Afrodyta 16.05.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Jak się ma materiał budowlany do certyfikatów energetycznych? Pan odbierający budynek moim znajomym, powiedział, że to dobrze, że budowali z BK, bo to najcieplejszy materiał. Dlatego nie musieli dopłacać kilku stówek przy wystawianiu dokumentu. Ja byłam zdecydowana na Porotherm 44 P+W, lecz teraz się zastanawiam.Chciałam ceramikę ze względu na "oddychanie ścian", nawet Forum mnie nie przekonało. Do czasu...Mam do porównania 2 domy z BK parterówkę i z poddaszem uż. Parterówka: 0 wentylacji, tylko komin w łazience i kotłowni = duchota i ciężkie powietrze.Z poddaszem: dwa otwory w kuchni, 2 w salonie /o trzecim myślą/ i jeszcze parę w innych pomieszczeniach = pomimo mniejszych powierzchni czuć świeże powietrze. A jako, że mamy jeszcze czas, znów zastanawiamy się z Dużym co wybrać, żeby było ciepło, cicho i dobry certyfikat. Myślałam o BK na zewnątrz i silikatach wewnątrz budynku. Mam piwnicę pod całym budynkiem i jest to ściana 3W/cegła pełna + styro + M-ka/. w związku z tym przeszła mi przez myśl taka sama ściana na górze.Tyle, że nie bardzo z BK, może BK+styro+ceramika? Czy może to już jest przekombinowane? Proszę o opinię znawców tematu jak i osoby mieszkające w domach z tych materiałów. Jak się mieszka? Dlaczego jest dobrze, a dlaczego źle? Trochę długie wywody, ale chciałam wszystko wyklarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.05.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Jak się ma materiał budowlany do certyfikatów energetycznych? .... jak pięść do nosa jak woda do ognia jak iloraz do iloczynu jak beger do niesiołowskiego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 16.05.2009 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Noooo doooobra ale jest coś na rzeczy, czy absolutnie nie ma znaczenia z czego się buduje? Bo jeśli nie, to gość, który mówił o lepszej jakości takiego materiału, to się chyba z choinki urwał. A podobno przyjechał aż z Wrocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.05.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 buduj z czego chcesz, a w certyfikat każ wpisać kocioł na biomasę i będziesz miała dobrą klasę, albo wpisz sobie prąd i będziesz miała złą klasę, cała prawda o certyfikatach AMEN! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts