wiesio9990 17.05.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Mam w ofercie komin systemowy firmy Roosens, wg oferty jest on uniwersalny, czyli na gaz, olej i wegiel.Obecnie planuje palic weglem, a później jak dociagną gaz to gazem. Jednak piec weglowy ma wyjscie - czopuch na wysokosci ok. 1m, czyli wyjscie z komina również winno byc na tej wysokosci, zas jak zmienie piec na gazowy , to wejscie do komina powinno byc chyba na wysokosci jakies 2m. Moze ktos juz mial podobny problem? Jak go rozwiązac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 18.05.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Najlepiej dwa odzielne kominy, bo w myśl przepisów zabrania się podłączania do jednego komina dwóch urządzeń.Jeżeli masz komin systemowy, to nie bardzo jest jak regulować wysokość wejścia, bo ograniczają to kształtki. Najpierw odstojnik na skropliny, później trójnik z wyczystką i dopiero trójnik wejściowy.U mnie w Leierze minimalna wysokość to około 1,5m, a w piecu czopuch na wysokości 85cm. Rozwiązałem to poprzez postawienie pieca na specjalnej stalowej ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 18.05.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Komin oparty na czeskich wkładach kominowych. Kiedyś uważane były za najgorsze. Słabo spisywały się w testach temperaturowych. Pękały jak baloniki już przy 350 st. Za to były śmiesznie tanie. Ale może w ostatnim czasie zrobili jakiś postęp. Widzę, że teraz każda betoniarnia bierze się za produkcję systemów kominowych.Ta blacha na górze przy paleniu węglem to nieporozumienie (kwas siarkowy z węgla zeżre ją w ciągu 1-2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesio9990 25.05.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 system kominowy Roosens ma certyfikat i zgodnosc z normami EN 13063-1:2005 i EN 13063-2:2005 więc nie wiem.. co o tym sądzic? Radzicie inne systemy ? moze IBF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts