Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klasa energetyczna domu a materiał na dom i wentylacja

Recommended Posts

Jak się ma materiał budowlany do certyfikatów energetycznych?

Pan odbierający budynek moim znajomym, powiedział, że to dobrze, że budowali z BK, bo to najcieplejszy materiał. Dlatego nie musieli dopłacać kilku stówek przy wystawianiu dokumentu.

Ja byłam zdecydowana na Porotherm 44 P+W, lecz teraz się zastanawiam.

Chciałam ceramikę ze względu na "oddychanie ścian", nawet Forum mnie nie przekonało. Do czasu...Mam do porównania 2 domy z BK parterówkę i z poddaszem uż.

Parterówka: 0 wentylacji, tylko komin w łazience i kotłowni = duchota i ciężkie powietrze.

Z poddaszem: dwa otwory w kuchni, 2 w salonie /o trzecim myślą/ i jeszcze parę w innych pomieszczeniach = pomimo mniejszych powierzchni czuć świeże powietrze.

A jako, że mamy jeszcze czas, znów zastanawiamy się z Dużym co wybrać, żeby było ciepło, cicho i dobry certyfikat. Myślałam o BK na zewnątrz i silikatach wewnątrz budynku.

Mam piwnicę pod całym budynkiem i jest to ściana 3W/cegła pełna + styro + M-ka/. w związku z tym przeszła mi przez myśl taka sama ściana na górze.

Tyle, że nie bardzo z BK, może BK+styro+ceramika? Czy może to już jest przekombinowane?

Proszę o opinię znawców tematu jak i osoby mieszkające w domach z tych materiałów. Jak się mieszka? Dlaczego jest dobrze, a dlaczego źle?

Trochę długie wywody, ale chciałam wszystko wyklarować.