Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bramy garażowe

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie bramy garażowej. Mam otwór na bramę o szerokości 275cm i wysokości 225cm. Czy możecie doradzić jaką bramę powinienem szukać ponieważ jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. Na co zwrócić szczególną uwagę, jacy producenci itp. Interesuje mnie napewno brama w kolorze orzecha dodatkowo otwierana przy pomocy pilota. Chętnie poznam również ceny jakie płaciliście za podobne bramy

Dodatkowo nasuwa mi sie odrazu pytanie. Kiedy taką bramę powinno się zamontować bo zapewno posiada ona jakieś szyny, prowadnice itp. Czy zatem najpierw powinien być potynkowany garaż aby mozna było zamontować bramę cze montaż bramy wykonuje się przed tynkami?

Dziękuję bardzo za wszelkie cenne podpowiedzi.

bramy powinno się montowac po tynkach. Twoj wymiar to raczej typowa brama segmentowa, oczywiscie można również zamontować zwykłą uchylaną ,ktora napewno będzie duzo tańsza ale czy lepsza.

takie uchylane bramy w orzechu produkuje WIśniowski. Co do ceny to segmentowke z automatem ok 2500 - 3000PLN uchylana ok 1800 -2500 ceny z montażem ,Oczywiście dopóki montazysta nie obejrzy garażu to dokładnej wyceny ci nie poda bo trzeba dodatkowo uwzględnić jeszcze parę czynników takich jak np czy jest dodatkowe wejście do garażu , czy jest na czym podwieśić prowadnice ,jaki automat zastosowac itp.

Jeżeli jesteś zainteresowany zapraszam na priv.

Pozdrawiam

Witam. Mam pytanie odnośnie bramy garażowej. Mam otwór na bramę o szerokości 275cm i wysokości 225cm. Czy możecie doradzić jaką bramę powinienem szukać ponieważ jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. Na co zwrócić szczególną uwagę, jacy producenci itp. Interesuje mnie napewno brama w kolorze orzecha dodatkowo otwierana przy pomocy pilota. Chętnie poznam również ceny jakie płaciliście za podobne bramy

Dodatkowo nasuwa mi sie odrazu pytanie. Kiedy taką bramę powinno się zamontować bo zapewno posiada ona jakieś szyny, prowadnice itp. Czy zatem najpierw powinien być potynkowany garaż aby mozna było zamontować bramę cze montaż bramy wykonuje się przed tynkami?

Dziękuję bardzo za wszelkie cenne podpowiedzi.

Przy tym troche niestandardowym otworze mozna tez rozwazyc brame rolowana. W ich przypadku placi sie po prostu za powierzchnie + automatyka.

Najwiekszy plus to brak zajmowanego miejsca w garazu (tylko puszka na nadprozu). Mozna montowac po zewn. i wewn. stronie sciany. W tym drugim wypadku kaseta nie jest widoczna.

Pzdr

Co do ceny to segmentowke z automatem ok 2500 - 3000PLN uchylana ok 1800 -2500 ceny z montażem

Skąd masz takie ceny?

Ja dzwoniłem ostatnio do przedstawiciela Hormanna w mojej okolicy.

Brama 2,62x2,12 z elektryką (złoty dab, mocniejszy, szybszy napęd) to cena z montażem 4800 zł. Przy 2 szt. mozliwośc negocjacji ceny. A to jednak jest mniejsza brama...

Z otworu 275cm trzeba jeszcze odjąć ocieplenie wokół, chyba, że garaż poza domem nie ocieplany. Więc albo nieco mniejsza brama albo ocieplenie zasłaniające krawędź bramy - co przy np kasetonach raczej odpada bo zepsuje wizualnie bramę...

Co do ceny to segmentowke z automatem ok 2500 - 3000PLN uchylana ok 1800 -2500 ceny z montażem

Skąd masz takie ceny?

Ja dzwoniłem ostatnio do przedstawiciela Hormanna w mojej okolicy.

Brama 2,62x2,12 z elektryką (złoty dab, mocniejszy, szybszy napęd) to cena z montażem 4800 zł. Przy 2 szt. mozliwośc negocjacji ceny. A to jednak jest mniejsza brama...

Z otworu 275cm trzeba jeszcze odjąć ocieplenie wokół, chyba, że garaż poza domem nie ocieplany. Więc albo nieco mniejsza brama albo ocieplenie zasłaniające krawędź bramy - co przy np kasetonach raczej odpada bo zepsuje wizualnie bramę...

Uzupelnienie - rolowana brama: 800-1500 zl za automatyke i okolo 360-400 za m. kw. powierzchni, przy czym trzeba zrobic troche zakladem poza swiatlem otworu.

To tak dla porownania

Pozdrawiam

mnie racezj interesuje brama segmentowa.... mam nadzieję że nie mylę pojęć i jest to brama jakb yw kliku miejscach łamana ipodnosząca sie po swoim torze tuz przy suficie chyba ze cos myle to mnie poprawcie. 2500zł jestem w stanie wydać jak najbardizej cena 5000tys za brame jest dla mnie ceną absurdalna i nie wartą urządzenia jakim jest brama.

szczerze mówiąc mam już wyceny z z automatyką za 2500zł a czy wiodących producentów..hmmm. szczerze powiem ze na bramach sie nie znam ale chwyty typu znany producent, słynny, producent, wiodący itp kompletnie na mnie nie działają:) za dużo jest na forum wątków o niby tych znanych producentach którzy bazuja jedynie na swojej marce. Wolałbym zamówić od człowieka robiącego bramy we własnym zakładzie od powiedzmy 5 lat mieszkającego ode mnie 10km niż uganiać się za bramami za 5 tyss tylko dlatego ze na klamce napisane jest wisniowski:)

Wszystko się zgadza tylko jakie doświadczenie ma ktoś robiący bramy 5 lat? I pewnie za kolejne 2-3 przestanie robić... Ja tam wolę jednak wydać nieco więcej za coś co jest sprawdzone i dopracowane latami a firma nie zawinie się za rok :) Ale nie mam nic przeciwko aby "Pan Czesiek" też robił bramy (zwykle i tak Pan Czesiek kupuje napędy i inne podzespoły od znanego producenta bo sam nie umie ich zrobić).

A jak najważniejsza jest cena to najlepiej szukać w marketach. Tam naprawdę nieraz tanio można kupić, jakość pewnie taka sama jak u Cześka bo pewnie od niego te bramy zwykle pochodzą.

szczerze mówiąc mam już wyceny z z automatyką za 2500zł a czy wiodących producentów..hmmm. szczerze powiem ze na bramach sie nie znam ale chwyty typu znany producent, słynny, producent, wiodący itp kompletnie na mnie nie działają:) za dużo jest na forum wątków o niby tych znanych producentach którzy bazuja jedynie na swojej marce. Wolałbym zamówić od człowieka robiącego bramy we własnym zakładzie od powiedzmy 5 lat mieszkającego ode mnie 10km niż uganiać się za bramami za 5 tyss tylko dlatego ze na klamce napisane jest wisniowski:)

tu akurat jak kulą w płot :lol: bo wiśniowski to żaden mercedes, luksus wśród bram :lol: ja np. na swojej nie bardzo bym chciał mieć to logo :lol: no i z twoim zaufaniem do jakości Pana Czesia to nie śmiem wspominać o hormannie i normstahlu...:wink:

a w ogóle to warto szukajkę poruszyć, jesienią bodajże ciekawe dyskusje prowadziliśmy na forum odn. bram garażowych, cen, producentów, serwisów itp itd

bardzo możliwe że wiśniowski to żadna marka natomiast cena jak za mercedesa:) Nal itośc boską przecież brama to nie statek kosmiczny i bardzo wielkiej filozofii w tym nie ma:) Tak jak kolega wspominał o panu Czesiu który kupouje automatyke od tego l niby "lepszego znanego" producenta. Wiec po jaka cholere placic temu niby znanemu 2 razy drozej za to samo?

Nie bardzo rozumiem tez kwestie zawijania interesu przez pna Czesia po kilku latach? co to ma do rzeczy? nie bardoz rozumiem? Niech się zawija i tak juz dawno po gwarancji. Nie czepiam sie tylko grzecznie pytam:) znam sie na wielu innych branzach na tej akurat nie:)

Idąc tym tropem oczywiście wszystko można zamówić u tych znanych producentow bo długo na rynku bo rozpoznawalna marka i tak wszysy mielibysmy mercedesy moze Audi na sobie Ciuchy Calvin Kleina i Armaniego a zegarki IWC. Pełna idylla czy snobizm?

Pewnie trochę snoibizm. Ale kazdy chce miec cos dobrego w swoim nowym pieknym domku. fajny TV, nie za 1999 z promocji, dobre okna, koniecznie 5 komorowe, no i bramę jakąś lepszą, ładniejszą, znanego producenta. Na merca mnie nie stać to choc bramę sobie kupię markową ;-P Może nie będzie z nia problemów przez najbliższe kilka (nascie) lat. Brama niby prosta rzecz - ale jednak parę zagwozdek tam jest. Musi lekko płynnie chodzić. Cicho. Rolki nie moga się zuzywać po 100 otwarciach. DObrze, żeby paluchów ine dało się zostawić między panelami. Żeby dziecka nie przygniotła czy auta. Mysle, że te "markowe" bramy maja trudniejszą drogę, muszą sprostac wielu wymogom i atestom a przez to sa lepsze i droższe niestety. Mozna kupić tania bramę, odzielnie napęd na allegro albo w Casto, docieplić ja styro przyklejając na piankę. Albo kupić gotowy komplet od Hormana za 4-5 tys z pro montażem i dłuższa gwarancją. Do tego będzie ładniejsza bo Pan Czesiek nawet nie wie jak się wymawia woodgrain ;-P

ok Twój wybór wybierz tego markoweo. Ja tylko chciałbym poznac dlaczego? Co ma lepszego i od kogo? Bo z drugiej strony skąd u licha mozesz wiedziec co Pan Czesio robi za bramy skoro nawet nie byłeś u ani jednego :)

Ja osobiście nie mam przekoanania d oznanych producentów i nie patrze na nich bezkrytycznie tylko oceniam po obejrzeniu usługi czy produktu. Co do aut to mercedes zepsuł mi sie w 2 roku uzytkowania:) Obecna toyota pracuje bez zarzutu.:)

Z chęcią dopłace 2 tys jesli ktos mi powie po co?

Hehe ale ja jeszcze absolutnie nie wybrałem żadnej bramy i naprawde jesli znajde argumenty to wybiore te markowe bez względu na ich nazwę:)

Co do porównania metafory "samochodewej" przez kolege i porównania do Tatry to ....nawet nie bede komentował. Prosiłbym jedynie o bardizej merytoryczne wypowiedzi. Jesli kolega ma do powiedzenia jedynie tyle ze mam i dlatego bram jest lepsza to szkoda czasu

:lol:

nie Tatra tylko Tata :wink:

ja wcale nie powiedziałem że

mam i dlatego bram jest lepsza
, mało tego, ja nawet nie powiedziałem jaką mam :wink:

a twarde argumenty czasem warte 2000zł i swietego spokoju na lata:

- jakość wykonania (nie oszukujmy się ze Czesiek ma dostęp do paneli czy okuć normstahla czy hormanna),

- jakość montażu (przez autoryzowanego montażystę, np. w takim normstahlu pilnują sieci montażu i byle Jasiek czy Czesiek z ulicy takowej autoryzacji nie poziadają, w przeciwieństwie akurat do wiśniowskiego),

- 10-letnia gwarancja (oczywiście mankamentem są coroczne płatne przeglądy, ale jak kogoś stać na "mercedesa" to i na serwis powinno :wink: zreszta wybór należy do użytkownika, często robi się jeden czy dwa pierwsze przeglądy a potem i tak wszystko ładnie pracuje:wink: )

- dostęp do serwisu i części zamiennych (w tych "znanych" firmach bez problemu dokupisz np. rolki do modelu bramu produkowanego 10 lat wstecz, Czesio raczej tego nie zapewni)

- jeżeli przyjrzysz się dokładnie konstrukcji bramy to zobaczysz że co rawda kosmicznej technologii tam nie ma ale też dobrej bramy w warsztacie przydomowym zrobić się nie da, a jeśli już Czesio wyprodukuje ją w tak rewelacyjnej cenie to można się domyślić jakiej jakości i pochodzenia komponentów użyje,

- Czesio nie poda Ci na papierze certyfikatów, atestów antywłamaniowych, współczynnika oporu czy przenikalności cieplnej bramy