komo80 16.05.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 WitamMoj wykonawca przeoczyl, zapomnial wykonac żeber pionowych na dlugosci sciany laczacych strop z wiencem.Czy cos moze sie stac, jakie moga byc tego konsekwencje? Komo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1977 16.05.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 masz na myśli rdzenie żelbetowe pionowe łączace strop z wieńcem,, ilepiej żeby były -wzmacnają one połaczenie konstrukcji dachu z domem /scianką kolankową na wypadek konkretnych wiatrów .Z drugiej strony mój teśc postawił domek bez tych rdzenie juz pare lat domek stoi i dobrze się ma ( ja osobiście dałem dla spokojnego snu) Tak się zastanawiam jak wybrnąc z tej sytuacji... może wyciąć na szer 25 cm pustak nawiercić pod katem strop wsunąć 4 druty i wygiąć do pionu i to wszystko zaląc betonem Ale bardziej tęgie głowy tego forum na pewno Ci pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 16.05.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam Moj wykonawca przeoczyl, zapomnial wykonac żeber pionowych na dlugosci sciany laczacych strop z wiencem. Czy cos moze sie stac, jakie moga byc tego konsekwencje? Komo Pewnie chodzi o trzpienie pionowe w ściance kol (słupki żelbetonowe zbrojone). Jeżeli masz je w projekcie a pewnie tak to bezwzględnie powinny one być wykonane, czasami są wyjątki - nie ma ich jak wieniec górny opasa cały budynek na około bez przerw. Ciężar dachu przenosi się m innymi na ścianki kol dlatego trzpienie powinny być. Jak nie masz jeszcze więźby (a pewnie nie masz bo dobry cieśla by zwrócił na to uwagę) to pół biedy. Rozkuć pustaki, zakotwić dryty, zaszalować, zalać betonem, ale zawsze najlepiej wszystko zalać od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komo80 16.05.2009 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Problem w tym, ze jest juz wiezba, juz nawet dach przykryty.Teraz to moze wyciac slupki w sylikacie 24cm i jakosc polaczyc wieniec ze stropem, tylko czy to cos da czy nie oslabi bardziej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 16.05.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Rozbierałem dach gdzie ścianka kolankowa była gr. 38 cm. 60 cm. wysoka, bez wieńca, bez słupków, nigdzie nie przykręcony dach i tak było 40 lat - ale miejsce zaciszne od wiatrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.05.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Czy cos moze sie stac, jakie moga byc tego konsekwencje? Zależy od wyskości ścianki, przy wyższych i sporym śniegu zimą możesz oglądać swój dach obok domu i ścianke obok dachu. Przy niższej i małym śniegu to sie będzie tylko rysowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.05.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Zależy od wysokości ścianki kolankowej.U mnie w projekcie nie było takich wzmocnień, nie wykonywałem ich. Dom stoi już kilka lat. Acha - i nic się nie rysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komo80 17.05.2009 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 U mnie w projektcie wlasnie byly, tylko wykonawca nie dopatrzyl.Wysokosc scianki mam 88 cm + wieniec + murlata. http://img13.imageshack.us/img13/4660/170408044.jpghttp://img2.imageshack.us/img2/4163/placydow20081205108.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 17.05.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Tak się zastanawiam jak można być budowlańcem i nie zrobić słupków w tak wysokiej ściance kolankowej. dobrze że chociaż pociągneli wieniec górny na szczyty. Cieśle widzę też olali sprawę. Proponuję zwołaj wykonawców, KB, konstruktora niech ocenią sytuację i dokładnie też sprawdzą el konstrukc więźby, zrób jak należy zgodnie z proj i śpij spokojnie bez stresów. Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście.Kolego remx skoro u ciebie w projekci nie było tzn że albo nie było takiej potrzeby albo konstruktor do d...py. Autor postu twierdzi że u niego słupki widnieją w proj więc trzeba je wykonać. Przy takiej szerokości jak na zdjęciu to pewnie w rysunku są po 4 z każdej strony.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.05.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Zależy od wysokości ścianki kolankowej. U mnie w projekcie nie było takich wzmocnień, nie wykonywałem ich. Dom stoi już kilka lat. Acha - i nic się nie rysuje. I co to wnosi do dyskusji? Nie było w projekcie nie zrobiłes -ok. Tam były i nie zostały zrobione. Poza wyskością ścianki duży wpływ na rdzenie lub ich brak ma rozpiętośc dachu, kąt, ilość ścian poprzecznych nośnych, rodzaj pokrycia, rodzaj więźby itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komo80 17.05.2009 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Budynek jest 11m x 8,6m.Na jednej z dlugosci powinno byc 7 sztuk na drugiej 5 razem 12.Nie ma zadnego zebra.Wykonawca robil caly stan sutowy, po dach. Pozostaje mi tylko droga sadowa tylko, ktorej chce uniknac.Mozna to zrobic w jakis zastepczy sposob? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 17.05.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Budynek jest 11m x 8,6m. Na jednej z dlugosci powinno byc 7 sztuk na drugiej 5 razem 12. Nie ma zadnego zebra. Wykonawca robil caly stan sutowy, po dach. Pozostaje mi tylko droga sadowa tylko, ktorej chce uniknac. Mozna to zrobic w jakis zastepczy sposob? Istnieje sporo sposobow wzmacniania juz istniejacych konstrukcji budowlanych. Dla tego przypadku przychodza mi do glowy glownie tasmy oraz matyweglowe klejone do betonu (i chyba te mozna do ceramiki). Wiem, ze cena nie jest jakas kosmiczna, tasma okolo 80 zl za m.b a maty ponad 100 zl/mkw. Do tego klej i pewnie robocizna. Wszystko oczywiscie musi zatwierdzic kontruktor. To znalazlem w sieci: http://www.megachemie.com/images/stories/dokumenty/NEOXECOVER%20200.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.05.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 A gdzie był kierownik budowy?!!! Należy bezwzględnie zasięgnąć opinii konstruktora! Wszelkimi kosztami obciążyłbym ekipę murarzy i kierownika budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 18.05.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 A gdzie był kierownik budowy?!!! Należy bezwzględnie zasięgnąć opinii konstruktora! Wszelkimi kosztami obciążyłbym ekipę murarzy i kierownika budowy. Pozdrawiam. A kierownik budowy ma na niej spać? Dlaczego na niego zwalać winę? Wykonawca niech poprawia wszystkie buble zgodnie z zaleceniem projektanta /a ten ma to uzgodnić z konstruktorem/ na własny koszt + koszt materiałów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 18.05.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 A kierownik budowy ma na niej spać? Dlaczego na niego zwalać winę? Wykonawca niech poprawia wszystkie buble zgodnie z zaleceniem projektanta /a ten ma to uzgodnić z konstruktorem/ na własny koszt + koszt materiałów. Pozdrawiam. O jakim spaniu Ty mówisz? Ciekawe co kierownik napisał w DB, jak odbierał zbrojenie stropu i wieńców? Przecież to na tym etapie powinny się już pojawić umocowane w wieńcu rdzenie. Czyżby nie widział zbrojenia? Z drugiej strony jak ekipa mogła przeoczyć tak ważny element konstrukcyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 18.05.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 No właśnie - co napisał kierbub tego nie wiemy - może nic nie napisał bo nie był jeszcze na budowie - może kierbub to tylko figurant za aprobatą inwestora - i mało wiemy, ale wiemy że wykonawca ma budować zgodnie z projektem i jest odpowiedzialny za wszystkie zmiany których nie uzgodnił z odpowiednimi osobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 18.05.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 A ja wiem że winien jest inwestor bo to jego budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 18.05.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 A ja wiem że winien jest inwestor bo to jego budowa. Ooo bardzo dużo kolega wniósł do sprawy. Iii kto tu jest winien...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 18.05.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Więc zapłaci za błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 19.05.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 A ja wiem że winien jest inwestor bo to jego budowa. bzdura jesłi kierownik odebrał ten etap, to ponosi za to odpowiedzialność! Wiem na właśnym przykładzie, bo otrzymaliśmy odszkodowanie własnie z ubezpieczenia kierownika budowy, który odebrał spapraną robotę Jeśli kierownik nie odebrał, to powinien ustalić jakie ma zastrzeżenia do wykoanania i ekipa na swój koszt dokonuje poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts