jarekkur 08.04.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Podłogi ogrzewane należą do najtrudniejszych w zaprojektowaniu i wykonaniu. Wynika to z termoizolacyjnych właściwości drewna jak i odmienności w zachowaniach przy zmianie temperatury drewna względem podłoża betonowego. Jednak ogrzewanie podłogowe ma przyszłość, w Niemczech większość powstających budynków jest w takie ogrzewanie wyposażone. Podstawą jest zaprojektowanie ogrzewania dającego równonierny rozkład temperatur z zachowaniem minimalnego oporu dla przeniakania ciepła, co ma istotny wpływ na obniżenie temperatury podłogi przy zachowaniu bilansu cieplnego budynku. Podobnie z doborem okładziny z drewna. Tu niezbędna jest znajomość właściwości zarówno drewna jak i gotowych podłóg klejonych warstwowo. Nader wszystko wymagana jest profesjonalność firm wykonujących usługę montażu. Reasumując, temat przyszłościowy, dla wielu firm bardzo trudny, ale nie dla wszystkich. Wystarczy odpowiednia ilość wiedzy podparta znacznie większą praktyką i podłoga będzie służyć jak każda inna. Musisz znależć firmę znającą ten temat i po konsultacji zlecić jej wykonanie takiej podłogi. Pozdrawiam. Chcesz więcej na temat posadzek drewnianych na ogrzewaniu podłogowym to http://www.parpo.pl link ogrzewanie podłogowe. kleje MS-P owszem ale musisz sie licyc z szybszym pokazaniem sie szczelin. Szczeliny na ogrzewaniu podłogowym są w przybliżeniu dwa razy większe i powstają dwa razy szybciej niz na podłożach nie ogrzewanych. Jezeli nie chcesz montować 2,5cm grubych cokołów prponuję zrobić trochę miejsca dla parkietu w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.04.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dzięki Parkixxxxawa za szybką odpowie na moje pytanie. Masz rację co do teorii, lecz ja jestem na etapie projektowania i wykonania ogrzewania podłogowego. Zatem chciałbym wiedzieć czy deskę litą można położyć na ogrzewanie - jaka szerokość? - czy są ograniczenia długośc?i - czym kleić? - jakie dylatacje od ścian?, itp. Jako że deska np o grubości 20 mm ma dość duży opór cieplny, jak gęsto ułożyć rurki ogrzewania podłogowego aby całość pracowała normalnie. Czekam zatem na rady układaczy i użytkowników takich podłóg. laminatowych a barlinek ma złą opinię. W pozostałych pokojach mam wiąz (rósł na miejscu domu) oraz czereśnię. Nie chciałbym w salonie układać\paneli Będę wdzięczny za każdą radę i na tak i na nie pozdrawiam czytających i piszących Chcesz więcej na temat posadzek drewnianych na ogrzewaniu podłogowym to http://www.parpo.pl link ogrzewanie podłogowe. kleje MS-P owszem ale musisz sie licyc z szybszym pokazaniem sie szczelin. Szczeliny na ogrzewaniu podłogowym są w przybliżeniu dwa razy większe i powstają dwa razy szybciej niz na podłożach nie ogrzewanych. Jezeli nie chcesz montować 2,5cm grubych cokołów prponuję zrobić trochę miejsca dla parkietu w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 08.04.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Szpary wyrównać mechanicznie i wypełnić masą poliuretanową trwale elastyczną firmy Sika lub w kolorze dębiny firmy Irsa. Koszt pierwszej około 30zł/tuba z tuby około 12mb. Koszt tej drugiej około 50zł/tuba wydajność podobna/. W pierwszym przypadku kolory do dyspozycji to: biały;szary;brąz;wiśnia;czarny i beż. Te drugie są w kolorze drewien. Jarek cały czas walczę z durnymi pomysłami typu drewno na podłogówce (rozmawiałem z gościem sprzedającym systemy takiego ogrzewania) Sprzedaje i pod drewno ale prywatnie to podziela moje zdanie. Czy do przewodzenia prądu można zastosować drewniane patyki? Jak chce się je sprzedać to pewnie świetnie się nadają a głupi to kupi i o to chodzi. Jarek a tekst: ,, szpary wyrównać mechanicznie..." sorry ale ja go nie kupię. Robić dobrze, doradzać tak. Podłoga ma leżeć jak wierny pies. Frezowanie szpar, zastrzyki z kleju to bezsens. Trup to trup. Pewien doktor w fantastyce trupy ożywiał ale czy ktoś chce mieć podłogę ala Frankenstein. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 09.04.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Chcesz więcej na temat posadzek drewnianych na ogrzewaniu podłogowym to http://www.parpo.pl link ogrzewanie podłogowe. A co do artykułu: to mogę prosić o więcej informacji (zdjęcia?) jak zrobić te markery do podłogówki? " Są to ułożone przed wykonaniem podkładu (wylewki) cienkie wystające z podkładu pionowo druty z tworzywa sztucznego w miejscach w których nie przebiegają rury wodne " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 09.04.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Jarek cały czas walczę z durnymi pomysłami typu drewno na podłogówce (rozmawiałem z gościem sprzedającym systemy takiego ogrzewania) Sprzedaje i pod drewno ale prywatnie to podziela moje zdanie. Czy do przewodzenia prądu można zastosować drewniane patyki? Jak chce się je sprzedać to pewnie świetnie się nadają a głupi to kupi i o to chodzi. Jarek a tekst: ,, szpary wyrównać mechanicznie..." sorry ale ja go nie kupię. Robić dobrze, doradzać tak. Podłoga ma leżeć jak wierny pies. Frezowanie szpar, zastrzyki z kleju to bezsens. Trup to trup. Pewien doktor w fantastyce trupy ożywiał ale czy ktoś chce mieć podłogę ala Frankenstein. Pierdoly wasc prawisz czasem co ma przewodnictwo pradu do przewodnictwa ciepla.. i co ma piernik do wiatraka..nie chce mi sie rozpisywac 200tny raz na ten sam tematukladam od pau lat..debina w desce 22jka szeroka decha to nienajlepszy pomysl..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopioni 15.05.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 A ja żałuję, że się zdecydowałam na wylewkę samopoziomującą pokrytą żywicą. Może gdyby wykonała ją inna firma, nie byłabym taka rozczarowana. Moja powstała za sprawą firmy contractors. Sami oceńcie, przesadzam? http://images45.fotosik.pl/295/840004f90555b78cmed.jpghttp://images48.fotosik.pl/294/06e08fba744b48e9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 18.05.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Dopioni - wcale nie przesadzasz, wygląda to strasznie! Reklamowaliście podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.05.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 czy on leciał to siatka polerska przed polozeniem warstwy zabezpieczjacej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 19.05.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 dopionistraszna ta podłoga!Ja mam żywicę i też nie jestem do końca zadowolona, ale z innych względów-użytkowych bardziej, ale połozyli nam dość ładnie. Reklamuj koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopioni 19.05.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 czy on leciał to siatka polerska przed polozeniem warstwy zabezpieczjacej? No niby ją szlifował. Mówił, że to jest norma, że tego nie da się wypolerować na zupełnie gładko, że sam by taką chciał mieć (hehe).No ale jak się komuś spieszy i ten ktoś się na tym nie zna, bo robi to od niedawna, to pewnie, że się nie da;). Dobrze, że mnie utwierdziłyście w przekonaniu, że to jest jednak zrąbana robota. Chyba nie dodawałam, że mi pękła w trzech miejscach, bo dylatacji mi nie zrobił w odpowiednim czasie, no ale jak stwierdził, co pani przeszkadza pęknięcie pod oknem, przecież go nie będzie widać (zasłonka)... Czym u Was w ogóle wypełnione są szczeliny dylatacyjne? U mnie kazał to zrobić szarym silikonem (sam tego nie zrobił). Wydaje mi się, że to nie jest odpowiedni materiał do tego typu wypełnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.05.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 silkaflex szary jet niezly..szlif powinien byc na gladko..pare paproszkow bedzie zawsze ..ale nie tyle i beda minimalne rysy..takie okragle..pekniecie zdarzyc sie moze..tylko nie wiem jaka wylewka technika to robil .wiec sie oglednie wypowiadam jedynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
contractors 03.06.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 A ja żałuję, że się zdecydowałam na wylewkę samopoziomującą pokrytą żywicą. Może gdyby wykonała ją inna firma, nie byłabym taka rozczarowana. Moja powstała za sprawą firmy contractors. Sami oceńcie, przesadzam? http://images45.fotosik.pl/295/840004f90555b78cmed.jpg http://images48.fotosik.pl/294/06e08fba744b48e9med.jpg godne pożałowania - pokazuje Pani w wielkim przybliżeniu fragment 6x8cm wyjęty z 65 m2 posadzki. dolne zdjęcie pokazuje mały fragment niedolanej posadzki (głębokość niedolania ok 0,5 mm) - dokładnie informowałem klientkę że takie miejsca mogą się zdarzyć - masa jest samo-rozlewna ale nie ma takiej tendencji samopoziomowania jak np. woda. Na spotkaniu kilkukrotnie o tym wspominałem. sama Pani twierdziła że to przecież beton -surowy materiał. każdy z moich klientów jest o tym informowany!!!! nie pisała też Pani że na wykonanie mieliśmy ekstremalnie mało czasu - musiała się Pani wyprowadzić z wynajmowanego mieszkania- pracowaliśmy nawet w niedzielę a nie jest to naszym zwyczajem. proszę też napisać że chciałem przygotować dla pani próbki mas w dużych formatach bo na takich kolorach wcześniej nie pracowaliśmy ale Pani tego nie chciała i kazała zamówić materiał. okazało się że biała posadzka nie jest biała i konieczne było nałożenie białej żywicy - zrobiliśmy to gratis a ja pokryłem połowę jej ceny - efekt końcowy i tak Panią nie zachwyca ale czy moja w tym wina - kuchnia montowana była po kilku dniach od jej nałożenia. montażyści porysowali i pobrudzili żywicę. gratisowo przepolerowałem (w miarę możliwości bo żywic się raczej nie poleruje) białą żywicę i nałożyłem bezbarwny poliuretan (tym razem całkowity koszt pokryłem ja) wiele by się można rozpisywać ale chyba nie ma to sensu. proponuje aby jedna z naszych klientek Pani Małgorzata z Krakowa + przedstawiciel z Deitermanna Robert Tylek (materiały tej firmy były stosowane) podjechali na mój koszt do Gliwic, obejrzeli posadzkę i wyrazili swoje opinie - jeżeli opinia będzie mocno negatywna nigdy więcej nie wykonam takiej posadzki ale jeżeli będzie pozytywna to Pani z Gliwic oficjalnie mnie przeprosi i w końcu zapłaci mi zaległy vat (przypominam o uregulowaniu kwoty z faktur) oraz wyrówna koszty jakie poniosłem ratując jej pośpiech wynikły ze złego zorganizowania przebiegu prac proszę też o przesłanie dodatkowego AKTUALNEGO (np z monetą 5 złotową) zdjęcia z efektem jak na zdjęci górnym tylko z dalsza idealnie gładką powierzchnię żywic można uzyskać tylko przy opcji grubowarstwowej , której cena wynosi kilkaset złotych za m2 a nie tzw. malowanki zdjęcia prac w Gliwicach na naszej stronie http://www.contractors.info.pl/index.php?str=oferta1&x=dom%20jednorodzinny%20-%20pod%B3oga%20przemys%B3owa,%20p%B3yty%20betonowe&p=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 03.06.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 (edytowane) Chetnie sie przejade do Gliwic, jesli mnie dopioni wpusci... Mowiac szczerze to z tego pierwszego zdjecia niewiele rozumiem, natomiast efekt jak na drugim zdjeciu jest identyczny jak na probce, ktora ogladalam przed podjeciem decyzji na temat ostatecznej warstwy posadzki. Mnie tego typu drobne nierownosci w ogole nie zaskakuja... Edytowane 3 Czerwca 2010 przez malgos2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 03.06.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Mieszkam dopiero 3 miesiące w nowym domu i drugi raz nie połozyłabym parkietu lakierowanego merbau. Mam go w prawie całej części parteru. Lite drewno jest piękne a zwłaszcza podoba mi się merbau, ale niestety łatwo sie rysuje, widać każdy brud bo to ciemna podłoga, mimo że wybierałam ten jasniejszy merbau. Jedni twierdzą że to wina parkieciarzy i złego lakieru inni że to typowe dla tego gatunku drewna. Żałuję że nie położyłam jednak podłogi dębowej. Na górze natomiast mam panele Quick-step AC4 i są super. Dziecko tłucze na nich zabawki i nic się z nimi nie dzieje. Sztuczny odgłos przy chodzeniu mi nie przeszkadza. Przy szafkach kuchennych mam biały gres poler i też nie narzekam. Najbardziej jednak drażni mnie ten parkiet na dole:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopioni 03.06.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 (edytowane) godne pożałowania - pokazuje Pani w wielkim przybliżeniu fragment 6x8cm wyjęty z 65 m2 posadzki. dolne zdjęcie pokazuje mały fragment niedolanej posadzki (głębokość niedolania ok 0,5 mm) - dokładnie informowałem klientkę że takie miejsca mogą się zdarzyć - masa jest samo-rozlewna ale nie ma takiej tendencji samopoziomowania jak np. woda. Na spotkaniu kilkukrotnie o tym wspominałem. sama Pani twierdziła że to przecież beton -surowy materiał. każdy z moich klientów jest o tym informowany!!!! nie pisała też Pani że na wykonanie mieliśmy ekstremalnie mało czasu - musiała się Pani wyprowadzić z wynajmowanego mieszkania- pracowaliśmy nawet w niedzielę a nie jest to naszym zwyczajem. proszę też napisać że chciałem przygotować dla pani próbki mas w dużych formatach bo na takich kolorach wcześniej nie pracowaliśmy ale Pani tego nie chciała i kazała zamówić materiał. okazało się że biała posadzka nie jest biała i konieczne było nałożenie białej żywicy - zrobiliśmy to gratis a ja pokryłem połowę jej ceny - efekt końcowy i tak Panią nie zachwyca ale czy moja w tym wina - kuchnia montowana była po kilku dniach od jej nałożenia. montażyści porysowali i pobrudzili żywicę. gratisowo przepolerowałem (w miarę możliwości bo żywic się raczej nie poleruje) białą żywicę i nałożyłem bezbarwny poliuretan (tym razem całkowity koszt pokryłem ja) wiele by się można rozpisywać ale chyba nie ma to sensu. proponuje aby jedna z naszych klientek Pani Małgorzata z Krakowa + przedstawiciel z Deitermanna Robert Tylek (materiały tej firmy były stosowane) podjechali na mój koszt do Gliwic, obejrzeli posadzkę i wyrazili swoje opinie - jeżeli opinia będzie mocno negatywna nigdy więcej nie wykonam takiej posadzki ale jeżeli będzie pozytywna to Pani z Gliwic oficjalnie mnie przeprosi i w końcu zapłaci mi zaległy vat (przypominam o uregulowaniu kwoty z faktur) oraz wyrówna koszty jakie poniosłem ratując jej pośpiech wynikły ze złego zorganizowania przebiegu prac proszę też o przesłanie dodatkowego AKTUALNEGO (np z monetą 5 złotową) zdjęcia z efektem jak na zdjęci górnym tylko z dalsza idealnie gładką powierzchnię żywic można uzyskać tylko przy opcji grubowarstwowej , której cena wynosi kilkaset złotych za m2 a nie tzw. malowanki zdjęcia prac w Gliwicach na naszej stronie http://www.contractors.info.pl/index.php?str=oferta1&x=dom%20jednorodzinny%20-%20pod%B3oga%20przemys%B3owa,%20p%B3yty%20betonowe&p=3 Witam Pana! Owszem, dodam więcej zdjęć, położę obok monetę jeśli sobie Pan życzy, dodam również zdjęcie całej podłogi w garażu. Jeśli chodzi o niedolania, to mówił Pan, że to się zeszlifuje, doleje strzykawką, ale widać sprzęt (być może nieodpowiedni) nie dał rady taakim "kraterom". Obiecywał Pan, że sprowadzi sprzęt z Krakowa, żeby to wyrównać, ale i to się nie udało. Owszem beton to surowy materiał, ale zawsze można go wypolerować na gładko. O tym ile ma Pan czasu na wylanie posadzki informowałam Pana na samym początku i nie było to dla Pana żadnym problemem. Wiedział Pan również, kiedy będzie montowana kuchnia i też nie było problemu. Jak Pan zauważył, nie mówię tu o rysowaniu się materiału, bo to brałam pod uwagę. ja proponuję, żeby to zobaczył ktoś z Deitermana np. z Knurowa ewentualnie jakiś rzeczoznawca. tylko wtedy gdy taka, znająca się na rzeczy osoba stwierdzi, że nie mam racji chętnie Pana przeproszę. Opinie klientek, znajomych nie mają dla mnie znaczenia.jeśli stanie się inaczej, zapłaci Pan za poprawki zlecone innej firmie (nierówności, liczne, duże pęknięcia, a jest ich na szarej powierzchni już 5, garaż to jedna wielka pajęczyna spękań, nadlanie posadzki w garażu). Jeśli chodzi o niezapłacony Vat, to chyba Pan raczy żartować. Jak mam go niby zapłacić, skoro na fakturze jest wyraźnie napisane :" do zapłaty 0zł"? Jeśli chodzi o jakieś niby dopłaty z Pana strony, to też żarty. Przecież to ja musiałam dopłacić Panu za dodatkową żywicę i materiał do garażu, bo się Pan w obliczeniach pomylił. Zdjęcia, ktore dodałam są AKTUALNE!!!!!! Robiłam je 3 tyg. temu. Dodatkowe zdjęcia wszystkich "kwiatków" dodam po piątym czerwca. Za podlogę zapłaciłam prawie 10 tyś., więc chciałabym, aby była wykonana solidnie. Ps. nigdy nie wynajmowałam mieszkania. Uświadamiam Pana, iż nie odpowiadając na reklamację w ciągu 14 dni od jej wystawienia wg. prawa uznał Pan ją za zasadną, a co to dla Pana oznacza, to się chyba Pan domyśla. Pozdrawiam Edytowane 4 Czerwca 2010 przez dopioni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopioni 03.06.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Witam Pana! Owszem, dodam więcej zdjęć, położę obok monetę jeśli sobie Pan życzy, dodam również zdjęcie całej podłogi w garażu. Jeśli chodzi o niedolania, to mówił Pan, że to się zeszlifuje, doleje strzykawką, ale widać sprzęt (być może nieodpowiedni) nie dał rady taakim "kraterom". Obiecywał Pan, że sprowadzi sprzęt z Krakowa, żeby to wyrównać, ale i to się nie udało. Owszem beton to surowy materiał, ale zawsze można go wypolerować na gładko. O tym ile ma Pan czasu na wylanie posadzki informowałam Pana na samym początku i nie było to dla Pana żadnym problemem. Wiedział Pan również, kiedy będzie montowana kuchnia i też nie było problemu. Jak Pan zauważył, nie mówię tu o rysowaniu się materiału, bo to brałam pod uwagę. ja proponuję, żeby to zobaczył ktoś z Deitermana np. z Knurowa ewentualnie jakiś rzeczoznawca. tylko wtedy gdy taka, znająca się na rzeczy osoba stwierdzi, że nie mam racji chętnie Pana przeproszę. Opinie klientek, znajomych nie mają dla mnie znaczenia.jeśli stanie się inaczej, zapłaci Pan za poprawki zlecone innej firmie (nierówności, liczne, duże pęknięcia, a jest ich na szarej powieżchni już 5, garaż to jedna wielka pajęczyna spękań, nadlanie posadzki w garażu). Jeśli chodzi o niezapłacony Vat, to chyba Pan raczy żartować. Jak mam go niby zapłacić, skoro na fakturze jest wyraźnie napisane :" do zapłaty 0zł"? Jeśli chodzi o jakieś niby dopłaty z Pana strony, to też żarty. Przecież to ja musiałam dopłacić Panu za dodatkową żywicę i materiał do garażu, bo się Pan w obliczeniach pomylił. Zdjęcia, ktore dodałam są AKTUALNE!!!!!! Robiłam je 3 tyg. temu. Dodatkowe zdjęcia wszystkich "kwiatków" dodam po piątym czerwca. Za podlogę zapłaciłam prawie 10 tyś., więc chciałabym, aby była wykonana solidnie. Ps. nigdy nie wynajmowałam mieszkania. Uświadamiam Pana, iż nie odpowiadając na reklamację w ciągu 14 dni od jej wystawienia wg. prawa uznał Pan ją za zasadną, a co to dla Pana oznacza, to się chyba Pan domyśla. Pozdrawiam Dodam jeszcze zdjęcie "cudnej" podłogi w garażu wykonanej przez contractors. Proponuję Panu B. dodać to zdjęcie do swojej galerii, bo to podłoga sucha. Mokra zawsze wygląda dobrze:) A takie ma Pan w swojej galerii... http://images50.fotosik.pl/301/fbe0a02780157d94med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magsos 04.06.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 A ja żałuję, że się zdecydowałam na wylewkę samopoziomującą pokrytą żywicą. Może gdyby wykonała ją inna firma, nie byłabym taka rozczarowana. Moja powstała za sprawą firmy contractors. Sami oceńcie, przesadzam? http://images45.fotosik.pl/295/840004f90555b78cmed.jpg http://images48.fotosik.pl/294/06e08fba744b48e9med.jpg Położenie - tragedia, koniecznie do poprawki w ramach gwarancji. Jak się jest fachowcem, to wiadomo jak to poprawić, żeby nie psuć sobie opinii. Mam taką podłogę w pom. gosp. i garażu, mój mąż kładł ją sam po raz pierwszy, tylko po otrzymaniu wskazówek jak to się robi. Też wyszło mu kilka bąbli, ale bez przesady. Natomiast jest RÓWNO, wypoziomowała się sama (no może jakby wziąć poziomicę, to może byłyby rożnice, ale gołym okiem nie widać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.06.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Mieszkam dopiero 3 miesiące w nowym domu i drugi raz nie połozyłabym parkietu lakierowanego merbau. Mam go w prawie całej części parteru. Lite drewno jest piękne a zwłaszcza podoba mi się merbau, ale niestety łatwo sie rysuje, widać każdy brud bo to ciemna podłoga, mimo że wybierałam ten jasniejszy merbau. Jedni twierdzą że to wina parkieciarzy i złego lakieru inni że to typowe dla tego gatunku drewna. Żałuję że nie położyłam jednak podłogi dębowej. Na górze natomiast mam panele Quick-step AC4 i są super. Dziecko tłucze na nich zabawki i nic się z nimi nie dzieje. Sztuczny odgłos przy chodzeniu mi nie przeszkadza. Przy szafkach kuchennych mam biały gres poler i też nie narzekam. Najbardziej jednak drażni mnie ten parkiet na dole:( mozesz napisac jaki to lakier był zastosowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 13.06.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 mozesz napisac jaki to lakier był zastosowany? Witaj, W specyfikacji materiałów do podłogi mam: 1. Gruntowanie gruntem LG640 SPARTAN, 2. Klejenie - klej dwuskładnikowy poliuretanowo-epoksydowy LK240 SPARTAN, 3. Szpachlowanie przy użyciu preparatu (fugenkit) LS 740 SPARTAN 4. Lakierowanie: lakier podkładowy - lakier rozpuszczalnikowy IS 210 firmy ICA, lakier nawierzchniowy - wodny, dwuskładnikowy lakier poliuretan. Eco SPARTAN G30. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.06.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Witaj, W specyfikacji materiałów do podłogi mam: 1. Gruntowanie gruntem LG640 SPARTAN, 2. Klejenie - klej dwuskładnikowy poliuretanowo-epoksydowy LK240 SPARTAN, 3. Szpachlowanie przy użyciu preparatu (fugenkit) LS 740 SPARTAN 4. Lakierowanie: lakier podkładowy - lakier rozpuszczalnikowy IS 210 firmy ICA, lakier nawierzchniowy - wodny, dwuskładnikowy lakier poliuretan. Eco SPARTAN G30. Pozdrawiam Materiały dobrej klasy a nawet więcej niż dobrej. Jeżeli chodzi o lakiery- nawet te o których producenci mówią, że są twarde jak diament-to one się rysują. Lakier nie ma i długo mieć nie będzie odporności na zarysowania jakie ma laminat. Problem leży raczej w tym, że chcesz mieć podłogi, które się nie brudzą a przynajmniej brudu nie widać, które się nie rysują a przynajmniej nie tak szybko jak lakier na drewnie. Ten użyty na twoim merbau lakier jest odporny na ścieranie a nawet na zarysowania ale wszystko z pewnymi ograniczeniami z którymi na pewno zapoznałaś się z wręczonych Tobie przez parkieciarza na piśmie wskazówek dotyczących pielęgnacji i konserwacji podłóg lakierowanych. tam jest wszystko napisane co wolno a czego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts