grzesiek661 16.05.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Zastanawiam się nad instalacjią fotowoltaiczną do zasilania lamp ogrodowych. Wszystkich chętnych zapraszam do dyskusji, a argumenty typu " TO JEST DROGIE, NIEEKONOMICZNE I BEZSENSOWNE" proszę zachować dla siebie. Wczoraj wygrałem w toto-lotka jak ktoś ma wątpliowść i z racji tego ze jestem obrzydliwie bogaty myślę nad czymś takim, a co ! Instalacja: 4 punkty świetlne w ogródku każdy po 2,5W 2 lampy na tarasie każda po 7W Żarówki LED Zasilanie: Panel fotowoltaiczny KYOCERA 130W Akumulator żelowy TOYAMA 100 Ah regulator ładowania SOLTEC i teraz mam tyci tyci problem....... nie ma żarówek dookólnych LED 12V na gwint E27, a taki gwint jak wiadomo jest wszędzie wiec dobrałbym sobie dzięki temu dowolny wygląd lampy. Zastanawiam się nad inwerterem(przetwornicą) na 230V bo żarówki dookólne LED na 230V występują dość powszechnie. Możecie mi coś poradzić z tą przetwornicą bo się nie orientuję System przeliczyłem na średnio 8h swiecenia w roku/dzien uwzględniając to żeby w lato go nie przewymiarować zbytnio ale żeby w zime też działał. nie wiem tylko jak po zastosowaniu przetwornicy bedzie system sie zachowywał ( czy nadal zachowa autonomię przez określony czas) tzn ile mocy mi zje taka przetwornica, bo wszystko jest ustalone tak żeby sie w kilku tysiącach zmieścić żarówki na 12v led emitują światło "kierunkowe" a ja chcę rozproszone, po to mi te dookólne. Jak ktoś wątpi to mam możliwość zamówić panele dużo dużo dużo taniej niż są w Polsce wiec koszt instalacji wyjdzie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.05.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Jak masz jak - to załóż tych paneli ze 2 - 3 razy więcej niż wynika z obliczeń.Postaw typowego UPSa komputerowego z zasilaniem/ładowaniem jego akumulatorów z tych paneli. Tu konieczny jest regulator ładowania akumulatora.Wtedy mocy starczy a może jeszcze zostanie. Będzie też gniazdko o małe obciążalności, ale 130V zmiennego. Czasem się przydaje...Jaką czasówkę, do odłączenia tego oświetlenia głęboką nocą, można by tam wstawić. Żarówek LED dookólnych jeszcze dobrych nie ma..Pojawiają się pierwsze dość przyzwoite LEDy tak 5-10W o kącie 110 do 160st.Drogie jeszcze są...Mają też dopracowaną optykę skupiającą, jak potrzebny reflektor. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.05.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 adam_mk napisał: Będzie też gniazdko o małe obciążalności, ale 130V zmiennego. Czasem się przydaje...130V raczej bardzo rzadko się przydaje . 130W przy napięciu 230V już prędzej. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Sama prawda! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts