Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet w szarościach

rybescu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety pierwsza partia 69 mkw już zapłacona, czeka w magazynie na odbiór.

Okna w domu z marenti, bejcowane na ciemny rustykalny dąb, chciałem podłogą rozjaśnić trochę przestrzeń. Doradż co z tym zrobić ? Za 2 tygodnie ma wejść fachowiec od układania.

Pozdrawiam Szam

Jezeli chcesz mieć taki kolor jak na zdjęciu musisz dąb wyługować i zabejcować bejcą ostrężyną. Następnie Velvet albo inny tańszy lakier pełny mat np. w technologii nano, murexina czu Pallmana

Cz. :D Bardzo dziekuję za porady. Dzisiaj pojawił się nowy problem. Wyburzylismy 1 sciankę działową i jak zwykle okazało się, że róznica poziomów między pomieszczeniami sięga 5-12 mm, a parkiet ma być na jednym poziomie . Oczywiście wylewka samopoziomujaca do podłoży drewnianych (cementowa z jakimiś tam dodatkami). Tylko czy ufać zapewnieniom producenta wylewki- w tym wypadku Mapei, że po 4 dniach od wylania mozna kłaść parkiet ?

Pozdrawiam Szam

P.s. dodam, że jak nie skonczę wszystkiego do 15 grudnia , to stara mnie z domu wyciepie. A czeka mnie jeszcze osadzenie parapetów wewnnetrznych i uzupełnianie tynków.

Cz. :D Bardzo dziekuję za porady. Dzisiaj pojawił się nowy problem. Wyburzylismy 1 sciankę działową i jak zwykle okazało się, że róznica poziomów między pomieszczeniami sięga 5-12 mm, a parkiet ma być na jednym poziomie . Oczywiście wylewka samopoziomujaca do podłoży drewnianych (cementowa z jakimiś tam dodatkami). Tylko czy ufać zapewnieniom producenta wylewki- w tym wypadku Mapei, że po 4 dniach od wylania mozna kłaść parkiet ?

Pozdrawiam Szam

P.s. dodam, że jak nie skonczę wszystkiego do 15 grudnia , to stara mnie z domu wyciepie. A czeka mnie jeszcze osadzenie parapetów wewnnetrznych i uzupełnianie tynków.

Nie ufać!!! jak nazywa sie wylewka dokładna nazwa. poza tym Mapei musi podać wartość mierzona metodą CM wilgotności równoważnej wylewki gotowej do układania na niej drewna!!! Żądaj tego. Zdarza się,że trwa to dłużej.

Cz. To jest Topcem Pronto, bedzie kładzione bez warstwy rozdzielajacej na max. grubość 2 cm. Rozmawiałem z regionalnym doradcą technicznym. Twierdzi, że jeżeli chcę mieć pewność, poczekać 1 dzień dłużej.

Drogie to diabelstwo jak jasna .... Na 1 cm grubości/1 mkw potrzeba ok 20 kg, a 1 kg kosztuje 1,1 zł. Przy moich ok 60 mkw wyjdzie pewnie z 3 tys .złotych. Boli mnie to mocno.

Pozdrawiam Szam

Zaciekawił mnie ten temat i tak sobie myślałem jak tu np. zrobić dębowy parkiet i chyba wpadłem na dobry pomysł żeby najpierw wybielić drewno a potem bejca (taka lepsza nie na wodzie i konieczna próba! malujemy pędzelkiem i ścieramy szmatką ewentualnie jak za jasno to robimy powtórnie) i lakier matowy np.domalux super (bardzo twardy). Na moje oko szarość gwarantowana :p

Bielenie i zmywanie żywic -jeżeli wyroby wykończane sš na jasny kolor, należy usunąć plamy powstałe z przebicia klejem lub inne zanieczyszczenia i doprowadzić drewno do równomiernego zabarwienia, co uzyskuje się przez bielenie drewna. Przed bieleniem należy jeszcze usunšć żywicę (sosna), gdyż żywica występująca na powierzchni, powoduje skażenie wykończenia, jak zmatowienie politury, odpryskiwanie powłoki oraz żółknięcie farb i emalii. Żywice można wyługować 5% roztworem sody kaustycznej, terpentynš i benzyną. Po wyługowaniu należy zmydloną żywicę kilkakrotnie zmyć ciepłš wodą, lekko zakwaszoną kwasem octowym. Plamy od smaru i oliwy zmywa się benzyną. Do bielenia drewna używa się 15% roztworu wody utlenionej z dodatkiem amoniaku w takiej ilości, aby roztwór uzyskał silny zapach. Do bielenia można też stosować 6-10% roztwór kwasu szczawiowego lub mieszaninę: kwas siarkowy-20g, kwas szczawiowy 15g, nadtlenek sodu 25g, woda 1 litr. Roztwory nanosi się na powierzchnię szczotkami z trawy i zmywa się roztworem sody lub mydła, aby usunąć pozostałości substancji wybielających. Czynności te należy wykonywać w gumowych rękawiczkach.

Dodam że ostatnio miałem troszkę do czynienia z wodą utlenioną w wyższym stężeniu i wbrew pozorom trzeba ostrożnie! 60% normalnie rozpuszcza skórę z czasem jak kwas!!!