Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna połaciowe

Dawidowski

Recommended Posts

Jakie macie doświadczenia z oknami dachowymi? Mam w projekcie wstawione 2 takie okna jedno w kuchni a drugie jako dodatkowe w pokoju. Znajomi którzy posiadają takie okna narzekają na wilgoć w okolicy okna. Czy wy macie też taki problem, jeśli tak to chyba zrezygnuję z tych okien. Jakiej firmy okna połaciowe polecacie? Który rodzaj tych okien jest najwygodniejszy w użytkowaniu tj myciu,otwieraniu?

Mamy bodaj 8 okien połaciowych Velux.Klamka jest w nich "od góry" (bodaj Fakro ma "od dołu", co wg mnie jest mniej wygodne).

Odpukać, nie sprawiaja problemów. Świetnie doświetlaja pomieszczenia przyjemnym rozproszonym światłem. Wada: brudzą się bardziej niż okna typowe.Da się przeżyć.

Ja mam na poddaszu 5 okien Fakro. Zadnych problemów z wilgocią, a okna są już od ponad 4 m-cy. Poza tym ostatnio u nas codziennie leje, a z oknami nic sie nie dzieje. Myślę, ze wilgoć w okolicy okna to raczej kwestia montażu i pracy dekarzy, a nie wina samych okien. U mnie wszystko super. Acha, u nas dodatkowo pod każdym oknem jest kaloryfer (oczywiście teraz skręcone na zero).

lub brakiem kaloryfera od dołu.

Nefer nie koniecznie ;)

Ja mam w moim obecnym mieszkaniu 3 okna dachowe, pod żadnym nie ma kaloryfera i nie mam wilgoci.

Ja mam okna w mieszkaniu , jak i kupione do domu firmy OKPOL , są niedrogie i nie odbiegają od innych marek.

W veluxie to słyszałam, że są drogie , bo płaci się za znaczek "velux".

Ja mam roto :D i polecam, 5 lat mają, wilgoci nie stwierdza się, :lol: u mnie okna są dość wysoko, mam klamki na dole i tak wolę :D W łazience jakieś inne z klamką na górze, muszę wchodzić na wannę, zeby otworzyć :D ale wilgoci też nie ma :D

jeszcze nie spotkałam okien dachowych z klamką u góry :o mam u siebie wszystkie okna Veluxa z otwieraniem górnym,z góry uprzedziłam małża że tylko takie otwieranie,te okna które mają otwieranie na klamkę :-? to wyglądają jak okna wyłazowe dla kominiarza,te klamki szpecą,są nie ładne i pierwsze co rzuca się w oczy to te klamki :o dziwię się że producenci jeszcze nie zrezygnowali z takiego rozwiązania ale to jest tylko moje zdanie,może komuś to się podoba :-?