Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak żeber pionowych w scianie kolankowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

masz na myśli rdzenie żelbetowe pionowe łączace strop z wieńcem,, ilepiej żeby były -wzmacnają one połaczenie konstrukcji dachu z domem /scianką kolankową na wypadek konkretnych wiatrów .Z drugiej strony mój teśc postawił domek bez tych rdzenie juz pare lat domek stoi i dobrze się ma ( ja osobiście dałem dla spokojnego snu)

Tak się zastanawiam jak wybrnąc z tej sytuacji... może wyciąć na szer 25 cm pustak nawiercić pod katem strop wsunąć 4 druty i wygiąć do pionu i to wszystko zaląc betonem

Ale bardziej tęgie głowy tego forum na pewno Ci pomogą

Witam

Moj wykonawca przeoczyl, zapomnial wykonac żeber pionowych na dlugosci sciany laczacych strop z wiencem.

Czy cos moze sie stac, jakie moga byc tego konsekwencje?

Komo

Pewnie chodzi o trzpienie pionowe w ściance kol (słupki żelbetonowe zbrojone). Jeżeli masz je w projekcie a pewnie tak to bezwzględnie powinny one być wykonane, czasami są wyjątki - nie ma ich jak wieniec górny opasa cały budynek na około bez przerw. Ciężar dachu przenosi się m innymi na ścianki kol dlatego trzpienie powinny być. Jak nie masz jeszcze więźby (a pewnie nie masz bo dobry cieśla by zwrócił na to uwagę) to pół biedy. Rozkuć pustaki, zakotwić dryty, zaszalować, zalać betonem, ale zawsze najlepiej wszystko zalać od razu

Tak się zastanawiam jak można być budowlańcem i nie zrobić słupków w tak wysokiej ściance kolankowej. dobrze że chociaż pociągneli wieniec górny na szczyty. Cieśle widzę też olali sprawę. Proponuję zwołaj wykonawców, KB, konstruktora niech ocenią sytuację i dokładnie też sprawdzą el konstrukc więźby, zrób jak należy zgodnie z proj i śpij spokojnie bez stresów. Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście.

Kolego remx skoro u ciebie w projekci nie było tzn że albo nie było takiej potrzeby albo konstruktor do d...py. Autor postu twierdzi że u niego słupki widnieją w proj więc trzeba je wykonać. Przy takiej szerokości jak na zdjęciu to pewnie w rysunku są po 4 z każdej strony.[/i]

Zależy od wysokości ścianki kolankowej.

U mnie w projekcie nie było takich wzmocnień, nie wykonywałem ich. Dom stoi już kilka lat. Acha - i nic się nie rysuje.

I co to wnosi do dyskusji? Nie było w projekcie nie zrobiłes -ok. Tam były i nie zostały zrobione.

Poza wyskością ścianki duży wpływ na rdzenie lub ich brak ma rozpiętośc dachu, kąt, ilość ścian poprzecznych nośnych, rodzaj pokrycia, rodzaj więźby itd.

Budynek jest 11m x 8,6m.

Na jednej z dlugosci powinno byc 7 sztuk na drugiej 5 razem 12.

Nie ma zadnego zebra.

Wykonawca robil caly stan sutowy, po dach. Pozostaje mi tylko droga sadowa tylko, ktorej chce uniknac.

Mozna to zrobic w jakis zastepczy sposob?

Istnieje sporo sposobow wzmacniania juz istniejacych konstrukcji budowlanych. Dla tego przypadku przychodza mi do glowy glownie tasmy oraz matyweglowe klejone do betonu (i chyba te mozna do ceramiki).

Wiem, ze cena nie jest jakas kosmiczna, tasma okolo 80 zl za m.b a maty ponad 100 zl/mkw. Do tego klej i pewnie robocizna.

Wszystko oczywiscie musi zatwierdzic kontruktor.

To znalazlem w sieci:

http://www.megachemie.com/images/stories/dokumenty/NEOXECOVER%20200.pdf

A gdzie był kierownik budowy?!!! Należy bezwzględnie zasięgnąć opinii konstruktora! Wszelkimi kosztami obciążyłbym ekipę murarzy i kierownika budowy. Pozdrawiam.

A kierownik budowy ma na niej spać? Dlaczego na niego zwalać winę? Wykonawca niech poprawia wszystkie buble zgodnie z zaleceniem projektanta /a ten ma to uzgodnić z konstruktorem/ na własny koszt + koszt materiałów. Pozdrawiam.

A kierownik budowy ma na niej spać? Dlaczego na niego zwalać winę? Wykonawca niech poprawia wszystkie buble zgodnie z zaleceniem projektanta /a ten ma to uzgodnić z konstruktorem/ na własny koszt + koszt materiałów. Pozdrawiam.

O jakim spaniu Ty mówisz? Ciekawe co kierownik napisał w DB, jak odbierał zbrojenie stropu i wieńców? Przecież to na tym etapie powinny się już pojawić umocowane w wieńcu rdzenie. Czyżby nie widział zbrojenia?

Z drugiej strony jak ekipa mogła przeoczyć tak ważny element konstrukcyjny?

No właśnie - co napisał kierbub tego nie wiemy - może nic nie napisał bo nie był jeszcze na budowie - może kierbub to tylko figurant za aprobatą inwestora - i mało wiemy, ale wiemy że wykonawca ma budować zgodnie z projektem i jest odpowiedzialny za wszystkie zmiany których nie uzgodnił z odpowiednimi osobami.

A ja wiem że winien jest inwestor bo to jego budowa.

bzdura :lol:

jesłi kierownik odebrał ten etap, to ponosi za to odpowiedzialność!

Wiem na właśnym przykładzie, bo otrzymaliśmy odszkodowanie własnie z ubezpieczenia kierownika budowy, który odebrał spapraną robotę :wink:

Jeśli kierownik nie odebrał, to powinien ustalić jakie ma zastrzeżenia do wykoanania i ekipa na swój koszt dokonuje poprawek.