Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin podwójny, wyloty wentylacji

Recommended Posts

Witam szanowne forum

Sprowadza mnie problem natury wentylacyjno-kominowej... Otóż jest bliźniak ze wspólnym kominem - 4 piony wentylacyjne + 1 spalinowy dla każdej strony. Wentylacja jest grawitacyjna. Zakończenie komina na dachu wygląda tak, że wszystkie te kanały wychodzą pionowo w niebo, na jednym poziomie, bez żadnego przedłużenia ani zabezpieczenia. Nie wygląda to prawidłowo, a że ta końcówka komina się sypie, to jest okazja by zbudować nową lepiej.

Wertowałem internet i dowiedziałem się tyle, że kanał spalinowy wyprowadza się pionowo w górę, ew. kończąc nasadą stosowną. Zaś wentylacyjne - poziomo, na przestrzał koniecznie.

I zasadnicza ma wątpliwość odnosi się do tego przestrzału... jak to zrobić przy takim podwójnym kominie, czy można zrobić przestrzał przez dwa sąsiednie kanały?

Te sąsiednie kanały są z pomieszczeń na tych samych piętrach, tylko każde z innej połówki bliźniaka. W różnych miejscach czytałem, że tak można, czasem że nie i nic już nie wiem.

Jeśli tak nie da rady, to rozumiem, że wtedy również pionowe wyprowadzenie zostaje. Ale to rodzi szereg problemów.

- Trzeba wtedy jakieś nasady wentylacyjne... czy może to być zwykły kawałek rurki zakończony blachą w charakterze daszka, czy trzeba jakichś specjalnych sztuk?

- Przewody spalinowe trzeba by wyprowadzić sporo wyżej niż zakończenia wentylacyjnych... dziwnie to będzie wyglądało.

A więc co powinienem zrobić? Halp plz. Dzięki, jeśli się ktoś zainteresuje :roll:

pzdr

Juzwa

W kominach dwurzędowych nie wolno robić na przestrzał. Pozostają nasady kominowe (wybór jest b. duży na rynku). Z wysokością zakończeń również nie powinno być problemu bo te od grawitacji są niskie a od spalin umieszcza się je wyżej.

To ciekawe dlaczego w budownictwie wielorodzinnym robią kominy wielorzędowe wentylacyjne na przestrzał.

Pytam bo sam jestem ciekawy jak jest prawidłowo.

Chyba jedynym problemem przy przestrzale przez więcej niż jeden kanał jest fakt, że może zaciągać powietrze z jednego kanału do drugiego w razie, gdyby w którymś wystąpił ciąg wsteczny.

Dobra, no to skoro nasady, czy muszą to być koniecznie jakieś wymyśle sprzęty za kilkaset PLN sztuka? Czy w/w kawałek rurki z daszkiem też się nada a nie zaszkodzi na ciąg?

I jak wysoko powinien być wylot z pieca nad wylotami wentylacyjnymi? Wiem, że wyżej, ale widziałem tekst, że 1m; chyba przesada.

ja nie mam na przestrzał bo nie mogę, mam normalnie z jednej stronu po boku

(wentylacyjne)

nie mogę bo dom szeregówka i nie wiem jak sasiad pobuduje komin,

najprawdopodobniej inaczej i tak mi zamuruje na długiej częsci.

Zobaczymy co odbiór ale na razie to ciąg mam ze łeb chce urwać :lol:

To ciekawe dlaczego w budownictwie wielorodzinnym robią kominy wielorzędowe wentylacyjne na przestrzał.

Wydaje mi się, że to tylko tak wygląda, ale w rzeczywistości są one dwurzędowe i każdy kanał wentylacyjny ma jedno swoje ujście na bok. Bez otwartego "kontaktu" z sąsiednim.

Wydaje mi się, że to tylko tak wygląda, ale w rzeczywistości są one dwurzędowe i każdy kanał wentylacyjny ma jedno swoje ujście na bok. Bez otwartego "kontaktu" z sąsiednim.

Mylisz się zazwyczaj wszystkie kanały mają wspólne ujście nawet w kominie jednorzędowym.

Wykonawcy robią kominy dwurzędowe na przestrzał albo robią otwór tylko z jednej strony z boku czyli po środku komina jest ścianka.

Jeżeli będzie na przestrzał to zapachy z jednego komina mogą wpadać do drugiego. Otwór tylko z jednej strony z boku komina to wiatr będzie wpadać do środka komina, powodując ciąg wsteczny w kanale.

Wykonawcy tak robią bo tak prościej, taniej, inaczej nie potrafią lub ich wiedza w tym względzie jest mała itd.

Wykonawcy robią kominy dwurzędowe na przestrzał albo robią otwór tylko z jednej strony z boku czyli po środku komina jest ścianka.

Jeżeli będzie na przestrzał to zapachy z jednego komina mogą wpadać do drugiego. Otwór tylko z jednej strony z boku komina to wiatr będzie wpadać do środka komina, powodując ciąg wsteczny w kanale.

Wykonawcy tak robią bo tak prościej, taniej, inaczej nie potrafią lub ich wiedza w tym względzie jest mała itd.

W takim razie projektanci Schiedla też nie mają wystarczającej wiedzy skoro oferuję kominy spalinowe z kanałem wentylacyjnym - na przestrzał na pewno w taki przypadku się nie da i na pewno będzie otwór z jednej strony.

Dobra, ale zasadnicze kwestie...

- nasady - czy muszą to być koniecznie jakieś wymyśle sprzęty za kilkaset PLN sztuka? Czy w/w kawałek rurki z daszkiem też się nada a nie zaszkodzi na ciąg?

- jak wysoko powinien być wylot z pieca nad wylotami wentylacyjnymi? Widziałem tekst, że 1m; chyba przesada.

I tak popatrzyłem w terenie, jak ludzie mają i w sumie każda opcja jest stosowana...

W kominach dwurzędowych nie wolno robić na przestrzał.

Otwory tylko na przestrzał!

Głupieję doszczętnie... :D Czy któreś ze stronnictw ma źródła na poparcie swych tez? W sumie mogę wybudować na jeden sposób i sprawdzić na żywca - nie sprawdzi się, to zrobię inaczej :)

Nie będzie żadnych problemów z zasysaniem zapachów. Takie rozwiązanie jest również w interesie sąsiada.

Nawet jeśli w którymś kanale będzie akurat wsteczny ciąg?

jak będzie ciąg wsteczny to oznacza porażkę tego co wybudowałeś

a nie winę otwarcia kanałów na przestrzał,

AW napisał i tego się proszę trzymać

a że obserwujecie sobie różne rozwiązania to tylko oznacza, że część jest "fachowców", a część Fachowców, ot i tyle

No tak... W sumie w tym kominie nigdy ciągu wstecznego nie obserwowałem, więc może nie zaistnieje przez moją ingerencję. Jak by miało zaciągać z jednego do drugiego kanału, to teraz by się to działo już, bo możliwości są.

Czyli w sumie jakbym coś wiedział... Dzięki w każdym razie za zainteresowanie mym problemem :wink: