Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm - czy taki ma być?

Recommended Posts

Witam,

długo szukałem informacji ale nie znalazłem, więc pytam. Mam już stan zero i ściany idą w górę- z Porothermu. 20 palet już dojechało, murarze murują... i tu mam wątpliwości co do jakości cegieł - czy to prawda, że porotherm może być "zsiniały", nie jest jednolicie pomarańczowy, ale na jednej ze ścianek jest koloru ciemno-szarego ??? murarze twierdzą , że tak jest wypalony w fabryce i ze nie jest to żadna wada materiału;

po drugie część pustaków jest popękanych - niektóre na bokach(no dobrze, są brane do cięć), ale niektóre w środku wzdłuż, z niektórych odpada wierzchnia warstwa - chyba to nie jest normalny stan rzeczy; murują popękaną stroną do środka budynku;

czy takie pustaki podlegają reklamacji??? czy można ich używać bez wpływu na konstrukcję i izolację?? już nie wiem...

pomóżcie[/img]

U mnie w każdej oryginalnej palecie było po kilka szt pustaka 30stki właśnie wyglądajacego w podobny sposób, ale nie były popękane, co najwyżej obtarcia wynikające z transportu. Poprosiłem murarzy aby takie pustaki odkładali na osobną paletę do zwrotu do hurtowni, która była największą zakałą mojej budowy (niesłowni, dostawy nie w terminie a co za tym idzie spowolnienie prac) ale po kilku zgrzytach wymienili pustaki i od tej chwili nie chciałem mieć z nimi nic wspólnego. Zapłaciłem za towar dobrej jakości więc rządałem takiego towaru.