja) wchodzące do domu są to rury nie metalowe więc nie widzę powodu ich uziemiać. 2.Jedną z rzyczy przychodzącą mi do głowy jest uziemienie ekranów koncentryków - maszt podłączony do odgromówki. Jest już puszczona żyła 4mm2 od GSU z dołu na strych. Jednakże zauważyłem że elektryk ułożył tą żyłę tym samym torem na ścianie co instalację elektryczną co niezbyt mi się podoba. Przyczepić się do tego??? 3. Żyła 4mm2 do pieca(na paliwo stałe) w kotłowni. 4.Połączeń miejscowych w łazienkach, kaloryfery itp nie planuję bo woda na pexach. Czytałem Musiała czytałem Sowę więc proszę o nie odsyłanie mnie do źródeł. Forumowi elektrycy proszę opinie. 1. Nie uziemiać 2. Czepiać się, czytałeś autorytety więc wiesz czym grozi równoległy tor PE i instalacji. 3. TAK 4. Możesz nie planować, ale powinno być wyprowadzone. Za 5 lat zapragniesz mieć wanne z hydromasażem i przenośną saune i co wtedy? Uziemiać wszystkie urządzenia (np. zmywarka), które tego wymagają. Czytać DTR urządzeń i stosować się do zaleceń producentów. Żyć spokojnie i mieć nadzieję na wypłate 100% wartości zniszczeń przez ubezpieczalnię i Energetykę w razie nieszczęścia. P.S. Przeczytaj na spokojnie wątek "Śmierć w Wannie", tam jest sporo ciekawych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 16.05.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Ekrany kabli antenowych, jak najbardziej. Dobrze jednak by było aby anteny nie miały elektrycznego połączenia z masztem (który pewnie podepniesz do odgromówki).Podłączyć ochronnik abonencki do linii telefonicznej (jeśli takowa jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.05.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 2. Czepiać się, czytałeś autorytety więc wiesz czym grozi równoległy tor PE i instalacji. A czym grozi jeżeli można zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.05.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Zjawisko to nosi nazwę INDUKCJA ELEKTROMAGNETYCZNA i jest podstawą działania transformatora i silnika.A efekt uboczny w instalacji po wyładowaniu to przepięcia, przeskoki wysokiego napięcia z uszkodzeniem izolacji przewodów włącznie.Należy unikać prowadzenia równoległych torów instalacji do przewodów odgromowych i w tym przypadku do tego PE, w którego może również uderzyć piorun na dachu. Jeśli już trzeba to zachować odległość 50-100cm i krzyżować pod kątem prostym.Musiał i Sowa o tym piszą, czytać do bólu i myśleć. Swoją drogą po uderzeniu pioruna w antene ten przewód 4mm2 ma spore szanse się stopić i spowodować pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 16.05.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Swoją drogą po uderzeniu pioruna w antene ten przewód 4mm2 ma spore szanse się stopić i spowodować pożar. Publikacje Sowy zabezpieczenia anten http://www.pzk.lublin.pl/infusions/pro_download_panel/file.php?did=172&file_id=151 na str.3 jest przykład jak zabezpieczyć antenę aby prąd piorunowy(część) nie wpływał do kabli antenowych.Taki system zamierzam zastosować o siebie. W innym artykule ww autor pisze, że jeśli "w przewodach wystąpi niewielka część prądu piorunowego to do połączeń wewnątrz obiektu można stosować materiały'' - np. drut miedziany o min. przekroju 4mm2. Tym kierowałem się przy wyborze. Przecież to odgromówka(drut ocynkowany 8mm2)ma przejąć uderzenie pioruna i odprowadzić go do ziemi. Jeśli się mylę lub źle korzystam z informacji bardzo proszę mnie uświadomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 16.05.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Jakie przekroje przewodów wyrównawczych stosujecie?Tych do GSU i przewodów miejscowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 19.05.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Średnica tej żyły wyrównawczej od GSU do anten nie dawała mi spokoju. Będzie zmieniona na conajmniej 6mm2 a jak znajde to dam 10mm2.Dla wszelkiej pewności elektryk rzuci ją na zewnatrz domu(pod styropianem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.05.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Coś elektrycy mało zaglądają ostatnio na forum ale mimo wszystko czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 19.05.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Może sie jakis pojawi i zabierze głos tak bardzo pożądany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 19.05.2009 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Dla połączeń wyrównawczych głównych minimalny wymagany przekrój to 6mm2. Dla połączeń miejscowych 2,5mm2 jeśli jest chroniony przed uszkodzeniami mechanicznymi i 4mm2 w przeciwnym przypadku.Ale mogą wyjść większe przekroje ponieważ bierze się pod uwagę przekrój wymaganych żył PE w instalacji (lub jej części).Z tego by wynikało że do łączenia wszystkich instalacji z GSU (w tym instalacji antenowej) nie należy stosować mniej niż 6mm2.Przy zasilaniu domku kablem 16mm2 i układzie sieci TN wychodzi że należy stosować na główne połączenia wyrównawcze 8mm2 (czyli 10mm2 bo takie są przekroje kabli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 20.05.2009 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Przepraszam że sie tak uczepiłem ale chcę aby mi to zrobili dobrze. Szynę GSU mam na parterze w wiatrołapie pod rozdzielnią.1.Od GSU do rozdzielni na listwę PE 10mm22.Bednarkę z uziomu i szynę GSU łączę żyłą 10mm2 (w części nadziemnej)3. Żyłę 10mm2 do masztu anteny na kominie prowadzę po zewnętrznej ścianie z dala od przewodów i zwodów i łączę z bednarką w tym samym miejscu co żyłę lecąca na GSU. 3. Od zacisku GSU prowadzę 4mm2 do pieca w piwnicy4.Od zacisku GSU żyłę 4mm2 do zmywarki na parterze.5. Od zacisku GSU żyłę 4mm2 do pralni na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 21.05.2009 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Przepraszam że sie tak uczepiłem ale chcę aby mi to zrobili dobrze. A jaki jest przekrój kabla zasilającego budynek? ad 3. uwaga na kołki od styropianu!!! I w zasadzie powinna iść do GSU a nie do bednarki. Ale rozumiem że taki sposób prowadzenia wynika z trasy kabla? Co do pozostałych punktów - rozumiem że w tych miejscach planujesz dawać lokalne połączenia wyrównawcze? Czy i jakie instalacje wod-kan masz z metalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 21.05.2009 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 A jaki jest przekrój kabla zasilającego budynek? Kabel zasilający 5x10mm2 ad 3. uwaga na kołki od styropianu!!! I w zasadzie powinna iść do GSU a nie do bednarki. Ale rozumiem że taki sposób prowadzenia wynika z trasy kabla? Widzisz tak sobie myślę, że celowo nie bardzo chce tą żyłę wprowadzac do domu. Planuje uziemić maszt, a antenę odizolowac od zwodu pionowego elementami dystansującymi. Tak sobie myślę, że jakby mi odgrom nie przejął pioruna to nie bardzo chcę go wprowadzać do domu. Co do pozostałych punktów - rozumiem że w tych miejscach planujesz dawać lokalne połączenia wyrównawcze? Czy i jakie instalacje wod-kan masz z metalu? Tak to mają być lokalne połączenia wyrównawcze. Instalacjie wod-kan nie są z metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 21.05.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 A jaki jest przekrój kabla zasilającego budynek? Kabel zasilający 5x10mm2 No to z tego wynika że główne połączenia mają być nie mniejsze niż 5mm2 (czyli 6mm2 jest OK i spełnia również pozostałe warunki). Można zawsze oczywiście dać więcej. Co do pozostałych punktów - rozumiem że w tych miejscach planujesz dawać lokalne połączenia wyrównawcze? Czy i jakie instalacje wod-kan masz z metalu? Tak to mają być lokalne połączenia wyrównawcze. Instalacjie wod-kan nie są z metalu To przepraszam bardzo - co chcesz nimi wyrównywać? Można oczywiście puścić kabelek "na zapas" do łazienki i do kotłowni. I ten bym dał 6mm2. W temacie podłączania anteny polecam przeczytać i zastosować: http://fachowyelektryk.pl/pl/porad_el.php?artid=237&pg=1& I jeszcze ciekawostka do poczytania: http://ckp.nowysacz.pl/user_files/File/SEP/Poczenia_wyrwnawcze.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 21.05.2009 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Tomki kurcze Ty mnie totalnie nie rozumiesz...Już kilka postów wyżej napisałem że własnie w taki sposób jak podaje Sowa chce uziemić antene jednocześnie chroniąc ja zwodem podłączonym do odgromówki. Interesuje mnie trasa tej żyły. Zauważ, że nawet Sowa rysuje tą żyłę blisko zewnętrznej krawędzi domu. Dobra mniejsza o to...A połączeniami wyrównawczymi nie chce obejmować rur nie metalowych bo i po co???Dopytuje sie tylko czy żyły 4mm2 puszczone do kotłowni do pieca, do zmywarki i do pralni - nazwij je jak chcesz - miejscowym połączeniem wyrównaczym czy dodatkowym zabezpieczeniem pp. mam podłączyć do szyny GSU czy szyny PE w rozdzielni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 22.05.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Tomki kurcze Ty mnie totalnie nie rozumiesz... To się niestety zdarza. W końcu ja nie widzę tego co masz u siebie. Idea GSU polega na tym, że na tej szynie powinien być potencjał "budynku" - stąd uziomy fundamentowe, zalecenie wprowadzania mediów blisko GSU itd. Tak więc wszystkie połączenia wyrównawcze powinny iść z GSU. Jeśli masz media w plastiku i do tego podpiętą np. zmywarkę to co chcesz podłączyć do tego dodatkowego druta który wprowadzisz do pomieszczenia? Bo tego zupełnie nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 22.05.2009 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Jeśli masz media w plastiku i do tego podpiętą np. zmywarkę to co chcesz podłączyć do tego dodatkowego druta który wprowadzisz do pomieszczenia? Bo tego zupełnie nie rozumiem. No właśnie tak sobie kombinuje, że może rzucić dodatkowy drut i go podłączyć do metalowej obudowy zmywarki(mimo tego, że media w plastiku), drugi do metalowej obudowy pieca(mimo, że kominy ceramiczne,a piec na paliwo stałe) jeszcze jeden do obudowy pralki - jako dodatkowe zabezpieczenie gdyby wystąpiło jakieś przebicie na obudowie.Wiem, że przewody są 3żyłowe ale tak kombimuję, że tą dodatkową żyłę można by podłączyć na zacisk PE. Czy nie warto sobie zawracać głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 22.05.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 No właśnie tak sobie kombinuje, że może rzucić dodatkowy drut i go podłączyć do metalowej obudowy zmywarki(mimo tego, że media w plastiku), drugi do metalowej obudowy pieca(mimo, że kominy ceramiczne,a piec na paliwo stałe) jeszcze jeden do obudowy pralki - jako dodatkowe zabezpieczenie gdyby wystąpiło jakieś przebicie na obudowie.Wiem, że przewody są 3żyłowe ale tak kombimuję, że tą dodatkową żyłę można by podłączyć na zacisk PE. Czy nie warto sobie zawracać głowy? No możesz, krzywdy tym nie zrobisz. Ale to na pewno nie będzie połączenie wyrównawcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 23.05.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 No właśnie tak sobie kombinuje, że może rzucić dodatkowy drut i go podłączyć do metalowej obudowy zmywarki(mimo tego, że media w plastiku), drugi do metalowej obudowy pieca(mimo, że kominy ceramiczne,a piec na paliwo stałe) jeszcze jeden do obudowy pralki - jako dodatkowe zabezpieczenie gdyby wystąpiło jakieś przebicie na obudowie.Wiem, że przewody są 3żyłowe ale tak kombimuję, że tą dodatkową żyłę można by podłączyć na zacisk PE. Czy nie warto sobie zawracać głowy? No możesz, krzywdy tym nie zrobisz. Ale to na pewno nie będzie połączenie wyrównawcze . No nie jestem przekonany. Jak wyłączysz przewód od pralki z gniazda, to pralka staje się zwykłym "meblem"(u mnie praktycznie pralka jest włączana do gniazda tylko na czas prania, ale to z innych względów niż bezpieczeństwo ), natomiast z podłączonym przewodem PE masz część pod potencjałem ziemi co akurat w łazience nie jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts