Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

...."samotność"...

Bramer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się nad tym co napisała daggulka kilka postów wyżej..

Widzę pewną analogię. Ja tez pracuję po 10-12 godzin na dobę. Kopletny brak czasu dla rodziny i siebie.

Mam też całe mnóstwo znajomych, którzy tak robią. Zastanawiam się czy w ich przypadku to ucieczka przed problemami, koniecznośc, żeby można było życ na godziwym poziomie a może coś innego pcha ich tak ciągle, bezrefleksyjnie do przodu...

Złapałam się na tym, że tyle pracuję bo wcale nie jestem asertywna i nie umiem powiedziec nie, gdy ktos dokłada mi kolejne obowiązki.. Może tez uciekam przed jakimiś demonami przeszłości albo terażniejszości... Kurcze, chciałabym sie zatrzymac ale obawiam się, że nie będę umiała stawic czoła temu wszystkiemu co się wtedy będzie działo...

Jednoczesnie ten ciągły pęd w pewien sposób pozbawia mnie uczestniczenia w tych ważnych, ale jakże ulotnych, chwilach, które są wazne dla moich przyjaciół...

Właśnie "przerabiam" podobny problem z moim bliskim kolegą. Było tak, że kariera i gonitwa stały się najważniejsze. Nie mieli, ani on, ani żona czasu na znajomych, na dzieci... W końcu sie rozwiedli, bo każde szło swoją drogą. Po rozwodzie chcieli sobie udowodnić nawzajem, jak świetnie sobie radzą w pojedynkę i jeszcze większa gonitwa. Na zakładanie rodzin za późno, więc tylko praca. Ten kolega w końcu poważnie zachorował. Zamurowało mnie, kiedy zadzwonił po wyjściu ze szpitala z nowego mieszkania, w którym przez telefon słyszałam echo rozmowy. Bo mieszkanie jest puste. Nie było czasu go nawet urządzić. Nikt też nie przyszedł zapytać, czy mu czego nie trzeba. Ja mieszkam w drugim końcu Polski, więc mogłam tylko przez telefon wspierać, no i też ciągle czasu mi brakuje. Oj daje do myślenia taka samotność....

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
daggulka mnie też zastanawiało to co napisałaś....Ja mam pracę teoretycznie z nienormowanym czasem pracy ale praktycznie do w pracy jestem przez 14-16godzin. A czy wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze ,że odkąd poszedłem do pracy do nie dostałem jeszcze urlopu???Ciągle mi mówią ,że po Euro 2012 wszystko wróci do normy i pójdę sobie na mój urlop. a jak mnie się robota ( roboty) nie podoba to mnie nikt nie trzyma .Ale ja mam dość , chyba poszukam nowej pracy.Naprawdę uwierzcie mi posiadanie tylko wolnej niedzieli i odpoczywanie tylko w jeden dzień w tygodniu po takiej harówce do zdecydowanie za mało jak dla mnie. Na początku rozumiałem czemu to robię , pracuje na mój własny piękny dom , co z tego ,ze gość w Niemczech czy Austrii czy gdziekolwiek indziej w europie Zachodniej ma więcej od mnie więcej niż ja na moich. Ale pomału dochodzę do wniosku ,że chyba nie tędy droga. Powiedzieć szczerze u mnie jest tylko praca i w nim mam czas na wirtualny świat czyli m.in na Was bo potem tylko spać i od rana praca. Jeszcze kilka lat i jeśli nie znajdę drugiej połówki to pozostanie mnie tylko pozostać samemu....Sorry za przynudzanie.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

czasem dopada, kiedy jej się nie spodziewamy....

w tłumie, rodzinie czy wśród przyjaciół

rozkłada na czynniki pierwsze i robi wewnętrzną analizę, albo...zostawia nas z rozłożonymi rękami i pustym spojrzeniem

w dal?

w siebie?

w przyszłość?

taka samotność, znajoma, która wpada nigdy niezapowiedziana

czasem zagląda na chwilę

czasem zasiedzi się na dłużej

czasem ją lubię

czasem traktuję jak nieproszonego gościa

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...